Ruam akibat dadah: Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah exanthema dadah? Reaksi kulit terhadap ubat yang kadangkala bersifat alahan.
 • Gejala: Ruam kulit yang kelihatan berubah-ubah, kadangkala berlaku hanya di kawasan kecil, tetapi kadangkala meliputi hampir seluruh badan. Dalam kes yang teruk, selalunya gejala lain seperti demam, nodus limfa bengkak. Penglibatan organ dalaman, jika berkenaan.
 • Bentuk: Termasuk eksantema makulopapular, eksantema ubat tetap, sindrom Stevens-Johnson, nekrolisis epidermis toksik (sindrom Lyell), sindrom DRESS.
 • Punca: Ruam ubat selalunya merupakan tindak balas alahan, tetapi kadangkala ia adalah satu lagi bentuk hipersensitiviti.
 • Diagnosis: Perundingan doktor-pesakit, pemeriksaan fizikal, ujian darah, ujian kulit, jika perlu pemeriksaan lanjut seperti ujian provokasi.
 • Rawatan: Jika boleh, pemberhentian ubat yang mencetuskan (selepas berunding dengan perubatan!). Jika perlu, antihistamin dan/atau kortison untuk mengurangkan gejala (biasanya digunakan secara tempatan, jika perlu juga sebagai tablet atau infus). Dalam kes yang teruk, rawatan pesakit dalam (mungkin dalam rawatan rapi).

Eksantema dadah: penerangan

Eksantema dadah (“ruam ubat”) ialah ruam kulit alahan atau pseudoalergik yang disebabkan oleh ubat yang digunakan secara dalaman atau luaran. Ia adalah antara kesan sampingan ubat yang paling biasa.

Dalam kebanyakan kes, antibiotik adalah pencetus exanthema dadah, terutamanya penisilin. Sebagai contoh, ruam pseudoallergik boleh berkembang semasa rawatan dengan ampicillin (ampicillin exanthema). Kumpulan ubat lain yang boleh menyebabkan eksantema dadah termasuk ubat penahan sakit anti-radang daripada kumpulan NSAID (seperti ASA, ibuprofen, diclofenac) serta ubat epilepsi dan gout.

Selalunya, bahan ubat aktif itu sendiri bertanggungjawab untuk exanthema yang disebabkan oleh dadah. Dalam kes lain, eksipien ubat mencetuskan ruam, contohnya pengawet atau pewarna.

Eksantema dadah: gejala

Eksantema dadah boleh berlaku pada hampir mana-mana bahagian badan, termasuk membran mukus. Walau bagaimanapun, ia biasanya berkembang pada bahagian kaki (lengan, kaki) dan batang (dada, perut, belakang). Kadang-kadang, exanthema perubatan merebak dari batang; dalam kes lain, ia meluas dari hujung ke batang badan.

Rupa

Letusan dadah adalah manifestasi kulit yang sangat pelbagai. Ia boleh dikelirukan dengan mudah dengan ruam campak bertompok besar, ruam rubella bertompok kecil, atau lesi kulit demam merah atau sifilis.

Dalam kebanyakan kes, exanthema dadah muncul sebagai ketinggian kemerahan, selalunya serupa dengan gigitan nyamuk. Juga wheals (urtikaria = gatal-gatal) adalah simptom exanthema dadah yang kerap. Kadangkala lepuh terbentuk, sebahagian daripadanya besar dan pecah (bentuk bullous).

Gejala lain

Dalam kes yang lebih serius, exanthema ubat alahan disertai dengan gejala lain seperti cirit-birit, loya, muntah, dan bengkak membran mukus dalam mulut dan tekak. Ini kemudiannya dikaitkan dengan rasa sakit yang lebih atau kurang ketara, kadang-kadang juga dengan demam. Di samping itu, nodus limfa berdekatan mungkin membengkak. Dalam kes tindak balas alahan yang sangat teruk, sistem kardiovaskular juga terjejas.

Bentuk khas ruam kulit akibat dadah

Bentuk khas ruam akibat dadah termasuk:

Eksantema dadah tetap.

Eksantema ubat tetap yang dipanggil biasanya berkembang dalam masa dua minggu pada kali pertama. Apabila ubat yang dimaksudkan digunakan semula, fokus yang sembuh pada kulit boleh diaktifkan semula dalam masa seawal 30 minit hingga 12 jam.

Ruam biasanya muncul sebagai kawasan fokus tunggal. Ia berbentuk bulat hingga bujur, bersempadan tajam, dan berwarna kemerah-merahan. Lama kelamaan, ia mungkin menjadi lebih gelap dalam warna. Eksantema ubat tetap sering dijumpai, contohnya, pada lengan, kaki, atau kawasan alat kelamin (termasuk membran mukus).

Eksantema makulopapular.

Ini adalah ruam kulit berbintik-bintik, bernodular yang mungkin disertai dengan pembentukan lepuh, gatal-gatal (urtikaria), dan pendarahan ke dalam kulit (purpura). Sebaiknya, exanthema ubat ini terbentuk pada batang badan. Kepala, tapak tangan, dan tapak kaki sentiasa ditinggalkan.

Eksantema makulopapular boleh berkembang, contohnya, selepas mengambil antibiotik tertentu (seperti sulfonamida, penisilin) ​​atau ubat epilepsi. Ia biasanya muncul kira-kira sepuluh hari selepas permulaan terapi. Kadangkala, ia berkembang kemudian atau beberapa hari selepas tamat terapi.

Eksantema makulopapular adalah bentuk tindak balas dadah yang paling biasa.

Pustulosis eksanthemik umum akut (AGEP).

Acute generalized exanthemic pustulosis (AGEP), juga dipanggil pustuloderma toksik, adalah satu lagi jenis khas tindak balas kulit yang disebabkan oleh ubat. Kali pertama ia berkembang dalam masa tiga minggu selepas permulaan penggunaan dadah (pelbagai antibiotik). Kemudian, ia mungkin berlaku dalam beberapa hari.

Secara amnya, bentuk exanthema ubat ini sembuh dalam masa dua minggu dengan pembentukan sisik halus.

Erythema exsudativum multiforme

Erythema exsudativum multiforme boleh dicetuskan bukan sahaja oleh ubat-ubatan tetapi juga, sebagai contoh, oleh jangkitan (seperti virus herpes simplex atau streptokokus).

Pesakit mengembangkan foci berbentuk cakera, menangis dengan tepi merah dan pusat kebiruan. Bahagian extensor tangan dan lengan biasanya terjejas, kadang-kadang juga membran mukus. Pesakit yang terjejas juga mungkin mengalami keadaan umum yang teruk.

Sindrom Stevens-Johnson (SJS) dan nekrolisis epidermis toksik (TEN).

Ini adalah bentuk eksantema dadah yang jarang berlaku tetapi teruk. Kawasan kulit dan membran mukus yang besar boleh tertanggal dan mati. Ini selalunya kelihatan seperti kulit melecur. Dalam sindrom Steven-Johnson, kurang daripada sepuluh peratus permukaan badan terjejas; dalam nekrolisis epidermis toksik (juga dikenali sebagai sindrom Lyell), sekurang-kurangnya 30 peratus terjejas.

Sebagai tambahan kepada tindak balas kulit yang teruk, kedua-dua varian juga menunjukkan diri mereka dalam gejala hati, usus dan paru-paru, serta melalui demam.

Sindrom DRESS

Sindrom DRESS (DRESS = tindak balas dadah dengan eosinofilia dan gejala sistemik) juga merupakan bentuk tindak balas dadah yang jarang berlaku tetapi teruk. Ia bermula beberapa minggu selepas penggunaan ubat pencetus dengan demam tinggi, sakit otot, dan ruam kulit bertompok-tompok. Bengkak muka yang mengiringi, faringitis, dan nodus limfa bengkak berlaku.

Dalam perjalanan selanjutnya, gejala berkembang di kawasan organ dalaman, contohnya dalam bentuk keradangan hati (hepatitis), keradangan buah pinggang (nefritis), keradangan otot jantung (miokarditis) atau radang paru-paru (pneumonia). Keadaan orang yang terjejas boleh merosot dengan cepat.

Sindrom DRESS mungkin berkembang, sebagai contoh, sebagai tindak balas kepada ubat-ubatan tertentu untuk epilepsi (fenitoin, carbamazepine) atau ubat gout allopurinol.

Eksantema akibat dadah: punca dan faktor risiko

Dalam kebanyakan kes, exanthema dadah adalah tindak balas alahan terhadap ubat. Kurang biasa, ia bukan asal alahan tetapi merupakan alahan pseudoa.

Eksantema yang disebabkan oleh ubat alahan

Pada sentuhan pertama dengan ubat baru, biasanya ia mengambil masa beberapa jam hingga beberapa hari untuk ruam ubat berkembang. Kadang-kadang minggu berlalu (kadang-kadang ruam ubat hanya terbentuk selepas ubat dihentikan). Jika ubat digunakan semula kemudian, tindak balas kulit biasanya bermula lebih awal – selalunya selepas beberapa jam atau beberapa hari.

Sentuhan pertama dengan ubat tidak selalu mencetuskan pemekaan, iaitu pengelasan oleh sistem imun sebagai bahan yang dikatakan berbahaya. Kadangkala ubat digunakan untuk pertama kali beberapa kali tanpa sebarang masalah sebelum sistem imun tiba-tiba melihatnya sebagai berbahaya dan mula bertindak menentangnya.

Sesetengah faktor risiko memihak kepada tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan (contohnya, dalam bentuk exanthema dadah yang berkaitan dengan alahan). Sebagai contoh, risiko alahan dadah meningkat apabila ubat diberikan sebagai infusi atau suntikan (syringe) atau disapu pada kulit. Perkara yang sama berlaku jika ubat digunakan berulang kali.

Di samping itu, faktor genetik tertentu boleh meningkatkan risiko tindak balas hipersensitiviti terhadap ubat. Walau bagaimanapun, ini sebahagian besarnya masih menjadi subjek penyelidikan.

Ruam ubat pseudoallergik.

Ruam ubat juga boleh berkembang tanpa tindak balas alahan daripada sistem imun. Sebagai contoh, persediaan kortison boleh menyebabkan ruam seperti jerawat. Perkara yang sama berlaku untuk ubat-ubatan yang mengandungi litium, yang ditetapkan untuk penyakit mental tertentu.

Sesetengah ubat menjadikan kulit lebih sensitif kepada sinaran UV. Semasa rawatan, kulit mungkin menjadi merah pedih (tindak balas fototoksik) atau alahan (tindak balas fotoalergi) apabila terdedah kepada cahaya matahari atau dalam solarium. Ini boleh berlaku, contohnya, semasa rawatan dengan antibiotik tertentu (seperti tetrasiklin) dan dengan agen penyahhidratan (diuretik) furosemide. Baca lebih lanjut mengenai reaksi fototoksik dan fotoalergi dalam artikel Alahan matahari.

Eksantema dadah: pemeriksaan dan diagnosis

Jika anda mengalami ruam kulit yang tidak jelas - terutamanya (sejurus selepas menggunakan ubat baru - anda pasti perlu berjumpa doktor. Adalah lebih baik untuk menghubungi doktor yang mungkin telah menetapkan ubat yang berkenaan. Walau bagaimanapun, pakar penyakit kulit (pakar dermatologi) juga merupakan orang yang sesuai untuk dihubungi.

Doktor akan terlebih dahulu mendapatkan maklumat latar belakang penting tentang sejarah perubatan anda (anamnesis) dalam perbincangan terperinci. Soalan yang mungkin termasuk:

 • Apakah ubat preskripsi dan over-the-counter yang sedang anda gunakan atau pernah anda gunakan baru-baru ini? Adakah terdapat ubat baru?
 • Bagaimanakah tindak balas kulit berkembang?
 • Adakah anda sangat tertekan atau mengalami jangkitan akut apabila ruam muncul?
 • Adakah terdapat sebarang gejala lain seperti gatal-gatal atau aduan umum?
 • Adakah anda pernah mengalami reaksi buruk sebelum ini terhadap ubat?
 • Adakah anda mempunyai alahan atau intoleransi makanan yang diketahui? Adakah anda menghidap asma atau sebarang keadaan asas lain?

Selepas temuduga, doktor akan memeriksa ruam dengan lebih terperinci. Dia juga boleh mengambil sampel darah dan menghantarnya ke makmal untuk dianalisis. Ada kemungkinan penemuan yang tidak normal seperti perubahan dalam kiraan darah akan ditemui, yang akan membantu dalam menjelaskan ruam.

Maklumat daripada temu bual sejarah dan pandangan pada ruam kadang-kadang cukup untuk doktor mengesyaki eksantema dadah. Jika perlu, dia akan mengesyorkan untuk menghentikan ubat yang mungkin bertanggungjawab atas dasar percubaan (jika ia tidak benar-benar perlu). Jika ruam kemudian bertambah baik, ini mengesahkan syak wasangka exanthema yang disebabkan oleh dadah.

Jangan hentikan ubat yang ditetapkan oleh doktor anda sendiri! Rujuk doktor yang merawat anda dahulu.

Ujian

Pelbagai ujian boleh membantu untuk mencari pencetus exanthema yang disebabkan oleh dadah dan, jika perlu, untuk menjelaskan mekanisme asas. Doktor biasanya melakukan ujian sedemikian selepas gejala telah reda.

Keputusan ujian negatif tidak menolak ruam ubat alahan! Sebaliknya, ujian kulit yang positif tidak selalu membuktikan ruam ubat alahan. Terutama sekali kerana ujian kulit yang disahkan hanya tersedia untuk beberapa kumpulan ubat, termasuk media kontras sinar-X dan antibiotik beta-laktam.

Untuk beberapa ubat, terdapat ujian in vitro piawai (“in vitro” bermaksud “dalam kaca,” iaitu, dalam bekas makmal) yang sesuai untuk mendiagnosis hipersensitiviti dadah. Sebagai contoh, alahan penisilin boleh dikesan dengan mengesan antibodi tertentu dalam darah.

Satu lagi kaedah in vitro ialah ujian transformasi limfosit. Dalam ujian alahan ini, seseorang mencari sel imun khusus terhadap pencetus yang disyaki ruam dalam sampel darah daripada pesakit. Walau bagaimanapun, prosedurnya sukar dan mahal. Oleh itu, ia tidak digunakan secara rutin untuk menjelaskan eksantema ubat alahan.

Untuk menolak kemungkinan penyebab ruam yang lain, kadangkala perlu mengambil sampel tisu dari kawasan kulit yang berubah (biopsi kulit) dan memeriksanya dengan lebih teliti di makmal.

Pakar perubatan sentiasa mentafsir keputusan ujian bersama-sama dengan maklumat daripada temu bual sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal.

Eksantema akibat dadah: rawatan

Secara umum, ubat yang (mungkin) menyebabkan ruam harus dihentikan selepas perundingan perubatan (!) – melainkan eksantema ubat hanya sangat ringan. Sekiranya perlu, doktor akan menetapkan ubat pengganti yang boleh diterima dengan lebih baik.

Kadangkala ubat (cetusan) amat diperlukan untuk rawatan penyakit sedia ada dan oleh itu tidak boleh dihentikan – walaupun ia menyebabkan ruam ubat alahan yang ketara. Kemudian doktor mungkin memberi kortison dan antihistamin sebagai langkah pencegahan sebelum mengambil ubat untuk melemahkan tindak balas alahan.

Rawatan ubat

Untuk melegakan simptom exanthema yang disebabkan oleh dadah, doktor mungkin menetapkan antihistamin atau kortison. Dalam kes yang lebih ringan, rawatan tempatan, seperti dengan salap, adalah mencukupi.

Bentuk tindak balas dadah yang teruk seperti nekrolisis epidermis toksik (sindrom Lyell) dan sindrom DRESS boleh mengancam nyawa. Oleh itu, pesakit yang terjejas mesti dirawat dan dipantau di hospital atau unit rawatan rapi.

Eksantema akibat dadah: perjalanan penyakit dan prognosis

Dalam kebanyakan kes, eksantema akibat dadah hilang sejurus selepas ubat pencetus dihentikan. Walau bagaimanapun, kursus yang sangat teruk, seperti nekrolisis epidermis toksik, boleh membawa maut.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, prognosis untuk eksantema akibat dadah adalah baik. Selain daripada perubahan warna kulit seperti dalam eksantema ubat tetap, eksantema ubat tidak meninggalkan kerosakan kekal dalam kebanyakan kes. Pengecualian adalah kes penyakit yang teruk, di mana, sebagai contoh, lekatan mukosa mungkin berlaku.

Pasport alahan

Walau apa pun, pesakit harus mengelakkan ubat pencetus jika boleh. Ia juga terbaik untuk membuat nota nama ubat dan membawa nota ini bersama anda di dalam dompet anda, sebagai contoh. Dengan cara ini, dia boleh dengan cepat menarik perhatian mana-mana doktor kepada ruam ubat alahan yang berlaku lebih awal sekiranya rawatan diperbaharui. Ini penting kerana apabila pencetus diberikan sekali lagi, tindak balas alahan selalunya lebih teruk daripada kali pertama.