Dos amoksisilin dan asid klavulanat | Asid Amoksisilin / Clavulanic

Dos amoksisilin dan asid clavulanic

Amoxicillin biasanya diberikan dalam bentuk tablet. Suspensi dan jus juga tersedia untuk kanak-kanak, tetapi sebilangannya hanya mempunyai kesan terhad. Tablet bersalut filem biasa mengandungi 875 mg amoksisilin dan 125 mg asid klavulanat.

Tablet ini biasanya diminum dua kali sehari. Dalam kes yang sangat teruk juga boleh mengambilnya tiga kali sehari. Pengambilan dan dos sebanyak amoksisilin pada kanak-kanak harus dibincangkan dengan doktor yang merawatnya.

Sekiranya boleh, penggantungan atau jus kering harus digunakan. Pada pesakit yang mengalami masalah buah pinggang or hati fungsi dos mesti disesuaikan oleh doktor. Secara keseluruhan penyediaannya tidak boleh diambil lebih dari 2 minggu.

Sekiranya gejala tidak bertambah baik selepas jangka masa ini, prosedur selanjutnya mesti dibincangkan dengan doktor yang merawat pesakit. Overdosis boleh menyebabkan perut masalah (loya, muntah, cirit-birit) dan sawan. Dalam kes ini, doktor mesti segera berjumpa!

Kesan sampingan amoksisilin dan asid clavulanic

Sekiranya anda diketahui sensitif terhadap penisilin, anda tidak boleh mengambil Amoxicillin dalam apa jua keadaan! Terdapat bahaya yang mengancam nyawa kejutan keadaan. Pesakit dengan alahan teruk yang diketahui atau asma bronkial juga mempunyai risiko peningkatan reaksi hipersensitiviti.

Dalam kes ini, terapi harus dipantau dengan teliti oleh doktor atau, jika mungkin, persiapan yang berbeza harus digunakan. Kesan sampingan biasa penggunaan amoksisilin dengan asid clavulanic adalah berlakunya reaksi alahan. Biasanya, ruam dengan gatal berlaku.

Terutama dalam kes jangkitan virus serentak dengan kelenjar Pfeiffer demam atau limfatik kronik yang diketahui leukemia (CLL), ada risiko kawasan besar ruam kulit (exanthema amoxicillin yang disebut). Selain itu, aduan di kawasan saluran pencernaan juga mungkin berlaku. Pesakit sering mengadu loya, muntah dan hilang selera makan. Perut kembung dan cirit-birit juga mungkin berlaku.

Amoxicillin dan alkohol - adakah itu serasi?

Semasa mengambil antibiotik, pengambilan alkohol secara amnya harus dielakkan jika boleh. Semasa jangkitan bakteria, tubuh manusia diserang dan memerlukan rehat dan pemulihan. Sebaliknya, badan mengalami tekanan dan lemah akibat pengambilan alkohol.

Di samping itu, sering terdapat interaksi antara alkohol dan pelbagai antibiotik. Hanya sebahagian kecil amoksisilin dimetabolisme dan diekskresikan di hati. Namun, kerana alkohol dan asid klavulanat dipecah oleh hati, mereka dapat saling mempengaruhi dalam kerosakan mereka.

Peningkatan kepekatan kedua-dua bahan di darah dengan kesan sampingan yang kadang-kadang mungkin berlaku. Pada masa yang sama, kesan antibiotik juga dapat dibatalkan sepenuhnya. Selain itu, tekanan yang berat pada metabolisme hati boleh menyebabkan kerosakan pada hati. Terutama pada pesakit dengan hati yang sudah diketahui atau buah pinggang kerosakan, kes-kes ini boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa. Maklumat lebih lanjut boleh didapati di bawah: Amoxicillin dan alkohol