Ujian Dadah: Sebab, Kaedah dan Masa Pengesanan

Apakah ujian dadah?

Ujian dadah digunakan untuk mengesan dadah atau ubat tertentu dalam badan seseorang. Bahan sampel yang berbeza boleh diperiksa dengan bantuan pelbagai kaedah. Sebagai contoh, ubat boleh dikesan lebih lama pada rambut atau kuku daripada dalam darah, air liur dan air kencing.

Bila hendak mengambil ujian dadah?

Ujian dadah mungkin diperlukan dalam pelbagai situasi untuk menentukan jenis atau jumlah bahan. Contohnya, pengesanan mungkin menghasilkan langkah penting seperti pemberian penawar (penawar) atau pengudaraan kecemasan. Sebab untuk ujian dadah termasuk:

  • Keracunan dan situasi kecemasan
  • Memantau kemajuan terapi penarikan dadah
  • Penjelasan soal rasa bersalah, contohnya dalam kemalangan jalan raya

Apa yang anda lakukan apabila anda mengambil ujian dadah?

Penilaian dan penemuan dimajukan kepada pejabat yang meminta. Jika diandaikan bahawa pengambilan dadah berlaku suatu ketika dahulu, rambut atau kuku digunakan sebagai sampel untuk ujian dadah. Ini kerana ubat-ubatan yang diambil dan produk degradasinya digabungkan oleh badan semasa pertumbuhan rambut atau kuku. Secara purata, rambut tumbuh 1 sentimeter sebulan. Dengan bantuan andaian ini, kesimpulan boleh dibuat tentang tempoh penggunaan dadah.

Pengesanan dadah dalam darah secara klasik diperlukan untuk keabnormalan akut, kerana kebanyakan bahan sudah dipecahkan dalam darah dalam masa beberapa jam.

Apakah risiko ujian dadah?

Melakukan ujian dadah tidak menimbulkan sebarang risiko sebagai teknik pemeriksaan. Hanya sampel darah boleh menyebabkan lebam (hematoma) atau jangkitan jika tidak dilakukan dengan betul.

Apakah yang perlu saya ketahui tentang ujian dadah?

Kebolehkesanan dadah bergantung pada bahan asal, hasil degradasi (metabolit), bahan sampel dan prosedur ujian yang dilakukan. Kekerapan penggunaan dan keteraturan juga memainkan peranan yang menentukan. Oleh itu, persoalan berapa lama ubat dikesan dalam air kencing tidak dapat dijawab dengan jelas. Nilai dalam jadual berikut hanya boleh dilihat sebagai garis panduan kasar.

Bahan aktif

Masa pengesanan selepas penggunaan terakhir

Darah

Air kencing

rambut

Alkohol

Bergantung kepada kuantiti dan degradasi

Degradasi lebih kurang. 0.1 hingga 0.2 per mille sejam

-

Amfetamin (Kelajuan, Kristal)

lakonan pendek: 1-2 jam

lama bertindak: 3-6 jam

Jam 6-10

hari 3

Bulan

Ganja (THC)

2-4 jam

12 jam

penggunaan kerap: minggu

Hari 3-7

penggunaan kerap: minggu

Bulan

Ekstasi (MDMA, MDE, MDA)

3-12 jam

sehingga jam 24

Hari 1-4

Bulan

heroin

3-6 jam

12 jam

Hari 3-4

Bulan

Kokain

1-2 jam

6 jam

hari 3

Bulan

LSD

6-12 jam

sehingga jam 24

Hari 1-2

-

Opiat (morfin)

sehingga jam 8

Hari 2-7

Bulan

Jika pendapat pakar diperlukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan perubatan-psikologi (MPU) untuk membuktikan pantang, orang berkenaan mesti membayar sendiri kos pemeriksaan dadah. Oleh kerana pelbagai prosedur selalunya sangat kompleks, ujian dadah boleh menelan kos beberapa ratus euro dengan cepat.