Dura Mater: Struktur, Fungsi & Penyakit

Dura mater (keras meningesberfungsi pada asasnya untuk melindungi otak dari pengaruh luaran. Ia adalah satu daripada tiga meninges yang mengelilingi manusia otak. Ini berlapis tiga meninges (meninx encephali) terdiri daripada tisu penghubung dan bergabung di terusan tulang belakang ke dalam apa yang disebut saraf tunjang kulit. Minges yang keras sangat tegang, berbaring di luar dan mempunyai darah kapal dalam pencerobohan mereka. Ini boleh mengangkut darah daripada otak. Di samping itu, dura mater mengandungi banyak kesakitan reseptor, sebab itulah sangat sensitif.

Apa itu dura mater?

Meninges ini merangkumi meninges lembut (pia mater), yang terutama bertanggungjawab untuk membekalkan nutrien ke tisu otak. Di antara meninges yang keras dan lembut terdapat jaring laba-laba (arachnoid mater). Ia mempunyai banyak yang lebih kecil darah kapal dan juga bertanggungjawab untuk pertukaran antara cecair serebrospinal (CSF) dan darah. Dengan pertolongan jarak antara ketiga-tiga meninges, kejutan dan juga perubahan otak jumlah dapat pampasan. Secara fisiologi, tidak ada ruang antara lelaki dan lelaki yang keras tulang daripada tengkorak. Ini kerana dura mater terdiri daripada dua kepingan yang disebut. Lapisan luar meninges keras juga merupakan periosteum dalaman tengkorak. Sekali lagi, daun dalaman dura mater menghubungkan sangat selesa dengan jaring laba-laba kulit. Namun, kerana pendarahan atau trauma, ruang epidural dapat berkembang di sana, yang mungkin terdiri daripada longgar tisu penghubung, lemak, urat, dan limfa kapal. Sekiranya perlu, suntikan boleh diberikan ke ruang sumbat ini untuk mematikan akar saraf yang keluar. Dengan celah otak yang lebih besar, meninges yang keras membentuk durasepts yang disebut, selalunya lapisan seperti khemah. Septum terbesar memanjang dalam bentuk sabit di bahagian atas tengkorak dan memisahkan kedua belahan otak. Begitu juga, kedua-dua bahagian cerebellum juga dipisahkan oleh duraseptum. Di samping itu, dura mater mampu membentuk vena pengumpulan darah saluran yang mengalirkan darah dari lapisan meningeal dan otak ke arah jantung.

Anatomi dan struktur

Darah dibekalkan ke seluruh meninges oleh tiga arteri yang bercabang dari luar arteri karotid. Saraf kranial kelima memberikan bekalan sensitif kepada meninges. Ia juga bertanggungjawab untuk kesakitan dan kepekaan tekanan pada wajah manusia. Ini adalah alasan untuk kepekaan yang sangat tinggi pada lelaki yang kuat. Ini mempunyai kepentingan yang menentukan untuk pemprosesan kesakitan rangsangan dalam kepala. Kesakitan sangat kerap disebabkan oleh peningkatan tekanan pada meninges. Pendarahan di otak boleh menjadi penyebab penting. Begitu juga, meningitis (keradangan meninges) menyebabkan kesakitan yang teruk pada kepala. Meningitis dibawa oleh virus, bakteria atau, lebih jarang, kulat. Semakin banyak sistem imun semakin lemah, semakin mudah mereka menyebabkannya meningitis. Virus lebih biasa sebagai agen penyebab meningitis, tetapi bakteria lebih berbahaya dalam hal ini.

Fungsi dan tugas

Meningitis bakteria boleh membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa dalam beberapa jam dan kematian yang cepat tidak lama kemudian. Sekiranya bertahan, kecacatan mental kekal tidak terkecuali. Pencetus sering meningokokus atau pneumokokus. Meningitis biasanya bermula secara tiba-tiba selesema simptom seperti demam, sakit anggota badan dan sakit kepala, dan juga menggigil. Namun, tidak lama kemudian, gejala seperti kaku leher dan khususnya kesakitan ketika menggerakkan kepala kepada dada menjadi jelas. Semasa proses ini, meninges diregangkan, yang menyebabkan kesakitan teruk disebabkan oleh keradangan. Orang yang terjejas juga mungkin mengalami fotofobia. Sekiranya tanda-tanda ini berlaku, doktor harus segera berjumpa. Kanak-kanak dan, jika perlu, bayi harus diberi vaksin terhadap meningitis tepat pada masanya. Meningitis bakteria biasanya memerlukan kemasukan ke hospital. Kedua-dua pesakit dan semua kenalan dirawat antibiotik. Sekiranya rawatan terhadap meningitis bermula lebih awal, penyakit ini biasanya sembuh tanpa akibat. Hanya dalam kes yang jarang berlaku kerosakan pendengaran atau pelbagai tanda kelumpuhan. Di samping itu, mungkin terdapat perubahan tingkah laku yang jelas apabila meningitis telah sampai ke otak.

Penyakit

Kerana kolagen tisu penghubung yang menjadikan dura mater sangat ketat, agak mudah untuk terjebak di berbagai kawasan otak. Perangkap ini berlaku terutamanya pada durasepts yang disebut. Ia disebabkan terutamanya oleh pendarahan, tumor atau perubahan ruang yang lain di fossa kranial. Perbezaan dibuat antara perangkap paksi dan lateral. Perangkap aksial adalah jebakan simetri yang merebak sama di kedua belahan otak. Perangkap paksi atas memberikan tekanan pada otak tengah, yang lebih rendah pada otak. Sebaliknya, perangkap lateral berlaku dalam proses pendudukan ruang sepihak. Ini membawa bahaya bahawa peduncles serebrum ditolak ke sisi yang berlawanan, yang dapat membawa kerosakan otak yang lebih teruk di sana. Sekiranya keradangan meninges merebak ke otak itu sendiri, ia adalah apa yang disebut meningoensefalitis. Ketiga-tiga meninges juga boleh terkena kerengsaan saraf di bahagian kepala. Mereka mempunyai kesamaan sakit kepala, kepekaan berterusan terhadap bunyi ringan dan kuat, dan sering juga loya and muntah. Aduan ini juga dilihat pada yang lain penyakit meninges seperti migrain or pendarahan subarachnoid. Pendarahan ini sering berlaku setelah berlakunya kemalangan atau tekanan pada otak yang merosakkan ruang antara meninges dengan menyebabkan pendarahan.