Ujian pantas dadah: Aplikasi dan kebolehpercayaan

Apakah ujian dadah pantas?

Ujian dadah pantas digunakan untuk pengesanan mudah dan pantas ubat, ubat tertentu atau produk degradasinya dalam air kencing, air liur atau peluh, pada kulit atau pada permukaan objek. Analisis gas nafas untuk pengesanan alkohol juga boleh dirujuk sebagai ujian dadah pantas.

Secara amnya, ujian dadah pantas adalah berdasarkan apa yang dipanggil immunoassay. Ia memberikan bukti penggunaan dadah menggunakan tindak balas antigen-antibodi. Antibodi adalah bahan yang biasanya dibentuk oleh badan yang mengikat bahan asing (antigen) dan dengan itu menjadikannya tidak berbahaya. Dalam ujian dadah yang cepat - secara ringkasnya - bahan yang dicari mengikat kepada antibodi khusus yang dihasilkan secara buatan dan menghasilkan tindak balas warna yang boleh dilihat dengan mata kasar.

Bilakah anda melakukan ujian dadah pantas?

Ujian dadah pantas mungkin diperlukan dalam pelbagai situasi untuk mengesan penggunaan bahan. Sebagai tambahan kepada aspek undang-undang, ini juga boleh menjadi penting dari segi terapeutik, contohnya, apabila pemberian penawar atau rawatan perubatan intensif (pengudaraan, dialisis) mungkin diperlukan. Ujian dadah pantas dilakukan, contohnya:

  • dalam kes disyaki keracunan dan dalam situasi kecemasan perubatan yang tidak dapat dijelaskan
  • untuk memantau kemajuan terapi dadah
  • untuk menjelaskan persoalan rasa bersalah, contohnya dalam kemalangan jalan raya
  • dalam skop penyiasatan dalam perubatan forensik

Apakah yang dilakukan dalam ujian dadah pantas?

Jalur ujian air kencing atau apa yang dipanggil kad skrin pelbagai ubat dicelup ke dalam air kencing segar. Jika jumlah bahan yang dicari melebihi nilai potong, medan ujian bertukar warna.

Apakah risiko ujian dadah pantas?

Melakukan ujian dadah pantas tidak menimbulkan sebarang risiko kesihatan sebagai kaedah pemeriksaan. Dalam kes yang jarang berlaku, ujian dadah pantas boleh menjadi positif palsu. Contohnya, penggunaan produk rami yang sah (seperti dalam syampu) boleh menghasilkan ujian sapuan dadah yang positif. Makan kek biji popi juga boleh menghasilkan perubahan warna dalam ujian dadah pantas. Ini kerana biji popi Eropah mengandungi kesan bahan seperti candu, walaupun dalam jumlah yang tidak berkaitan dari segi perubatan.

Apakah yang anda perlu ingat semasa mengambil ujian dadah pantas?