Tempoh tendonitis Achilles

Pengenalan

. Tendon Achilles mewakili penyambungan otot betis ke tulang belakang. Ia boleh terdedah kepada tekanan yang hebat semasa pelbagai sukan dan oleh itu sering menjadi sumber kecederaan sukan dan penyakit kronik. Pelari atau orang yang memulakan dengan latihan intensif semasa aktiviti sukan kaki yang sebelumnya tidak biasa biasanya mengalami Tendon Achilles keradangan.

Ketegangan panjang yang berlebihan, yang merangkumi kedua-dua pergerakan seragam seperti jarak jauh berlari, dan ketegangan jangka pendek seperti dalam pelbagai sukan bola, dapat menyebabkan kemerosotan Tendon Achilles. Peningkatan intensiti latihan yang cepat, kekurangan fasa regenerasi, latihan yang tidak betul dan memakai kasut yang salah boleh menyebabkan kecederaan terkecil pada tendon Achilles, yang kemudian bereaksi dengan proses keradangan kronik. Masalah ortopedik seperti kepincangan kaki, berbeza kaki kecederaan panjang dan tumit juga menggemari berlakunya radang tendon Achilles.

Berapa lama tendonitis Achilles berlangsung?

Tempoh sehingga pemulihan sepenuhnya dari radang tendon Achilles bergantung kepada keparahan penyakit, fizikal keadaan pesakit, terapi yang diterapkan dan kepatuhan yang konsisten terhadap penjimatan. Secara umum, lama diabaikan Tendonitis Achilles dengan latihan yang berterusan menyebabkan gambaran klinikal yang lebih berterusan dan sukar untuk dirawat apabila penyakit ini berlanjutan. Semakin teruk keadaan fizikal pesakit, langkah-langkah terapi kemudian akan berlaku dan semakin lama tempoh rawatan.

Dalam satu hingga dua hari pertama, tendon Achilles yang meradang disejukkan dengan ais. Rawatan diri terhadap keradangan tendon Achilles dengan kaedah konservatif (hemat, mungkin penyejukan, NSAID) harus dilakukan selama dua minggu pada mulanya. Sekiranya tidak ada peningkatan gejala selepas tempoh ini, disarankan untuk berjumpa dengan pakar ortopedik.

Selepas enam hingga lapan minggu, tendon Achilles yang terkena tahan lagi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa latihan tidak diteruskan selama terapi dan ekstremiti yang terkena lega. Kegagalan untuk menghilangkan ketegangan dapat menyebabkan kemerosotan gejala yang baru dan memperpanjang jangka masa penyakit ini.

Dalam kes individu, bulan boleh berlalu apabila radang tendon Achilles sembuh. Untuk mengelakkan perkara ini, a berlari latihan harus terganggu, misalnya, sehingga kebebasan sepenuhnya dari kesakitan, walaupun ini melambatkan pencapaian latihan peribadi matlamat. Aduan yang berlanjutan lebih dari enam bulan disebut kronik.

Sehingga 25% kes, mereka yang terjejas mempunyai masalah lama atau sering berulang dari masa ke masa. Kajian terpencil bahkan menunjukkan bahawa 10% pesakit dengan Tendonitis Achilles memerlukan pembedahan dalam masa lapan tahun selepas bermulanya penyakit. Langkah-langkah pembedahan tidak pernah dapat mencapai pemulihan kekal fungsi penuh tendon Achilles. Ringkasnya, dapat dikatakan bahawa jangka masa Tendonitis Achilles, yang dialami oleh orang yang terjejas sebagai tidak menyenangkan dan kadang-kadang sangat menyekat, boleh dibatasi untuk jangka masa sekitar satu setengah bulan dengan penyejukan dan perlindungan yang mencukupi pada fasa akut, memerhatikan rehat latihan yang banyak dan ubat yang optimum dengan bukan steroid ubat anti-radang, dan kebarangkalian berlakunya aduan dan kursus kronik yang berpanjangan dapat dikurangkan.