Doxazosin: Kesan, Kegunaan, Kesan Sampingan

Bagaimana doxazosin berfungsi

Doxazosin mengikat secara selektif kepada reseptor alpha-1 yang dipanggil. Ini adalah tapak pengikat dalam sistem saraf, dalam kelenjar air liur, dan juga pada otot licin. Apabila bahan aktif menduduki reseptor, ia disekat untuk bahan penghantar yang sebaliknya akan terikat di sini - seperti adrenalin dan noradrenalin.

Bahan aktif juga boleh mempengaruhi otot licin di dinding saluran darah: Apabila bahan penghantar endogen seperti norepinephrine mengikat kepada reseptor alfa-1 yang terletak di sini, diameter saluran darah mengecil - dengan kata lain, arteri mengecut. Ini menyebabkan tekanan darah meningkat. Jika doxazosin menyekat reseptor ini, arteri mengembang semula, menyebabkan tekanan darah menurun.

Penyerapan, pemecahan dan perkumuhan

Bilakah doxazosin digunakan?

Doxazosin digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi dan pembesaran prostat jinak (benign prostatic hyperplasia).

Bagaimana doxazosin digunakan

Kesan doxazosin berlangsung untuk masa yang lama, sebab itu ia perlu diambil sekali sahaja sehari, tanpa mengira makanan.

Apakah kesan sampingan doxazosin?

Kesan sampingan biasa doxazosin ialah jangkitan saluran kencing dan saluran pernafasan. Mengantuk, sakit kepala, dan kesedaran terjejas (mengantuk) juga mungkin berlaku.

Kadangkala, bengkak muka (edema), ruam kulit, mati pucuk, atau tinnitus mungkin berlaku semasa rawatan. Insomnia dan kemurungan juga mungkin.

Jarang sekali, aduan seperti gangguan penglihatan, kekejangan otot bronkial (bronkospasme), jaundis (ikterus) atau pengurangan bilangan sel darah putih (leukopenia) dilaporkan.

Bilakah doxazosin tidak boleh diambil?

Kontraindikasi

Doxazosin tidak boleh digunakan dalam:

  • hipersensitiviti yang diketahui kepada quinazolines (doxazosin, prazosin, terazosin)
  • hipotensi ortostatik (penurunan mendadak dalam tekanan darah apabila perubahan kedudukan)
  • @ jangkitan saluran kencing kronik atau batu pundi kencing

Pesakit dengan fungsi hati terjejas atau esofagus yang menyempit secara patologi boleh menggunakan bahan aktif hanya di bawah pengawasan perubatan yang rapat.

Interaksi

  • Antihipertensi (ubat untuk tekanan darah tinggi): Penurunan tekanan darah yang berlebihan mungkin berlaku.
  • Perencat PDE-5, iaitu ubat meningkatkan potensi seperti sildenafil atau tadalafil: penurunan tekanan darah yang tidak terkawal mungkin.

Sekatan umur

Keselamatan dan keberkesanan doxazosin pada kanak-kanak dan remaja di bawah umur 18 tahun belum ditubuhkan.

Mengandung dan menyusukan anak

Bagaimana untuk mendapatkan ubat dengan doxazosin

Ubat dengan doxazosin memerlukan preskripsi di Jerman, Austria dan Switzerland dan hanya boleh didapati di farmasi dengan preskripsi doktor.