Dru Yoga | Gaya yoga

Dru Yoga

Dru Yoga berasal dari tradisi India Utara Mahatma Gandhi. Yogi melakukan latihan mengalir untuk mencari titik ketenangan dalaman yang tetap dalam dirinya. Tujuannya adalah untuk dapat menemukan diri dalam setiap keadaan dalam kehidupan, yang sangat penting dalam dunia kita yang sibuk.

Latihan adalah mengenai peningkatan umum kecergasan dan mobiliti, tetapi juga mengenai mengatasi ketegangan dalaman dan kegelisahan. Tekniknya mudah dipelajari dan juga dapat dilakukan oleh pemula atau orang yang mempunyai keterbatasan fizikal. Asanas dari Dru Yoga juga harus sesuai untuk melepaskan sekatan psikologi seperti ketakutan dan kesedihan. Dru Yoga oleh itu boleh dianggap sebagai Yoga terapeutik. Tujuannya adalah untuk mencapai keadaan kesejahteraan di samping ketenangan dalaman.

Yoga Luna

Luna Yoga terutama mementingkan persepsi tubuh sendiri dan mempunyai objektif penyembuhan. Ia bukan hanya berdasarkan aspek fizikal, tetapi juga mempunyai pendekatan falsafah tradisional. Latihan Luna Yoga terutama berkaitan dengan Svadhistana Chakra (cakra sakral atau seksual).

Dengan membuka chakra, kesuburan harus ditingkatkan, penyumbatan kreatif harus dilepaskan dan tubuh seseorang harus dirasakan lebih baik. Luna Yoga adalah bentuk Yoga yang terutama bertujuan untuk menarik minat wanita. Luna Yoga juga dapat menangani kitaran individu wanita. Bagi lelaki, Luna Yoga bertujuan untuk meningkatkan sperma aktiviti.

Tarian Yoga

Seperti namanya, Dance Yoga adalah mengenai irama yang mengalir senaman yoga kepada muzik. Seluruh koreografi dapat dikerjakan secara berkumpulan. Latihan dinamik juga melatih ketahanan.

Kedudukan yoga klasik dibina dalam koreografi dan bernafas juga diambil kira dalam Dance Yoga. Yoga Dance adalah bentuk yoga yang menyalin beberapa elemen bentuk yoga tradisional, tetapi tidak ada hubungannya dengan asas kerohanian yang sebenarnya. Tarian Yoga adalah kecergasan gaya yang menggabungkan elemen Yoga dengan elemen Tarian Moden. Fleksibiliti, ketahanan dan kestabilan harus ditingkatkan, dan suasana yang seimbang harus dicapai melalui sedar bernafas dan pergerakan yang mengalir. Meditasi dan pendekatan kerohanian tidak termasuk dalam Dance Yoga.