Tempoh | Sindrom serviks akut

Tempoh

Menurut garis panduan semasa, seseorang bercakap mengenai sindrom tulang belakang serviks akut jika gejala berlangsung selama maksimum 3 bulan. Sebaik sahaja simptom berlangsung lebih dari 3 bulan, sindrom tulang belakang serviks diklasifikasikan sebagai bentuk kronik. Petunjuk yang relevan untuk klasifikasi sindrom tulang belakang serviks berdasarkan jangka masa adalah bahawa "tidak spesifik leher kesakitan”Dianggap akut jika berlangsung selama maksimum 3 minggu.

Ini bermakna bahawa leher kesakitan dianggap akut hanya setelah diagnosis "sindrom tulang belakang serviks" maksimum 3 bulan dan bukan 3 minggu. Tempoh setiap aduan boleh berbeza secara berasingan dalam 3 bulan ini. Gejala dapat menampakkan diri dalam jangka masa hanya beberapa minit hingga jam dan hari.

Bergantung pada seberapa sering gejala itu berlaku, sindrom tulang belakang serviks akut boleh menjadi sangat tertekan. Oleh itu, sebahagian daripada mereka yang terkena aduan mengadu setiap hari kesakitan, gangguan deria atau penyumbatan, yang disertai oleh sekatan pergerakan. Kemajuan ringan mungkin menggambarkan fasa di mana gejalanya kurang kuat atau sukar diucapkan dan pecah lagi disebabkan oleh faktor pencetus tertentu.

Punca

Penyebab sindrom tulang belakang serviks akut yang paling biasa adalah kecederaan pada tulang belakang serviks seperti patah tulang atau whiplash kecederaan, yang sering berlaku dalam kemalangan kereta. Kemalangan juga boleh menyebabkan penyumbatan sendi vertebra akut, yang menampakkan diri dalam sekatan pergerakan putaran serviks yang menyakitkan atau miring. Kesakitan ini juga boleh memancar ke bahu atau lengan.

Ini menyebabkan ketegangan tambahan otot-otot tulang belakang serviks, sehingga setelah pembebasan penyumbatan vertebra, otot yang tegang dapat bertahan selama beberapa hari dan juga menyebabkan rasa sakit. Sebab-sebab lain boleh berkaitan dengan memakai (lihat: Penyakit tulang belakang degeneratif). Haus dan lusuh ini boleh disebabkan oleh kerosakan pada cakera intervertebral (penonjolan cakera tulang belakang serviks, prolaps cakera tulang belakang serviks), dengan gangguan tulang belakang sendi atau dengan kehilangan fungsi penahan ligamen (kekurangan ligamen).

Selain itu, malformasi kongenital seperti vertebra blok atau baji atau gangguan pertumbuhan dapat mendorong penyakit tulang belakang serviks. Penyakit radang (mis ankylosing spondylitis, penyakit berjangkit), kehilangan tulang, tumor primer (contohnya plasmacytoma) atau tulang metastasis juga boleh menyebabkan penyakit tulang belakang serviks.

Dalam keadaan darurat, seperti sindrom tulang belakang serviks akut yang disebabkan oleh kemalangan, perkara-perkara berikut harus dipertimbangkan: Terdapat beberapa kemungkinan untuk terapi sindrom tulang belakang serviks akut. Salah satunya adalah terapi konservatif dengan ubat. Ubat ini bertujuan untuk menyokong terapi fizikal dan berfungsi untuk mengurangkan gejala.

Pelbagai ubat penahan sakit digunakan, yang di satu pihak mengurangkan rasa sakit, tetapi juga sebahagiannya dapat mengatasi keradangan. Ini termasuk ubat-ubatan biasa seperti parasetamol dan ibuprofen. Aplikasi haba juga dapat digunakan untuk meredakan gejala.

Pek fango dan lumpur, lampu merah, udara panas atau pad pemanasan berfungsi dengan baik terutamanya dalam keadaan sakit akut. A leher tali leher boleh digunakan untuk melumpuhkan pesakit selama beberapa hari dan menghilangkan rasa sakit. Selepas sindrom tulang belakang serviks, fisioterapi (fisioterapi) sangat penting untuk menghilangkan rasa sakit, otot kelonggaran dan pembinaan otot yang disasarkan, terutamanya dalam fasa pemulihan.

Ia merangkumi urutan, daya tarikan tulang belakang serviks dengan berhati-hati, latihan isometrik untuk menguatkan otot serviks dan pembelajaran bagaimana berkelakuan dalam kehidupan seharian dengan cara yang sesuai untuk punggung. Pergerakan yang berlebihan harus dielakkan agar tidak mengganggu akar saraf terlalu banyak. .

Dalam terapi manual, manipulasi dengan arah tarikan paksi (dalam arah satu paksi) digunakan terutamanya. Tumpuannya bukan hanya pada rawatan vertebra, tetapi juga cakera intervertebral. Pendek, kuat regangan mengakibatkan penurunan tekanan yang bertindak pada cakera intervertebral.

. regangan tulang belakang serviks untuk kausal terapi kesakitan boleh dilakukan sama ada secara manual atau dengan peralatan. Daya tarikan lembut dan baik boleh dilakukan dengan gelung Glisson yang disebut. Di kawasan terapi anestesia, anestetik tempatan yang bertindak panjang disuntik ke otot serviks atau berhampiran titik keluar saraf.

Ini untuk sementara menghalang saraf dan dengan demikian penularan kesakitan. Sebagai tambahan kepada langkah-langkah terapi yang disenaraikan di atas, disarankan untuk melakukan senaman secara teratur dan mengelakkan postur yang tidak betul. Ini membantu mencegah sindrom tulang belakang serviks.

  • Hubungi doktor kecemasan
  • Langkah-langkah umum: Tenang dan / atau melindungi pesakit
  • Penyimpanan rata (jika perlu penstabilan tulang belakang serviks dengan penyangga leher). Pesakit harus terus berbaring sehingga bantuan tiba. - Mengawal tekanan darah dan nadi