Terapi ubat ADS | Terapi ubat ADS

Terapi ubat ADS

Fakta bahawa terapi ubat sangat kontroversial sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa diagnosis ADHD selalunya tidak dibuat tanpa keraguan. Kanak-kanak yang mengalami gangguan defisit perhatian mempunyai ketidakseimbangan zat utusan dan oleh itu biasanya, sayangnya tidak 100%, bertindak balas terhadap terapi ubat. Setiap ubat mempunyai kesan sampingan tersendiri (mis hilang selera makan, sakit kepala, sakit perut, gangguan tidur, kemurungan, peningkatan kesediaan untuk berperang) dan juga interaksi yang biasanya hilang lagi setelah ubat dihentikan.

Selalunya ubat seperti itu tidak harus dihentikan, tetapi hanya diubah dan disesuaikan. Sehubungan dengan itu, bentuk terapi lain harus dipertimbangkan dan dijalankan terlebih dahulu. Setiap kes ADHD mesti dinilai berkaitan dengan keparahan gejala.

Khususnya, jika prestasi sekolah menurun dan masalahnya semakin merebak, seorang anak mesti dibantu. Sekiranya bentuk terapi yang lain tidak melakukan ini dengan secukupnya, doktor yang merawat boleh berunding dengan anda dan memutuskan kapan dan berapa lama terapi ubat mungkin disarankan. Berikut ini adalah penting untuk diketahui: Terapi ubat tidak "sembuh" ADHD, hanya melegakan simptom selama ubat diambil.

Kami berpendapat bahawa ADHD tidak boleh dirawat secara eksklusif dengan ubat-ubatan, tetapi bentuk terapi lain - yang sesuai secara individu - harus digunakan sebagai tambahan. Sokongan rumah dianggap sangat penting dan diperlukan. Secara amnya, terapi ubat hanya boleh dilakukan sejak usia 6 tahun.

Ini juga boleh didapati dalam keterangan ubat. Lihat senarai di bawah. Kanak-kanak ADS harus mencari dos individu dan menguji masa yang tepat untuk mengambilnya.

Bergantung pada ubat, kesannya akan segera dan kemudian berkurang sekaligus, sementara yang lain melepaskan bahan aktif secara beransur-ansur dan oleh itu kesannya hanya akan berkurang secara perlahan. Dalam banyak fikiran ada peringatan untuk tidak bergantung pada perangsang yang dimaksudkan. Penyelidikan dan kajian terkini menunjukkan bahawa ubat dalam dos yang diperlukan secara individu biasanya tidak menyebabkan ketergantungan, tetapi tidak ada kajian jangka panjang yang membuktikan atau membatalkannya.

Akan tetapi, amaran diberikan sekiranya terdapat peningkatan risiko ketagihan dalam keluarga. Sekiranya doktor yang bertugas menanyakan hal ini kepada anda, jangan merasa tersinggung secara peribadi dan tolong jawab dengan jujur. Tujuannya adalah untuk menjauhkan bahaya dari anak anda dan menolong anak anda semaksimum mungkin.

Pada tahap ini dapat dikatakan bahawa risiko ketergantungan bervariasi dari satu kes ke kes yang lain, oleh itu ia mesti diperiksa secara individu. Pernyataan umum tidak boleh dibuat di sini. Seperti yang telah disebutkan di atas, terapi ubat hanya memberi kesan positif kepada tingkah laku anak selama ubat itu diambil.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa kanak-kanak ADHD harus minum ubat sepanjang hayatnya. Kerap kali, terapi mutlimodal dalam kombinasi dengan terapi ubat untuk jangka masa tertentu memastikan bahawa gejala yang disertainya dapat dirawat dengan baik sehingga tingkah laku negatif tidak lagi atau hanya sedikit sekali terjadi. Dengan menguatkan anak dengan cara ini, terapi ubat kemudian dapat dikeluarkan secara beransur-ansur. Ini berbeza dari kanak-kanak ke anak.