Lemas dan bentuk lemas

Apa yang berlaku semasa lemas?

Dalam keadaan lemas, bekalan oksigen terganggu, sehingga seseorang itu akhirnya mati lemas. Lemas ditakrifkan sebagai akhirnya menyesakkan:

Di dalam paru-paru orang yang lemas, sel darah merah (eritrosit) tidak lagi boleh dimuatkan dengan oksigen. Semakin lama bekalan oksigen terputus, semakin banyak sel dalam badan yang mati, sehingga kematian berlaku selepas beberapa minit sahaja.

Sekatan nafas disebabkan oleh refleks pelindung semula jadi

Kekejangan glotis mungkin berterusan, contohnya, jika pesakit tidak sedarkan diri. Walau bagaimanapun, ia biasanya menyelesaikan sendiri dalam beberapa saat.

Lemas primer & lemas sekunder

Bergantung pada tempoh masa sehingga kematian lemas berlaku, perbezaan dibuat antara lemas primer dan sekunder:

Lemas primer berlaku apabila penyedutan cecair menyebabkan kekurangan oksigen yang membawa kepada kematian dalam masa 24 jam.

Selain itu, air yang telah menembusi paru-paru boleh memusnahkan alveoli halus yang bertanggungjawab untuk pertukaran gas di dalam paru-paru, sehingga mangsa boleh lemas lama selepas mereka diselamatkan. Dalam kes ini, lemas sekunder menunjukkan simptom yang serupa dengan lemas primer: sesak nafas dan kematian sel yang disebabkan oleh kekurangan oksigen, yang membawa kepada kematian.

Lemas basah & lemas kering

Dalam kebanyakan kematian akibat lemas, lemas basah berlaku: Kekejangan glotis dilepaskan selepas masa yang singkat, supaya sekatan pernafasan hilang. Mangsa yang lemas kemudian secara refleks cuba menarik nafas - walaupun di dalam air, menyedut air ke dalam paru-parunya. Kekurangan oksigen yang terhasil akhirnya membawa kepada kematian.

Lemas senyap

Kematian akibat lemas adalah kematian senyap. Hanya dalam filem atau buku mangsa lemas meronta-ronta, menendang kaki dan menjerit dengan kuat meminta pertolongan. Realitinya berbeza: Memandangkan orang yang lemas tidak boleh bernafas kerana kekejangan glotal, dia juga tidak dapat menarik perhatian kepada dirinya sendiri dengan menjerit.

Hampir lemas

Mangsa lemas yang diselamatkan tepat pada masanya dan dengan itu diselamatkan daripada kematian dirujuk sebagai hampir lemas. Dalam kes sedemikian, adalah disyorkan untuk tinggal di hospital selama sekurang-kurangnya 24 jam untuk memerhatikan sebarang kerosakan berbangkit yang boleh membawa kepada lemas sekunder (lihat di atas).

Pembezaan: Lemas dalaman

Berapa lamakah lemas berlangsung?

Berapa lama seseorang itu bertahan tanpa oksigen bergantung kepada pelbagai faktor, contohnya:

  • Berat dan saiz badan: semakin kurang jisim anda, semakin kurang oksigen yang diperlukan oleh badan anda.
  • Kecergasan fizikal: Orang yang terlatih boleh bertahan lebih lama tanpa oksigen berbanding orang yang tidak terlatih.

Walau bagaimanapun, penyelam yang paling terlatih atau atlet berdaya saing tidak dapat menguruskan lebih lama daripada sepuluh minit tanpa oksigen.

Lemas: Pertolongan cemas

Setiap detik dikira dalam kemalangan lemas. Langkah-langkah pertolongan cemas ini disyorkan oleh pakar:

  • Pertama sekali, maklumkan perkhidmatan penyelamat dengan mendail 112.
  • Baling mangsa lemas objek untuk dipegang (contohnya, penyelamat atau bola).
  • Jika anda menyelamatkan diri: Dekati mangsa lemas dari belakang dan pegang dia di bawah ketiak. Berenang ke darat bersamanya dalam keadaan terlentang. Awas: Sentiasa jangkakan bahawa orang yang lemas akan cuba memegang anda dan menolak anda ke dalam air dalam proses itu!

Mengenai langkah pertolongan cemas di darat:

  • Periksa sama ada mangsa bernafas.
  • Jika mangsa bernafas, letakkan dia dalam kedudukan pemulihan (ini adalah cara ia dilakukan untuk orang dewasa dan ini adalah cara ia dilakukan untuk kanak-kanak).