Tempoh | Tonsillitis akut

Tempoh

Dengan terapi antibiotik, tonsilitis akut biasanya berlangsung tidak lebih dari dua minggu. Dalam keadaan apa pun antibiotik tidak boleh dihentikan, walaupun peningkatan telah dilihat setelah beberapa hari. The bakteria masih banyak di kaviti oral dan di amandel dan mesti diperangi dengan antibiotik - lebih lama daripada gejala yang ada. Penamatan awal dan sewenang-wenangnya antibiotik memberikan kuman peluang lain untuk membuat anda sakit lagi! Sejak jangka masa radang amandel bergantung kepada banyak faktor lain, seperti keadaan kesihatan, yang sistem imun dan keadaan fizikal, malangnya tidak mungkin untuk menentukan jangka masa yang tepat.

Komplikasi

Komplikasi apa yang boleh berlaku? - Peritonsillar abses; abses paratonsillar; abses retropharyngeal Sekiranya radang amandel tidak sembuh sepenuhnya dan keradangan bermula lagi, kolonisasi bakteria pada tisu sekitarnya mungkin telah berlaku (pembentukan abses). Dalam kes ini, gejala seperti kesukaran menelan dan kesukaran membuka mulut (lockjawsangat teruk.

. kesukaran menelan pada abses peritonsillar biasanya unilateral dan hanya memanjang ke satu telinga. Suara itu juga kedengaran kekok. - Rheumatik demam Sekiranya bernanah radang amandel tidak sembuh dengan cepat, fokus jangkitan pada tonsil juga boleh sampai ke organ lain.

Heart, buah pinggang dan sendi sangat berisiko dan boleh rosak teruk akibat tonsilitis yang tidak sembuh (endokarditis (keradangan pada jantung injap) -> lebih banyak maklumat juga di bawah topik kami Endokarditis, Miokarditis (keradangan otot jantung), Perikarditis (keradangan pada perikardium, kecacatan injap jantung, nefritis, glumerulonefritis, keradangan buah pinggang, artritis, rheumatoid arthritis). Sekiranya, selepas radang amandel berlaku, gejala jantung (mis. ketidakupayaan untuk bersenam, sesak nafas), buah pinggang (darah semasa membuang air kecil, kesakitan dalam pelvis buah pinggang) Atau sendi (kesakitan, bengkak, kemerahan) berlaku, doktor harus berunding secepat mungkin! Untuk membuat diagnosis lebih mudah, ingat tonsilitis dan beritahu doktor tentangnya.

Semasa tonsilitis akut, Atau angina tonsillaris acuta, sebuah abses adalah pembentukan enkapsulasi yang diisi dengan nanah yang terbentuk sebagai tambahan kepada radang amandel. The abses dalam kes ini disebut abses peritonsillar atau parapharyngeal, bergantung pada lokasinya sama ada di kawasan tonsil, atau jika terletak di tekak (parapharyngeal). Ini adalah komplikasi yang kerap tonsilitis akut dan memburukkan lagi gejala secara drastik: di satu pihak, ia seterusnya menyempitkan kerongkong yang sudah tersekat, di sisi lain, setelah mencapai ukuran tertentu ia tidak lagi dapat dirawat dengan ubat-ubatan dan mesti dibuka secara pembedahan.

Dalam perubatan, prinsip "ubi puus ibi evacua" berlaku: di mana ada nanah, buka. Dalam pengertian ini, doktor yang menghadiri akan memotong atau menusuk abses di bawah anestesia tempatan, jika perlu. Bahaya di sini bukan disebabkan oleh kemungkinan kecederaan pada amandel, tetapi daripada pergerakan pesakit secara tidak sengaja semasa pisau bedah berada di tekak.

Walau bagaimanapun, prosedur invasif minimum ini dapat dilakukan dengan cepat dan tanpa komplikasi. Antibiotik diberikan untuk menyokong rawatan tonsilitis akut. Abses - berbeza dengan jangkitan asal - bukan disebabkan oleh patogen virus tetapi bakteria.

Penjajahan bakteria dari keradangan virus terutamanya (seperti pada tonsilitis pada 50-80% kes) disebut sebagai “superinfeksi". Radang amandel akut tidak semestinya disertai demam. Hanya pada penyakit ini, atau pada tahap yang teruk, terdapat gejala seperti demam dan berpeluh berat biasanya muncul.

Pada peringkat awal, gejala seperti sukar menelan, sakit tekak dan keletihan masih berlaku. Dalam kes yang ideal, seseorang harus berjumpa doktor sekarang untuk mengelakkan berlakunya kemerosotan (pemburukan). Selain berpeluh dan demam, sakit kepala dan penurunan berat badan yang teruk juga berlaku.

Di satu pihak, ini disebabkan oleh pengambilan makanan yang sukar akibat kesukaran menelan, sebaliknya kerana banyak tenaga diperlukan untuk memanaskan badan di atas suhu badan fisiologi sekitar 37 darjah. Walaupun demam tidak menyenangkan bagi orang yang terkena, ia juga merupakan mekanisme pertahanan tubuh untuk membunuh patogen. Hampir tidak ada kaedah yang lebih baik untuk memerangi patogen, sebab itulah demam hanya dapat diturunkan secara artifisial dalam kes yang melampau. Tetapi tonsilitis akut tanpa demam tidak kurang serius: Ia boleh menjadi bentuk kronik, atau seperti yang dijelaskan di atas, tahap awal tonsilitis yang berkembang sepenuhnya. Kesimpulannya, tentu saja, setiap pesakit berbeza dan radang amandel akut tanpa demam dapat terjadi, walaupun demam adalah gejala klasik.