Terapi ubat | Fisioterapi untuk arthrosis bahu (omarthrosis)

Terapi ubat

Ubat anti-radang Untuk mengurangkan keradangan yang berlaku di bahu arthrosis, ubat anti-radang boleh diambil, terutama pada fasa akut. Ini dikenali sebagai ubat anti-radang. Ini termasuk kumpulan ubat anti-radang bukan steroid. Ini adalah ubat-ubatan yang secara khusus menghalang enzim bertanggungjawab untuk sintesis prostaglandin (perantara keradangan).

Kerana sintesis yang berkurang, keradangan tidak dapat menyebar, demam dikurangkan dan kesakitan lega. Kumpulan ubat ini termasuk Berunding dengan doktor mengenai kesan sampingan, pengambilan dan dos.

  • Asid asetilsalisilat (Aspirin)
  • Diclofenac
  • Ibuprofen
  • Dan banyak persiapan lain

Analgesik adalah ubat yang bertujuan untuk melegakan kesakitan dan dengan itu boleh digunakan untuk merawat kesakitan yang disebabkan oleh bahu arthrosis.

NSAID yang telah disebutkan juga mempunyai analgesik, iaitu kesakitan-melegakan kesan. Ubat penghilang rasa sakit lain seperti analgesik sangat berbeza dalam mekanisme tindakan, kekuatan, penggunaan dan dosnya. Di sini juga, doktor harus berunding sebelum menggunakan persediaan yang sesuai.

  • Paracetamol
  • Cortisone
  • Opioid

Gejala dan penyebab arthrosis bahu

Bahu arthrosis boleh mempengaruhi satu atau lebih sendi bahu. Selain sendi antara kepala of humerus dan rongga glenoid dari bilah bahu, sendi acromioclavicular atau sternoclavicular juga boleh terjejas. Diagnosis yang jelas hanya dapat dilakukan dengan bantuan Sinar X atau gambar CT (computed tomography) yang diambil oleh doktor.

Gambar menunjukkan penurunan artikular rawan dan penyempitan ruang sendi. Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini tidak semestinya mencetuskan gejala pada setiap pesakit. Sebab: Walau apa pun, arthrosis bahu adalah penyakit haus di mana sendi rawan menjadi lebih kurus dan kurus dan di beberapa tempat akhirnya tidak lagi ada.

Arthrosis bahu sering berlaku akibat kecederaan bahu sebelumnya seperti terkoyak tendon atau ligamen atau kehelan sendi akromioklavikular. Sukan yang memberikan tekanan yang teruk di sendi bahu, Seperti tenis atau bola baling, juga boleh mempromosikan kemudian arthrosis bahu. Gejala: Arthrosis bahu adalah penyakit progresif, iaitu tanpa terapi gejala biasanya bertambah buruk dari masa ke masa. Ia dapat menampakkan dirinya, misalnya, melalui pergerakan terhad, rasa sakit yang juga dapat memancar ke tulang belakang serviks atau lengan, atau kehilangan kekuatan.