Kelopak mata terkulai: Punca & rawatan

Apakah kelopak mata yang terkulai?

Istilah kelopak mata terkulai (med.: blepharochalasis) digunakan untuk menerangkan kelopak mata terkulai: Kelopak mata atas tidak mempunyai daya tahan, menyebabkan ia terkulai di atas lipatan kelopak mata.

Kelopak mata yang terkulai boleh berlaku pada satu atau kedua-dua belah dan boleh menjejaskan kedua-dua lelaki dan wanita.

Dalam banyak kes, kelopak mata yang jatuh adalah masalah kosmetik yang tidak berbahaya. Kelopak mata atas yang jatuh sering memberi kesan letih atau jengkel kepada orang sekeliling. Ia tidak biasa bagi mereka yang terjejas ingin melakukan sesuatu tentang kelopak mata mereka yang terkulai. Ini benar terutamanya jika mereka meletakkan banyak tekanan psikologi kepada mereka yang terjejas.

Apa yang perlu dilakukan apabila kelopak mata jatuh?

Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kelopak mata yang terkulai. Kaedah yang paling berkesan, tetapi juga yang paling ekstrem adalah pembedahan untuk kelopak mata yang meleleh. Walau bagaimanapun, terdapat juga cara yang lebih lembut untuk merawat kelopak mata yang terkulai - tanpa pembedahan sama sekali.

Sebelum membuat keputusan, minta seorang profesional (atau profesional) menerangkan secara terperinci pilihan yang berbeza untuk merawat kelopak mata yang terkulai, peluang kejayaan, kos dan risiko mereka.

Pembedahan kelopak mata berlubang

Sesetengah orang yang terjejas telah dibedah kelopak mata yang terkulai. Prosedur ini adalah salah satu pembedahan kosmetik yang paling biasa.

Proses penyembuhan selepas pembetulan kelopak mata pembedahan (angkat kelopak mata) berlangsung kira-kira 14 hari. Pada masa ini, bengkak kecil atau lebam mungkin berlaku di sekitar kawasan yang dibedah. Sebagai peraturan, tiada parut yang kelihatan kekal selepas pembedahan kelopak mata terkulai yang dilakukan secara profesional.

Pembedahan kelopak mata: Kos

Tidak mungkin untuk mengatakan secara umum berapa kos pembedahan kelopak mata yang jatuh. Kos yang tepat bergantung, antara lain, pada tahap prosedur dan juga boleh berbeza dari doktor ke doktor.

Mengangkat benang terhadap kelopak mata yang terkulai

Apa lagi yang boleh dilakukan terhadap kelopak mata yang terkulai? Sebagai alternatif kepada pembedahan kelopak mata konvensional, kelopak mata yang jatuh boleh diketatkan dengan apa yang dipanggil angkat benang. Menurut pembekal, prosedurnya lebih lembut.

Daripada memotong lebihan kulit kelopak mata termasuk tisu dengan pisau bedah, benang diletakkan di bawah kulit di bawah bius tempatan sedemikian rupa sehingga kesan menegangkan dicapai. Ini kerana benang yang digunakan mempunyai duri kecil yang menahan kulit pada tempatnya.

Rawatan laser kelopak mata yang terkulai

Kelopak mata terkulai: Rawatan Plasma Pen

Sama seperti rawatan laser, pembetulan kelopak mata yang meleleh berfungsi dengan Pen Plasma. Seperti namanya, instrumen ini berfungsi dengan aliran plasma mikrohalus tenaga tinggi gas terion.

Dengan bantuan Pen Plasma, aliran plasma ini dilepaskan tepat di atas kawasan kulit yang terjejas. Ini mengewapkan lapisan atas kulit. Akibatnya, kulit baru yang lebih tegang dengan keanjalan yang lebih besar terbentuk. Rawatan dengan Pen Plasma dilakukan di bawah bius tempatan.

Kelopak mata terkulai: Rawatan Botox

Suntikan Botox juga boleh digunakan untuk cuba membuang kelopak mata yang terkulai tanpa pembedahan. Bahan aktif mengetatkan otot dan dengan itu mempunyai kesan mengurangkan kedutan.

Microneedling terhadap kelopak mata yang terkulai

Apa lagi yang membantu menentang kelopak mata yang jatuh? Contohnya, jarum mikro, juga dipanggil jarum perubatan. Prinsip tindakan adalah serupa dengan rawatan laser dan pen plasma. Di sini juga, kulit pada kelopak mata atas secara khusus cedera supaya kulit baru yang tegang boleh terbentuk semasa proses penyembuhan seterusnya.

Walau bagaimanapun, ini tidak dilakukan dengan tenaga laser atau plasma, tetapi dengan bantuan tusukan jarum halus: Pakar menggunakan alat genggam khas untuk menusuk kulit sedalam satu hingga dua milimeter beberapa kali untuk merangsang pengeluaran kolagen badan sendiri. .

Peranti microneedling juga tersedia untuk orang awam di kedai dan di Internet. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menyerahkan permohonan kepada pakar terlatih untuk mengelakkan kemungkinan keradangan atau jangkitan.

Apa yang boleh anda lakukan sendiri untuk kelopak mata yang jatuh? Mereka yang tidak mahu rawatan perubatan daripada doktor dengan segera kadangkala cuba melatih kelopak mata yang jatuh dengan cara yoga muka. Yang lain menggunakan "tompok kelopak mata" (pita, jalur) atau krim khas. Topeng protein juga sering disebut-sebut sebagai ubat rumah untuk kelopak mata yang jatuh.

Walau bagaimanapun, kesan kaedah sedemikian tidak terbukti secara saintifik. Walau bagaimanapun, permohonan mereka mungkin tidak membahayakan sama ada.

Latih kelopak mata yang terkulai

Rawat kelopak mata yang terkulai dengan putih telur

Dalam industri anti-penuaan, putih telur dianggap sebagai pembunuh kedutan yang berkesan. Ia dikatakan membekalkan kulit dengan asid amino (= blok bangunan protein) dan merangsang pengeluaran kolagen – protein struktur yang, antara lain, memastikan kulit licin.

Putih telur juga disyorkan sebagai ubat rumah untuk kelopak mata yang meleleh, contohnya dalam bentuk topeng penegang yang diperbuat daripada protein ayam.

Pita kelopak mata yang layu

Krim terhadap kelopak mata yang jatuh

Krim mata khas terhadap kelopak mata yang jatuh juga tersedia untuk rawatan diri. Pengeluar produk sedemikian mengiklankan dengan janji-janji yang hebat: Krim kelopak mata yang meleleh sepatutnya memperbaiki kelopak mata yang layu selepas hanya beberapa penggunaan. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik tentang keberkesanannya.

Apa yang menyebabkan kelopak mata jatuh?

Kelopak mata terkulai boleh mempunyai pelbagai punca. Selalunya, ia berlaku apabila keanjalan kulit berkurangan dengan usia.

Walau bagaimanapun, kelopak mata yang tiba-tiba jatuh juga boleh berlaku semasa strok. Jika simptom lain yang mendadak ditambah, seperti sudut mulut yang tergantung, lumpuh sebelah dan/atau kesukaran mengunyah dan menelan, anda harus segera menghubungi doktor kecemasan!

Kelopak mata tergantung juga tipikal dalam sindrom Ascher. Ini adalah sindrom kecacatan kongenital yang sangat jarang berlaku yang dicirikan oleh kelopak mata yang jatuh, "bibir berganda" (lipatan selaput lendir pada bibir atas yang menjadikannya kelihatan berganda), bengkak bibir kronik (edema bibir), dan "goiter" (goiter) .

Jarang sekali, kelopak mata terkulai atau kelopak mata terkulai disebabkan oleh kerosakan pada saraf kranial yang bertanggungjawab atau kelemahan otot pada kelopak mata.