Ketagihan Dadah: Tanda, Terapi

Gambaran ringkas

 • Penerangan: pergantungan fizikal dan psikologi kepada dadah, selalunya penenang, pil tidur dan ubat penahan sakit, perangsang
 • Gejala: kehilangan kawalan ke atas masa dan tempoh penggunaan, keinginan kuat untuk bahan ketagihan, pengabaian minat dan tugas, gejala penarikan diri fizikal dan psikologi.
 • Punca: Preskripsi kekal ubat ketagihan oleh doktor, penyalahgunaan dadah, tekanan emosi yang teruk
 • Diagnosis: Kriteria termasuk gejala penarikan diri, kehilangan kawalan, perkembangan toleransi, usaha yang gigih untuk mendapatkan ubat, pengabaian tugas dan minat, penyembunyian penggunaan, penggunaan berpanjangan,
 • Prognosis: perkembangan beransur-ansur, ketagihan sering tidak disedari untuk masa yang lama, boleh diatasi dengan bantuan terapeutik

Ketagihan dadah: Penerangan

Istilah "ketagihan" biasanya dikaitkan dengan ketagihan alkohol atau dadah. Walau bagaimanapun, ubat juga boleh menyebabkan ketagihan. Menurut pakar, ketagihan ubat sebenarnya adalah masalah yang agak meluas. Mereka yang terjejas mengalami gejala penarikan fizikal atau psikologi, atau kedua-duanya, selepas menghentikan ubat yang dipersoalkan.

Siapa yang terjejas akibat penagihan dadah?

Perbezaan antara penyalahgunaan dadah dan ketagihan dadah

Doktor membezakan antara ketagihan dadah dan penyalahgunaan dadah. Penyalahgunaan ubat selalu berlaku apabila ubat digunakan dengan cara selain daripada yang dimaksudkan oleh doktor yang memberi preskripsi. Ini adalah kes apabila ubat digunakan terlalu lama, dalam dos yang terlalu tinggi atau tanpa keperluan perubatan. Penyalahgunaan ubat selalunya merupakan langkah pertama ke arah penagihan dadah. Walau bagaimanapun, kita hanya bercakap tentang ketagihan dadah jika dadah yang diambil menjejaskan jiwa (ubat psikotropik).

Perbezaan antara pergantungan fizikal dan psikologi

Ketagihan dadah: gejala

Gejala ketagihan dadah berlaku apabila orang berkenaan berhenti mengambil ubat berkenaan untuk tempoh masa tertentu atau mengambil dos yang terlalu rendah. Kedua-dua gejala penarikan fizikal dan psikologi kemudiannya berlaku.

Dengan beberapa ubat, bahan yang disalahgunakan itu sendiri boleh menyebabkan gejala. Sebagai contoh, sesetengah ubat boleh menyebabkan perubahan personaliti yang mendalam jika digunakan secara berlebihan.

Dadah yang mempunyai potensi ketagihan tertinggi adalah kumpulan bahan berikut:

 • Pil tidur dan penenang, contohnya benzodiazepin
 • perangsang dan penahan selera (perangsang), contohnya amfetamin
 • Ubat penahan sakit dan narkotik, contohnya opioid

Doktor sering menetapkan benzodiazepin untuk gangguan kecemasan, gangguan tidur atau tanda-tanda tekanan. Benzodiazepin adalah ubat yang boleh didapati dengan preskripsi daripada farmasi. Mereka mempunyai kesan anxiolytic, santai dan menenangkan dan juga dikenali sebagai penenang (Latin: tranquillare = untuk menenangkan). Pil tidur boleh memberikan kelegaan yang besar, terutamanya dalam situasi tekanan akut. Walau bagaimanapun, kedua-dua kumpulan bahan aktif boleh menyebabkan ketagihan dadah jika digunakan terlalu lama. Oleh itu, pil tidur dan penenang tidak boleh diambil lebih lama daripada empat minggu.

Ketagihan dadah: Perangsang dan penahan selera makan (psikostimulan)

Gejala: Gejala penarikan diri termasuk keletihan, kelewatan psikomotor, kegelisahan, gangguan tidur dan kemurungan yang teruk, termasuk kecenderungan untuk membunuh diri.

Ketagihan dadah: ubat penahan sakit dan narkotik

Opioid adalah ubat penahan sakit dan anestetik (analgesik) yang sangat berkesan dan digunakan terutamanya untuk kesakitan yang sangat teruk dan kronik. Derivatif morfin ini juga mempunyai kesan menaikkan mood.

Gejala penyalahgunaan dadah

Selain daripada bahan aktif yang dinyatakan di atas, terdapat kelas bahan lain yang tidak menyebabkan ketagihan dadah klasik kerana ia tidak menjejaskan jiwa. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini juga boleh menyebabkan ketagihan apabila disalahgunakan dan menyebabkan kerosakan yang besar. Ubat-ubatan berikut sering disalahgunakan:

Titisan hidung dan semburan dengan kesan dekongestan

Pencahar (julap)

Usus cepat terbiasa dengan kesan julap kimia atau herba. Selepas menghentikan penyediaan, sembelit yang teruk berlaku. Orang yang terjejas kemudian menggunakan julap semula. Dalam situasi ini juga, penggunaan yang berlebihan boleh membawa kepada lingkaran ganas yang menyebabkan mereka yang terjejas mengambil julap berulang kali. Julap sering disalahgunakan oleh orang yang mengalami gangguan makan yang ingin mengawal berat badan mereka dengan julap.

Hormon pertumbuhan dan seks

Steroid dipecahkan dalam hati, yang boleh menyebabkan kerosakan hati dan juga kanser hati jika digunakan secara berlebihan. Gejala lain yang boleh berlaku dengan penyalahgunaan steroid anabolik ialah peningkatan pengeluaran peluh, sesak nafas, masalah kulit (jerawat steroid), peningkatan tekanan darah, peningkatan tekanan intraokular, keguguran rambut, pertumbuhan prostat, pembentukan payudara pada lelaki (gynecomastia), sakit kepala dan kemurungan. . Apa yang sangat menjengkelkan bagi mereka yang terjejas ialah otot sering kehilangan saiz semula tanpa penggunaan steroid anabolik yang berterusan.

Ubat yang mengandungi alkohol

Ketagihan dadah: Punca dan faktor risiko

Ketagihan dadah biasanya bermula apabila doktor menetapkan ubat preskripsi. Jika doktor memberi ubat yang berpotensi ketagihan terlalu cuai, pesakit boleh terjerumus ke dalam ketagihan dadah. Walau bagaimanapun, selalunya pesakit sendiri yang menyalahgunakan dadah, contohnya kerana mereka menghargai kesan psikologinya.

Ketagihan dadah yang disebabkan oleh doktor (penagihan dadah iatrogenik)

Oleh itu, risiko ketagihan dadah iatrogenik wujud di atas segala-galanya jika doktor tidak dapat membuat diagnosis kausal, tetapi sebaliknya menggunakan ubat untuk rawatan simptomatik semata-mata. Ini amat bermasalah jika gejala fizikal seperti gangguan tidur, sakit kepala atau aduan lain adalah ekspresi gangguan mental seperti kemurungan atau gangguan kecemasan.

Preskripsi jangka panjang beberapa ubat psikotropik adalah amat berbahaya. Oleh kerana semua kerja pendidikan mengenai subjek penagihan dadah, kini menjadi amalan biasa untuk menetapkan ubat berisiko untuk beberapa minggu paling lama. Walau bagaimanapun, sesetengah pesakit memintas langkah keselamatan ini dengan sentiasa menukar doktor.

Walau bagaimanapun, tidak semua ubat psikotropik adalah ketagihan. Antidepresan tidak mempunyai potensi ketagihan. Mereka harus dan mesti selalu diambil selama berbulan-bulan dan bertahun-tahun.

Faktor individu: pengalaman pembelajaran, faktor sosiobudaya, umur dan jantina

Untuk masa yang lama, saintis juga telah meneliti persoalan sama ada terdapat struktur personaliti tertentu yang menjadikan seseorang itu sangat terdedah kepada ketagihan dadah. Setakat ini, tidak boleh diandaikan bahawa terdapat "personaliti ketagihan yang satu".

Solekan genetik seseorang juga boleh memainkan peranan. Kajian keluarga dan kembar telah dijalankan untuk menjelaskan perkara ini. Walau bagaimanapun, setakat ini, kajian genetik mengenai ketagihan dadah tidak menghasilkan sebarang penemuan yang jelas.

Perbezaan jantina

Umur sebagai faktor risiko

Banyak kumpulan ubat yang membawa risiko ketagihan dadah ditetapkan lebih kerap dengan peningkatan usia. Ini termasuk, sebagai contoh, ubat penahan sakit dan pelbagai bahan psikoaktif (terutamanya benzodiazepin). Pengambilan dadah psikotropik amat tinggi dalam kalangan warga emas yang tinggal di rumah persaraan dan penjagaan.

Dos yang betul juga merupakan sumber bahaya: Perubahan dalam fungsi metabolik dan gangguan organ (cth. fungsi buah pinggang terjejas) pada usia tua bermakna badan memecah beberapa ubat dengan lebih perlahan. Oleh itu, warga emas harus mengambil dos yang lebih rendah daripada banyak ubat daripada orang yang berumur lebih muda. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu diambil kira dengan secukupnya, menyebabkan ramai pesakit yang lebih tua menerima dos yang terlalu tinggi.

Penyalahgunaan dadah untuk tujuan mabuk

Ketagihan dadah: Pemeriksaan dan diagnosis

Ketagihan dadah kadangkala dirujuk sebagai "ketagihan rahsia" kerana ia selalunya tersembunyi daripada orang luar. Malah pesakit tidak sentiasa sedar bahawa mereka ketagih ubat. Tidak seperti penagih alkohol, sebagai contoh, tidak ada tanda-tanda ketagihan yang jelas. Walaupun gejala seperti keletihan atau sakit kepala berlaku, ia jarang dikaitkan dengan pengambilan ubat. Sesetengah orang, sebaliknya, menyedari ketagihan dadah mereka, tetapi menyekatnya atau enggan mendapatkan rawatan yang diperlukan dengan segera.

Pemeriksaan perubatan

 • Adakah anda kerap mengambil ubat untuk menenangkan anda atau untuk sakit, keresahan atau gangguan tidur? Jika ya, berapa kerap?
 • Adakah anda mempunyai perasaan bahawa anda memerlukan ubat ini dengan segera?
 • Adakah anda mempunyai tanggapan bahawa kesannya telah hilang selepas beberapa ketika?
 • Pernahkah anda cuba berhenti mengambil ubat?
 • Adakah anda perasan sebarang kesan sampingan?
 • Adakah anda pernah meningkatkan dos?

Sekiranya disyaki ketagihan dadah disahkan, pesakit akan dirujuk kepada pakar psikologi. Pakar psikologi boleh menentukan sama ada terdapat gangguan mental yang memerlukan rawatan sebagai tambahan kepada ketagihan ubat.

Diagnosis ketagihan dadah

Menurut Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-IV), diagnosis pergantungan dadah (penagihan dadah) memerlukan penggunaan bahan yang membawa kepada kemerosotan dan penderitaan yang ketara secara klinikal. Di samping itu, sekurang-kurangnya tiga daripada kriteria berikut mesti digunakan untuk diagnosis "ketagihan dadah":

 • Perkembangan toleransi, yang ditunjukkan oleh peningkatan dos atau pengurangan kesan pada dos yang sama
 • Gejala penarikan apabila menghentikan atau mengurangkan dos ubat
 • Penggunaan yang kerap dalam tempoh yang lebih lama atau dalam kuantiti yang meningkat
 • Keinginan yang berterusan atau percubaan yang tidak berjaya untuk mengawal pengambilan
 • Perbelanjaan masa yang tinggi untuk perolehan ubat
 • Sekatan atau pengabaian aktiviti lain di tempat kerja dan masa lapang

Ketagihan dadah: Rawatan

Jika mereka yang terjejas menyedari kesan buruk ubat atau tidak mengambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor mereka secara jangka panjang, mereka harus mendapatkan bantuan segera. Lebih awal ketagihan ubat dikenali, lebih mudah untuk berhenti mengambil ubat. Walau bagaimanapun, orang yang telah mengambil ubat untuk masa yang lama juga boleh dibantu dengan bimbingan terapeutik dan perubatan. Orang yang lebih tua juga tidak boleh mengelak daripada rawatan untuk ketagihan dadah, kerana terapi yang berjaya boleh meningkatkan kualiti hidup dengan ketara.

Pengeluaran

Fasa penstabilan

Selepas penarikan diri, pesakit mesti belajar menggunakan kaedah menenangkan alternatif dan bukannya ubat sekiranya berlaku tekanan atau ketegangan dalaman. Kaedah sedemikian boleh dipelajari, tetapi memerlukan latihan tetap dan bimbingan profesional. Prasyarat penting untuk kejayaan rawatan ketagihan dadah ialah kesediaan pesakit untuk mengambil bahagian secara aktif. Untuk melakukan ini, adalah perlu untuk membuat pesakit memahami bahawa ubat tidak lagi mengurangkan gejala yang berlaku, tetapi sebaliknya menyebabkan masalah ini dan lain-lain dan oleh itu berbahaya.

Rawatan penyakit mental bersamaan

Ketagihan dadah: perjalanan penyakit dan prognosis

Ketagihan dadah biasanya berkembang secara beransur-ansur. Pesakit mengadu kepada doktor mereka tentang kebimbangan, gangguan tidur, aduan psikologi lain atau kesakitan. Oleh itu, doktor pada mulanya menetapkan ubat yang pada mulanya mencapai sekurang-kurangnya beberapa kesan yang diingini. Walau bagaimanapun, jika gangguan mental yang mendasari tidak diiktiraf dan dirawat dengan sewajarnya, gejala itu berulang selepas beberapa ketika. Orang yang terjejas cuba mengatasi masalah ini dengan meningkatkan dos ubat, tanpa menyedari bahawa mereka sebenarnya memburukkan gejala.