Bentuk dos ubat: Kapsul, pil, suntikan

Apakah jenis tablet yang ada?

Tablet ialah bentuk dos pepejal satu dos yang mengandungi satu atau lebih bahan aktif serta bahan bantu, yang biasanya ditekan daripada serbuk kering atau butiran di bawah tekanan tinggi dalam mesin khas.

Terdapat banyak tablet yang berbeza, contohnya tablet kunyah, lozenge, effervescent dan bersalut filem. Selalunya penting untuk mengambil tablet dengan cecair yang mencukupi. Segelas air adalah garis panduan yang baik.

Tablet tidak bersalut dan bersalut

Di samping itu, terdapat tablet yang disalut dengan bahan yang berbeza. Ini boleh, sebagai contoh, salutan polimer nipis (tablet bersalut filem) atau salutan gula (tablet bersalut).

Tablet effervescent

Ini adalah tablet tidak bersalut yang larut dengan cepat selepas bersentuhan dengan air, membebaskan karbon dioksida. Dengan cecair, bahan aktif dengan cepat memasuki perut dan usus kecil, mengakibatkan permulaan tindakan yang cepat.

Melarutkan atau menyebarkan tablet

Tablet lebur

Lozenges ialah tablet tidak bersalut yang hancur dengan cepat di dalam mulut sebelum ditelan.

Lozenges dan pastille

Ini adalah tablet yang melepaskan bahan aktifnya secara perlahan ke dalam rongga mulut apabila disedut. Ini dikatakan mempunyai sama ada kesan tempatan atau - selepas penyerapan melalui membran mukus ke dalam darah - kesan sistemik (berkesan di seluruh badan).

Tablet sublingual dan bukal

Tablet dengan pembebasan bahan aktif yang diubah

Kadangkala tablet bersalut icht dan juga tablet bersalut filem mengandungi eksipien yang menentukan kelajuan, lokasi atau masa pembebasan bahan aktif. Dengan cara ini, bahan aktif boleh dilepaskan dalam tempoh yang lebih lama (tablet pelepasan berterusan), ditangguhkan, atau secara berdenyut.

Tablet bersalut enterik

*Dalam tablet matriks, bahan aktif teragih seragam dibenamkan dalam bahan perancah (matriks). Dalam sesetengah kes ia dilepaskan daripadanya melalui liang (matriks berliang heterogen), dalam kes lain ia melalui bahan matriks ke luar (matriks tidak berliang homogen). Di samping itu, terdapat tablet matriks di mana bahan aktif dibebaskan daripada badan perancah berliang (matriks berterusan).

Tablet yang boleh dikunyah

Kelebihan tablet kunyah ialah bahan aktifnya diserap dengan cepat dan kesannya cepat. Eksipien tertentu memastikan bahawa tablet kunyah rasanya menyenangkan.

Tablet Lyophilizate

Apakah jenis kapsul yang berbeza?

Kapsul berbentuk badan berongga dengan saiz yang berbeza. Ia biasanya mengandungi satu dos, bahan aktif pepejal, tetapi kadangkala juga pes, cecair likat atau sediaan cair. Kapsul juga merujuk kepada bentuk dos di mana bahan aktifnya tertutup rapat oleh gelatin atau bahan lain yang sesuai.

Kapsul keras dan kapsul lembut

Kapsul lembut adalah berbeza, mengandungi emolien (seperti gliserol dan sorbitol) dalam bahan kapsul.

Kapsul wafer

Ini biasanya diperbuat daripada tepung beras dan direndam sebentar dalam air sebelum digunakan: Ini menyebabkan kanji yang terkandung dalam tepung beras membengkak, yang memudahkan pengambilan kapsul wafer.

Bentuk dos ini hanya memainkan peranan kecil hari ini - antara lain kerana ia mahal untuk dihasilkan dan terdedah kepada kelembapan.

Kapsul ini mengandungi eksipien yang menentukan kelajuan, lokasi atau masa pelepasan bahan aktif. Dengan cara ini, bahan aktif boleh dihantar dalam tempoh yang lebih lama (kapsul pelepasan berterusan), ditangguhkan atau berdenyut.

Kapsul bersalut enterik

Ini adalah kapsul pelepasan tertunda yang menentang kandungan perut berasid dan hanya larut dalam usus kecil.

Apakah jenis serbuk yang ada?

Walaupun serbuk dianggap sebagai bentuk dos bebas, ia kebanyakannya digunakan untuk menyediakan bentuk dos lain (cth. kapsul dengan kandungan serbuk).

Serbuk untuk pengingesan

Serbuk biasanya dilarutkan atau digantung dalam air sebelum dimakan. Komponen effervescent (seperti hidrogen karbonat) juga boleh ditambah untuk tujuan ini (= serbuk effervescent).

Serbuk untuk kegunaan kulit

Apakah jenis granul yang berbeza?

Granules dihasilkan melalui granulasi (granul kering, granulasi cair, granulasi binaan, dll.) serbuk. Setiap butiran adalah binaan beberapa zarah serbuk yang melekat bersama-sama dengan sangat ketat sehingga pengendalian selanjutnya adalah mungkin. Permukaan butiran ini juga berliang.

Butiran effervescent

Ini adalah butiran tidak bersalut yang larut dengan cepat selepas bersentuhan dengan air, membebaskan karbon dioksida.

Butiran langsung

Butiran yang tidak perlu dilarutkan dalam air sebelum digunakan dipanggil butiran langsung. Mereka dipasarkan dalam beg kecil berguna yang dikosongkan terus ke dalam mulut mengikut keperluan.

Butiran bersalut

Butiran sedemikian disalut dengan pelbagai bahan, contohnya polimer.

Sama seperti rakan sejawatan mereka dari kumpulan tablet dan kapsul, butiran ini disalut dengan salutan enterik. Ini menyebabkan butiran hanya larut dalam usus kecil.

Butiran dengan pembebasan bahan aktif yang diubah suai

Ini adalah butiran bersalut atau tidak bersalut yang mengandungi eksipien yang menentukan kadar, lokasi atau masa pelepasan dadah.

Apakah jenis sediaan rektum yang berbeza?

Setakat ini, bentuk rektalia yang paling biasa adalah suppositori. Terdapat juga rektalia pepejal, separa pepejal dan cecair yang lain.

Supositoria

Suppositori adalah dos tunggal, persediaan mengekalkan bentuk yang dimasukkan ke dalam rektum. Mereka biasanya mempunyai bentuk "torpedo" yang memanjang dan cair pada suhu badan.

Tampon rektum

Ini adalah tampon yang mengandungi bahan aktif yang direka untuk kekal di bahagian bawah rektum untuk tempoh masa tertentu. Selalunya, tampon rektum ini adalah sediaan seperti suppositori yang mengandungi sisipan mullein untuk penetapan tempatan yang lebih baik.

Kapsul rektum

Larutan rektum dan suspensi

Enema ini digunakan untuk rawatan tempatan (cth., dalam penyakit usus radang kronik) atau sebagai julap. Penyelesaian atau penggantungan sama ada telah dibungkus dalam beg atau botol sedia untuk digunakan atau baru disediakan dengan melarutkan bentuk dos pepejal seperti tablet atau serbuk sebelum digunakan.

Buih rektum

Buih rektum ialah buih yang mengandungi bahan aktif untuk kegunaan rektum. Mereka digunakan dengan cara yang sama dengan enema.

Persediaan separa pepejal untuk penggunaan rektum

Rectalia juga termasuk salap, krim dan gel yang digunakan secara rektal dengan atau tanpa aplikator. Untuk memastikan bahan aktif diserap dengan lebih baik, persediaan tersebut biasanya bersifat lipofilik (larut lemak).

Apakah jenis sediaan faraj yang berbeza?

Suppositori faraj

Berbeza dengan suppositori, suppositori faraj mempunyai bentuk berbentuk telur ("ovul"). Kedua-dua bentuk dos juga berbeza dalam jisim, yang untuk suppositori faraj adalah antara dua dan enam gram.

Untuk memastikan mukosa faraj basah secara sekata, suppositori faraj biasanya terdiri daripada jisim makrogol yang dituangkan ke dalam acuan khas yang serupa dengan suppositori.

Tablet faraj

Kapsul faraj

Kapsul gelatin lembut, yang bentuknya disesuaikan dengan penggunaan faraj, digunakan sebagai kapsul faraj.

Tampon faraj

Ia diperbuat daripada kapas penyerap atau kain kasa yang mengandungi bahan aktif atau selulosa yang mengandungi bahan aktif. Walau bagaimanapun, bentuk persediaan faraj ini hampir tidak memainkan peranan dalam amalan.

Persediaan separa pepejal untuk kegunaan faraj

Buih faraj

Ia dimasukkan ke dalam faraj melalui pek gas bertekanan dengan injap khas dan aplikator untuk dimasukkan. Di sini, bahan aktif dilarutkan dalam emulsi, yang diubah menjadi buih dengan bantuan gas propelan dan bahan bantu aktif permukaan.

Penyelesaian, penggantungan dan emulsi untuk kegunaan faraj

Apakah jenis sediaan separa pepejal yang berbeza?

Persediaan separa pepejal untuk kegunaan kulit dikenali sebagai "salap". Ia adalah bentuk dos yang boleh disebarkan untuk digunakan pada kulit yang sihat, berpenyakit atau cedera. Bahan aktif yang digabungkan boleh sama ada terlarut (salap larutan) atau terampai (salap penggantungan).

Salap

Salap ialah sediaan anhydrous yang dibuat daripada asas seragam (fasa tunggal). Bergantung pada sifatnya, perbezaan dibuat antara salap hidrofobik ("mengelakkan air", hanya boleh menyerap sejumlah kecil air), salap hidrofilik ("mencintai air", boleh menyerap jumlah air yang lebih besar) dan menyerap air (larut larut). dengan air) salap.

Krim

Perbezaan dibuat antara krim lipofilik (“mencintai lemak”), hidrofilik (“mencintai air”) dan amphifilik (“mencintai lemak dan air”).

Gel

Gel adalah cecair yang digel dengan bantuan agen pengegel yang sesuai. Sebagai peraturan, ini merujuk kepada gel hidrofilik di mana gel air membentuk jisim yang boleh disebarkan dengan penambahan agen pengegelan seperti selulosa atau karbomer.

Inti

Pes mengandungi bahagian besar serbuk yang dibahagi halus di pangkalannya. Semakin tinggi kandungan serbuk, semakin tebal dan keras pes.

Farmakope tidak mentakrifkan dengan tepat apabila pes bukan lagi salap, tetapi sebaliknya dianggap sebagai pes. Biasanya, salap dengan kandungan pepejal sekurang-kurangnya 20 peratus dirujuk sebagai pes.

Tampal sampul surat

Apakah jenis cecair oral?

Cecair oral dibahagikan kepada larutan, emulsi, suspensi, titisan dan sirap.

Penyelesaian lisan

Larutan ialah ubat cecair yang mengandungi bahan aktif dan eksipien dalam bentuk terlarut, menjadikannya mudah ditelan. Penyelesaian amat sesuai untuk kanak-kanak kecil dan pesakit yang mengalami masalah menelan.

Terdapat juga penyelesaian untuk kegunaan luaran (cth. pada gusi).

Emulsi ialah sistem yang terdiri daripada dua atau lebih cecair tidak bercampur (cth. minyak dalam air). Emulsi boleh distabilkan untuk tempoh terhad dengan menambahkan pengemulsi.

Walau bagaimanapun, mereka sentiasa menunjukkan kecenderungan untuk pemisahan fasa, itulah sebabnya mereka mesti digoncang sebelum setiap permohonan. Ini membolehkan pengedaran seragam dan dengan itu dos dipastikan.

Terdapat juga emulsi untuk kegunaan luaran, contohnya dalam bentuk krim kulit.

Suspensi ialah sediaan cecair di mana zarah pepejal diagihkan – tetapi tidak terlarut. Sama seperti emulsi, ia menunjukkan kecenderungan yang kuat kepada pemisahan fasa (tenggelam zarah pepejal ke bahagian bawah), itulah sebabnya ia mesti digoncang sebelum setiap permohonan. Seperti emulsi, ini adalah untuk memastikan pengedaran seragam zarah yang terkandung dan dengan itu dos yang betul.

Titisan untuk kegunaan oral

Titisan adalah ubat cecair yang diisi ke dalam botol penitis. Dengan bantuan penitis atau pipet, bahan aktif boleh didos secara individu.

Syrups

Sirap ialah cecair likat, rasa manis, berair. Sirap klasik terdiri daripada campuran air gula. Varian bebas gula yang lebih baru mengandungi pelbagai agen pembentuk gel dan pemanis atau pengganti gula seperti sorbitol.

Ini adalah serbuk atau butiran sedia dan pra-dos yang boleh digunakan untuk menyediakan penyelesaian atau penggantungan untuk pengingesan dengan menambahkan air. Contoh yang terkenal ialah jus kering antibiotik.

Serbuk untuk penyediaan titisan oral

Terdapat juga serbuk siap pakai dan pra-dos, dengan bantuan titisan oral boleh disediakan dengan menambah air.

Apakah jenis gula-gula getah yang berbeza?

Apakah jenis plaster yang berbeza?

Plaster adalah sediaan pelekat yang fleksibel dan bertujuan untuk kegunaan luaran.

Plaster tanpa bahan aktif

Luka kecil seperti melecet atau tapak tusukan selepas pengumpulan darah ditutup dengan plaster konvensional yang tidak mengandungi bahan aktif.

Plaster yang mengandungi bahan aktif

Tampalan transdermal

Mereka juga dipanggil sistem terapeutik transdermal (TTS). Perbezaan antara ini dan patch yang mengandungi bahan aktif ialah TTS melepaskan bahan aktif ke dalam aliran darah, yang memungkinkan untuk mencapai kesan sistemik (cth. patch sakit, patch kontraseptif).

Apakah jenis sediaan parenteral yang berbeza?

Bentuk penyediaan ini boleh diperkenalkan, contohnya, di bawah kulit (subkutaneus, s.c.), ke dalam otot (intramuskular, i.m.) atau ke dalam vena (intravena, i.v.). Ini berfaedah untuk bahan aktif yang akan larut dalam saluran gastrousus atau tidak boleh diserap melalui mukosa usus (cth. protein, molekul bahan aktif yang lebih besar, ubat tidak stabil).

Kelemahannya ialah kos yang tinggi dan keperluan ketat untuk kemandulan sediaan: kerana ia ditadbir terus ke dalam aliran darah, parenteral mesti memenuhi keperluan ketat untuk kemandulan, yang hanya boleh dipenuhi dalam kemudahan pengeluaran khas yang disediakan untuk tujuan ini.

Persediaan suntikan

Persediaan infusi

Ini juga merupakan persediaan berair atau berminyak steril (larutan, emulsi atau ampaian). Walau bagaimanapun, mereka tidak diberikan dengan picagari, tetapi melalui infusi. Dan jumlah yang diberikan adalah lebih besar daripada dengan suntikan.

Concentrates

Serbuk

Sama seperti pekat, serbuk steril boleh digunakan untuk menyediakan suntikan atau penyediaan infusi dengan menambah cecair steril yang sesuai.

Picagari yang telah diisi sebelumnya

Apakah jenis penyedut yang berbeza?

Inhaler adalah alat bantu untuk menyedut bahan ubat. Inhalanda (bahan aktif untuk penyedutan) boleh sama ada dilarutkan dalam air atau dalam bentuk ampaian kering. Oleh itu, ia adalah bentuk dos cecair atau pepejal yang digunakan sebagai wap, aerosol, atau serbuk dalam saluran pernafasan untuk mencapai kesan tempatan atau sistemik.

Penyedut dos bermeter

Apabila penyedut dos bermeter digerakkan, sebahagian daripada larutan (atau penggantungan) terlepas. Ini menyebabkan cecair menyejat secara meletup - bahan aktif tersebar dengan halus. Awan aerosol yang terhasil meninggalkan MDI pada kelajuan tinggi.

Untuk mengelakkan sebahagian besar bahan aktif daripada terkena dinding pharyngeal dan ditelan secara tidak berkesan, pesakit mesti menyelaraskan gerakan penyedutan mereka dengan tepat dengan pencetus MDI.

Penyedut serbuk

Penyedut serbuk (inhaler serbuk kering; DPI) mengandungi bahan aktif dalam bentuk serbuk yang diatomkan secara automatik oleh daya aliran udara semasa penyedutan dan memasuki paru-paru. Serbuk boleh sama ada "dimuatkan semula" secara individu sebagai kapsul (penyedut kapsul) atau dalam bentuk yang dipanggil sistem berbilang dos (cth. cakera, penyedut turbo).

Pengendalian yang betul perlu diperiksa secara berkala oleh doktor atau ahli farmasi.

Penyedut dwi jet

Jenis penyedut ini terletak di antara nebulizer dan penyedut dos bermeter. Ini disebabkan di satu pihak kepada fakta bahawa awan aerosol yang dihasilkan adalah agak perlahan dan tahan lama (rujuk nebulizer), dan sebaliknya kepada kemudahgunaan peranti (rujuk penyedut dos bermeter).

Pengendalian yang betul perlu diperiksa secara berkala oleh doktor atau ahli farmasi.

Nebulizer

Ini adalah peranti pegun yang dikuasakan oleh elektrik yang menggunakan ultrabunyi atau udara termampat untuk mengabus dan membebaskan cecair yang terkandung secara berterusan. Saiz zarah serta kelajuannya sangat berfaedah untuk penyedutan. Walau bagaimanapun, disebabkan kepekatan rendah bahan aktif setiap nafas, tempoh penyedutan selama sepuluh hingga 20 minit diperlukan.

Apakah persediaan untuk digunakan pada mata?

Persediaan untuk digunakan pada mata dipanggil ocularia. Kesan terapeutik mereka biasanya disetempatkan pada mata atau tisu bersebelahan. Terdapat keperluan khas berkenaan dengan kemandulan mereka.

Titis mata

Persediaan cecair yang steril untuk digunakan pada mata dipanggil titisan mata. Mereka mempunyai jangka hayat terhad selepas dibuka. Perbezaan dibuat antara titisan mata berair dan berminyak.

  • Kemandulan
  • Kejelasan
  • Pemeliharaan
  • Kestabilan
  • nilai pH
  • Kelikatan

Dalam titisan mata berminyak, masa sentuhan bahan aktif pada mata adalah berpanjangan, yang mungkin diingini. Dan titisan berminyak perlu memenuhi syarat yang jauh lebih sedikit daripada yang berair. Oleh itu, mereka lebih mudah untuk disediakan. Akhir sekali, beberapa bahan aktif hanya boleh digunakan dalam bentuk sediaan berminyak.

Walau bagaimanapun, konsistensi berminyak menjejaskan penglihatan buat sementara waktu.

Mandi mata

Mandian mata adalah larutan berair steril yang digunakan untuk membilas mata atau untuk merendam kompres mata. Ini dilakukan terutamanya selepas kecederaan, melecur atau melecur di kawasan mata.

Mandian mata mempunyai jangka hayat terhad selepas dibuka.

Serbuk

Ia juga mungkin untuk menyediakan titisan mata dan mandian agen daripada serbuk. Serbuk ini membentuk kategori berasingan dalam Farmakope Eropah.

Persediaan separa pepejal

Aplikasi itu menjejaskan penglihatan buat sementara waktu.

Sesiapa yang memerlukan titisan mata tambahan hendaklah menggunakan ubat ini terlebih dahulu dan kemudian barulah menggunakan salap mata.

Sisipan mata

Sisipan mata adalah sediaan steril, pepejal atau separa pepejal untuk digunakan dalam kantung konjunktiva. Di sini, bahan aktif terbenam dikeluarkan dengan kelewatan masa melalui matriks khas. Terdapat sistem terbiodegradasi dan tidak terbiodegradasi.

Apakah persediaan yang tersedia untuk digunakan pada telinga?

Jika persediaan akan digunakan sekiranya berlaku koyakan atau lubang pada gegendang telinga (tebuk gegendang telinga) atau sebelum dan selepas prosedur pembedahan pada telinga, ia mestilah steril, tidak dipelihara dan diisi dalam bekas steril satu dos.

Titik telinga dan semburan telinga

Titik telinga dan penyembur telinga ialah suspensi, emulsi atau larutan dalam cecair yang sesuai (cth. gliserol, air, minyak lemak) yang dimasukkan ke dalam saluran pendengaran luaran.

Salap dan krim boleh didapati sebagai persediaan separa pepejal untuk digunakan pada telinga. Mereka digunakan pada saluran pendengaran luaran dengan aplikator tertutup.

Serbuk telinga, bilas dan tampon

Serbuk telinga juga disapu pada saluran pendengaran luaran dengan aplikator yang sesuai.

Bilas telinga ialah larutan berair yang digunakan untuk membersihkan saluran pendengaran luaran.

Tampon perubatan digunakan sebagai tampon telinga. Mereka diletakkan di dalam saluran pendengaran luaran.

Persediaan untuk digunakan dalam rongga hidung (= nasalia) ialah sediaan cecair, separa pepejal atau pepejal yang mengandungi satu atau lebih bahan aktif. Mereka bertujuan untuk mencapai sama ada kesan tempatan atau sistemik.

Titisan hidung dan semburan hidung

Terdapat pelbagai larutan, emulsi atau suspensi untuk menitis atau semburan ke dalam rongga hidung. Semburan hidung boleh dipasarkan dalam bekas dengan alat semburan atau bekas bertekanan.

Aplikator tertutup boleh digunakan untuk menyapu salap dan krim pada rongga hidung.

Serbuk hidung

Ini adalah serbuk yang mengandungi bahan aktif, yang ditiup ke dalam rongga hidung dengan aplikator yang sesuai.

Bilas hidung

Larutan berair digunakan sebagai bilasan hidung. Ia digunakan untuk membersihkan rongga hidung.

Bilas hidung

Apakah jenis sediaan untuk digunakan dalam rongga mulut?

Persediaan untuk digunakan dalam rongga mulut adalah sediaan cecair, separuh pepejal atau pepejal yang boleh mencapai kesan tempatan atau sistemik.

Penyelesaian kumur

Mencuci pinggan mangkuk

Pencuci mulut juga merupakan larutan akueus dengan nilai pH kebanyakannya neutral. Ia digunakan untuk membilas membran mukus rongga mulut dan kemudian ditelan (pencuci mulut tidak boleh ditelan!). Pencuci mulut juga boleh dalam bentuk sedia untuk digunakan atau diperbuat daripada tablet, pekat dan serbuk.

Penyelesaian untuk sapuan pada gusi

Mereka digunakan pada gusi menggunakan aplikator yang sesuai.

Kedua-dua persediaan digunakan pada membran mukus rongga mulut menggunakan aplikator yang sesuai. Suspensi, bagaimanapun, mesti digoncang sebelum digunakan.

Persediaan separa pepejal untuk digunakan dalam rongga mulut

Ia boleh didapati dalam bentuk gel atau pes hidrofilik dan digunakan pada rongga mulut atau gusi. Mereka ditawarkan dalam bekas berbilang dos dan satu dos.

Sprays

Lozenges dan pastille

Ini adalah persediaan dos tunggal yang disedut untuk tujuan kesan tempatan dan larut perlahan-lahan. Lozenges ditekan seperti tablet biasa, pastilles dituangkan ke dalam acuan seperti suppositori dan dibungkus selepas mengeras.

Kapsul untuk digunakan dalam rongga mulut

Kebanyakan kapsul lembut yang sama ada dikunyah atau disedut.

Persediaan mukoadhesif

Apakah bentuk dos khas?

Mandi ubat

Mandian ubat mengandungi pelbagai bahan seperti lemak, minyak pati, sebatian organik (cth., sulfur), garam laut, ekstrak tumbuhan dan/atau tanin. Bahan tambahan mandian digunakan untuk mandian penuh atau separa.

Syampu

Buih yang mengandungi bahan aktif

Buih yang mengandungi bahan aktif ialah sediaan di mana sejumlah besar Gs tersebar dalam fasa cecair. Penambahan bahan aktif permukaan memastikan kestabilan buih yang terhasil. Buih untuk digunakan pada luka terbuka atau kulit yang rosak teruk mestilah steril.