Syahwat kering: Jenis, Punca, Rawatan

Mengapa tiada sperma semasa orgasme?

Sebagai peraturan, sperma dipancutkan setiap kali lelaki mengalami orgasme. Walau bagaimanapun, terdapat kes di mana orgasme kekal tanpa ejakulasi. Jika lelaki tidak pancut, ini boleh menyebabkan pelbagai punca. Ada kemungkinan bahawa air mani mengalir ke dalam pundi kencing dan bukannya meninggalkan badan melalui zakar. Sebab lain untuk orgasme kering termasuk saluran mani tersumbat atau kekurangan cecair mani.

Kekurangan ejakulasi adalah lebih biasa pada usia tua jika, sebagai contoh, otot atau saraf yang penting untuk ejakulasi terjejas semasa pembedahan prostat atau prosedur pembedahan lain di dalam perut.

Apakah orgasme kering?

Orgasme tanpa pancutan: Dalam orgasme kering, tiada air mani keluar dari zakar semasa klimaks. Terdapat dua bentuk orgasme kering: Dalam ejakulasi retrograde (salah arah), air mani mengalir ke dalam pundi kencing. Dalam ejakulasi, tidak ada ejakulasi sama sekali.

Adakah orgasme kering berbahaya? Dari sudut pandangan perubatan, orgasme kering pada lelaki secara amnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kekurangan ejakulasi boleh mengubah pengalaman seksual dan mungkin melemahkan keseronokan seks.

Ejakulasi retrograde

  • Kerosakan pada sfinkter pundi kencing semasa pembedahan membuang prostat melalui uretra (penyingkiran prostat transurethral). Prosedur ini biasanya dilakukan pada pesakit yang lebih tua dan sering menjelaskan mengapa ejakulasi tidak berlaku pada usia tua. Operasi lain di kawasan pelvis juga boleh menjejaskan sfinkter pundi kencing.
  • Gangguan saraf (neuropati) boleh menjejaskan fungsi sfinkter pundi kencing. Ini juga boleh berlaku, sebagai contoh, jika saraf tersepit akibat kemalangan atau cakera hernia.
  • Diabetes (diabetik mellitus)
  • Penggunaan alkohol yang berlebihan
  • Multiple sclerosis

Dalam kes yang jarang berlaku, ubat tekanan darah tinggi (penghalang alfa) atau keradangan saluran mani boleh mencetuskan ejakulasi retrograde.

Ejakulasi retrograde tidak mempunyai akibat tertentu. Sekiranya anda ingin menghilangkannya, anda perlu merawat penyakit yang menyebabkan gangguan itu. Terapi ubat dijalankan dengan bahan aktif yang secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi sistem saraf autonomi. Matlamatnya adalah untuk memperbaiki penutupan sfinkter pundi kencing dalaman.

Ejakulasi tertangguh/anejakulasi

Anejakulasi total adalah orgasme tanpa sebarang ejakulasi. Puncanya biasanya adalah "penyumbatan" saluran mani, ketiadaan cecair mani atau gangguan kongenital di kawasan prostat. Jarang sekali, vesikel mani dan/atau prostat hilang sejak lahir.

Penyebab lain yang mungkin adalah, sebagai contoh

  • Campur tangan pembedahan, terutamanya penyingkiran nodus limfa dalam perut
  • Kecederaan saraf tunjang/paraplegia
  • Kencing manis

Sekiranya berlaku total anejakulasi, pakar urologi harus segera dirujuk untuk menentukan punca keadaan. Pemeriksaan lanjut oleh pakar neurologi selalunya diperlukan. Keadaan yang mendasari anejakulasi dirawat.

Lelaki yang tidak boleh ejakulasi secara semula jadi juga tidak subur. Pasangan yang ingin mempunyai anak boleh cuba mendapatkan sperma dengan bantuan yang dipanggil vibrostimulation of the glans (penggetar zakar). Jika ini tidak berkesan, elektroejakulasi boleh dicuba. Ini melibatkan memasukkan probe elektrik ke dalam dubur lelaki itu, yang merangsang saraf tertentu yang diperlukan untuk ejakulasi.

Orgasme kering adalah salah satu daripada beberapa bentuk ejakulasi terjejas. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang bentuk yang berbeza dalam artikel Gangguan ejakulasi.