Mulut Kering (Xerostomia): Terapi

Dalam terapi pesakit dengan xerostomia berterusan, perbezaan asas dapat dibuat antara terapi kausal dan simptomatik.

Terapi kausal

Sekiranya kering mulut, langkah pertama adalah menentukan penyebabnya. Sekiranya mungkin, perubahan dalam ubat dapat melegakan. Sekiranya berlaku kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada kelenjar air liur, contohnya semasa penyinaran terapi, selalunya hanya terapi simptomatik yang tinggal. Kadang kala, semasa penyinaran, kelenjar submandibular dapat dipindahkan ke luar kawasan radiasi untuk mencegah kerosakan dan mencegah xerostomia. Selanjutnya, ada kemungkinan, jika proses tumor memungkinkan, mengurangkan radiasi dos di kawasan a kelenjar parotid untuk mengurangkan kerosakan pada kelenjar dan dengan itu mencegah kering mulut. Walau bagaimanapun, perkara ini mesti dijelaskan secara individu dan selalu bergantung pada lokasi dan tahap tumor.

Terapi simptomatik

Dalam kes xerostomia kelas tinggi, ubat terapi dengan neostigmine, pilocarpine, nicotinamide, atau bromheksin boleh dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, penjelasan sistematik mungkin interaksi dengan ubat yang ada - dengan mengambil kira kemungkinan kesan sampingan pada penyakit yang mendasari - mesti dilakukan terlebih dahulu. Untuk terapi simptom kering mulut, menghisap gula- gula-gula percuma atau permen karet tanpa gula sudah boleh digunakan dalam kes ringan untuk merangsang rembesan air liur.

Dalam kes yang teruk, buatan air liur pengganti (misalnya, Artisial, Glandosane, Oralube, Siccasan) boleh digunakan sebagai pengganti berperisa atau neutral, dan juga pembilas minyak. Di samping itu, buatan air liur semburan penyelesaian mengandungi mukin haiwan atau karboksimetilselulosa sebagai pelincir dan mineral dan fluorida untuk karies profilaksis tersedia. Dalam kes yang sangat teruk, pentadbiran pilocarpine parasympathomimetic secara sistematik atau sebagai pembilas mulut boleh digunakan sebagai tambahan kepada tiruan air liur penggantian penyelesaian.

Cadangan praktikal untuk terapi simptomatik xerostomia:

 • Minum dalam jumlah kecil dengan kerap (lemon atau pudina teh), yang mendorong air liur.
 • Susu butter dan kefir mempromosikan pembentukan lendir (bilas dengan air). Segar susu tidak sesuai.
 • Membawa botol minuman untuk membasahi mulut.
 • Menggalakkan aliran air liur juga bertindak gula-gula getah, masam (gula- percuma!) gula-gula (titisan masam) dan buah masam.
 • Bagi mulut kering, menghisap potongan buah beku dan yogurt dapat memberikan kelegaan. Pengalaman yang baik boleh didapati dengan jus nanas beku, yang mesti dicairkan lidah.
 • Lebih suka: makanan berair, sos, sup, sayur-sayuran tulen, kentang tumbuk.
 • Elakkan: Hancurkan dan kering.

Selain itu, rawatan penarikan gigi pesakit yang dekat diperlukan:

 • Pembersihan gigi profesional (PZR)
 • Kebersihan mulut perundingan (kerana meningkat karies risiko).
 • Profilaksis jangkitan kimia (melalui pembilasan antibakteria).
 • Fluoridation
 • Kaunseling pemakanan