Tempoh / Ramalan | Pergerakan usus yang melekit pada bayi

Tempoh / Ramalan

Sekiranya pergerakan usus melekit terjadi pada bayi atau bayi, adalah mustahak untuk menjalani pemeriksaan kesihatan sekiranya gejala berulang. Ini biasanya memendekkan jangka masa dan prognosis penyakit. Sekiranya simptom dikesan lebih awal, mereka biasanya dapat dirawat dengan lebih baik. Sekiranya penyebabnya agak tidak berbahaya dan membawa kepada pergerakan usus yang melekit, seperti yang tidak betul diet, prognosis penyakit biasanya cukup baik apabila makanan ini dielakkan. Sekiranya penyakit lain seperti penyakit radang usus kronik bertanggung jawab atas gejala, tempoh penyakit ini biasanya lebih lama dan prognosisnya juga lebih teruk.

Kursus penyakit

Jalannya penyakit najis melekit pada bayi dan bayi boleh sangat berbeza bergantung kepada penyebabnya. Gejala yang menyertainya juga menentukan untuk penyakit ini. Perut kembung dan cirit-birit, misalnya, boleh menyebabkan teruk sakit perut semasa berlakunya penyakit dan mempunyai pengaruh negatif terhadapnya.

Sekiranya intoleransi bertanggungjawab terhadap najis yang melekit, gejalanya biasanya mereda dengan cepat apabila makanan ini dielakkan. Jalannya penyakit ini biasanya tidak berbahaya. Sekiranya penyakit yang lebih serius didiagnosis sebagai penyebabnya, perjalanan penyakit ini biasanya lebih lama dan memerlukan rawatan yang lebih luas. Ini dapat dipengaruhi secara positif jika terapi dimulakan dengan cepat dan gejalanya mereda dengan cepat.