Minum - Ketahui apa yang anda minum

Kerana kandungan air mereka yang lebih tinggi, kanak-kanak memerlukan lebih banyak cecair setiap hari berbanding orang dewasa berhubung dengan berat badan mereka. Atas sebab yang sama, walaupun sedikit kekurangan cecair boleh menjejaskan prestasi mental dan fizikal kanak-kanak dengan cepat.

Persatuan Pemakanan Jerman (DGE) mengesyorkan pengambilan air berikut setiap hari untuk kanak-kanak dan remaja:

Umur Jumlah pengambilan air (ml/hari)
0 hingga < 4 bulan 680
4 hingga < 12 bulan 1000
1 hingga <4 tahun 1300
1600
7 hingga <10 tahun 1800
10 hingga <13 tahun 2150
13 hingga <15 tahun 2450
15 hingga <19 tahun 2800

Nota: Setiap kanak-kanak adalah berbeza – sesetengah kanak-kanak minum banyak, yang lain kurang. Adalah penting untuk mengenal pasti tanda-tanda kekurangan cecair awal.

Tanda-tanda kekurangan cecair

Anda boleh memberitahu bahawa anak anda tidak minum cecair yang mencukupi dengan gejala berikut:

 • Air kencing berwarna gelap.
 • Najis adalah pepejal; kanak-kanak mengalami sembelit.
 • Membran mukusnya kering.
 • Ia memberi kesan lemah secara fizikal.
 • Dalam kes yang melampau, ia adalah apatis (tidak lesu).

Untuk mengelakkan kekurangan, biarkan anak anda minum seberapa kerap dan seberapa banyak yang dia mahu. Juga, jangan larang dia minum sebelum makan - kerana takut dia tidak akan cukup makan. Kebimbangan ini tidak berasas.

Air adalah makanan yang paling penting. Analisis telah menunjukkan bahawa air paip lebih baik daripada reputasinya. Malah ia perlu memenuhi garis panduan yang lebih ketat daripada air mineral. Pengecualian adalah kawasan di mana kandungan nitrat yang tinggi dalam air bawah tanah telah dikesan. Namun begitu, anda boleh menawarkan air paip kepada anak anda tanpa teragak-agak hampir di mana-mana di Jerman.

Susu

 • Susu rendah lemak (semi skim) dan susu skim mempunyai 1.5 hingga 1.8 peratus lemak (susu rendah lemak) atau maksimum 0.5 peratus lemak (susu skim). Pengayaan tambahan dengan protein susu dibenarkan. Kedua-dua jenis susu biasanya dipasteur dan dihomogenkan.
 • Susu ESL ialah susu segar dengan jangka hayat yang lebih lama (ESL = jangka hayat yang lebih lama). Ia boleh dihasilkan dalam dua cara: Sama ada susu segar dipanaskan sehingga 85 hingga 127 °C selama satu hingga empat saat, atau ia dipanaskan untuk masa yang singkat selepas proses penapisan mikro yang dipanggil. Dalam kedua-dua kes, hasilnya ialah susu yang boleh disimpan sehingga tiga minggu pada suhu penyimpanan maksimum 8 °C. Susu juga kehilangan rasa semasa penyimpanan. Selain itu, susu ESL kehilangan lebih sedikit vitamin dan rasa semasa pengeluaran berbanding susu UHT.

Jus

 • Nektar buah adalah campuran jus dengan air dan gula. Kandungan buah minimum ialah 25 hingga 50 peratus, bergantung kepada jenis buah yang digunakan. Sebagai contoh, nektar currant mesti mengandungi sekurang-kurangnya 25 peratus buah, nektar raspberi sekurang-kurangnya 40 peratus dan nektar epal sekurang-kurangnya 50 peratus.
 • Penyembur jus buah-buahan terdiri daripada jus buah-buahan dan air mineral. Tiada keperluan kandungan buah minimum. Seperti soda pop dan minuman tenaga, penyembur buah-buahan dan minuman jus buah-buahan dikelaskan sebagai minuman ringan.

Lemonades dan kola

 • Anak anda harus minum soda dan kola sejarang mungkin. Minuman ringan ini kebanyakannya terdiri daripada gula, air dan bahan tambahan, terlebih manis dan dibumbui dengan perasa tiruan untuk meningkatkan rasa.
 • Banyak minuman dan kuih-muih mengandungi pewarna azo yang membimbangkan, contohnya E 102 (tartrazin). Mereka boleh mencetuskan alahan dan disyaki meningkatkan masalah kepekatan dan hiperaktif pada kanak-kanak. Sejak Julai 2010, penambahan pewarna azo tertentu oleh itu terpaksa dilabelkan di seluruh EU dengan pernyataan “mungkin menjejaskan aktiviti dan perhatian kanak-kanak.