Tempoh | Abses di lelangit

Tempoh

Selepas pembedahan dikeluarkan, pesakit masih mempunyai kesakitan, masalah menelan dan pertuturan selama beberapa hari dan mesti menyelamatkan luka pembedahan. Selepas beberapa hari abses rongga harus sembuh dan orang yang terjejas tidak boleh menahan sebarang gejala.

Abses Palatal

. lengkungan palatal adalah lengkungan di bahagian belakang mulut di tengah-tengah yang uvula gantung. Oleh itu, kawasan ini mempunyai banyak hubungan dengan persekitaran kuman dan patogen lain. Makanan dan udara yang dihirup mengandungi banyak bahan asing, semuanya mesti melalui lengkungan palatal.

Berbeza dengan lelangit anterior, penyebab gigi jauh lebih jarang berlaku lengkungan palatal, sebagai jarak ke gigi rahang atas lebih besar. Seorang abses pada lengkungan palatal boleh menjadi sangat menyakitkan dan merosot dengan ketara bernafas jika abses memanjang jauh ke lengkungan. Dalam kebanyakan kes, pembedahan adalah terapi yang diperlukan untuk abses.

Abses Tonsil

Di belakang lengkungan palatal anterior terletak amandel palatal, yang kebanyakannya dikenali dari radang amandel. Amandel adalah komponen manusia sistem imun dan memintas patogen dari makanan atau udara. Tugas ini membawa kepada amandel palatine bersentuhan dengan kuman.

Halangan untuk patogen jauh lebih lemah daripada ini pada tisu lain. Sekiranya sistem imun kini lemah, yang Staphylococcus Aureus hanya dapat mengatasi halangan dan badan tidak dapat melawannya sepenuhnya. Abses boleh terbentuk di amandel.

Ini menyakitkan seperti yang teruk radang amandel dan sangat menyekat proses menelan. Oleh itu, untuk kumpulan orang yang memerlukan penjagaan, memandang rendah tekak harus selalu diambil sekiranya berlaku hilang selera makan. .

Ciri pemeriksaan tekak yang ketara adalah pembengkakan satu sisi, kerana pada kebanyakan radang amandel kedua-dua belah pihak terjejas. Bergantung pada ukuran abses, rongga abses dapat dikosongkan atau amandel dapat dikeluarkan sepenuhnya. Selepas operasi, pemeriksaan susulan perlu dilakukan selama beberapa hari. Menelan hanya boleh dilakukan lagi tanpa kesakitan selepas beberapa hari.