Tempoh herotan adduktor | Ketegangan adduktor

Tempoh penyelewengan adduktor

Berapa lama distorsi adductor berbeza-beza secara berasingan dan bergantung kepada pelbagai faktor. Ini termasuk, di satu pihak, keparahan kecederaan, iaitu tahap melebar, dan di sisi lain, ciri-ciri peribadi seperti usia dan perkembangan otot adduktor. Sedikit ketegangan penambah boleh sembuh hanya selepas beberapa hari.

Bergantung pada keparahan kecederaan, jangka masa boleh berlanjutan hingga beberapa minggu. Sebagai peraturan, bagaimanapun, gejala ketegangan penambah tidak boleh bertahan lebih lama dari 3 minggu. Sekiranya ini berlaku, pemeriksaan baru oleh doktor harus dilakukan jika perlu untuk mengesampingkan kecederaan yang lebih serius, yang sebelumnya tidak dikenali.

Jangka masa proses penyembuhan, tentu saja, selalu bergantung pada sama ada orang yang terkena pada itu mematuhi rancangan rawatan. Kesabaran adalah keutamaan. Sehingga kebebasan dari kesakitan telah dicapai, tidak masuk akal untuk memulakan fisioterapi.

Walau bagaimanapun, jika kebebasan dari kesakitan telah dicapai, ini tidak bermaksud bahawa penambah 100% tahan lagi. Sebaliknya, walaupun begitu penambah mesti dikembalikan secara beransur-ansur menjadi kekuatan penuh. Pemuatan yang terlalu awal sering mengembalikan orang yang terjejas ke belakang dan kesakitan lagi teruk seperti ketegangan segera.

Masa di mana tindakan segera diambil juga mempunyai pengaruh yang relevan pada masa penyembuhan. Sekiranya seorang ketegangan penambah dirawat mengikut Peraturan PECH sejurus selepas ketegangan, proses penyembuhan dapat dipengaruhi secara positif. Jika tidak, pemulihan mungkin ditangguhkan.

Tempoh rehat sukan

Pernyataan mengenai jangka masa rehat sukan setelah ketegangan adduktor tidak dapat digeneralisasikan, tetapi berbeza-beza secara individu. Antara lain, ia bergantung kepada seberapa parah ketegangan penambah. Setelah ketegangan adductor sedikit, mungkin untuk meneruskan sukan selepas beberapa minggu, jika rasa sakit hilang hanya setelah 3 hari.

Walaupun begitu, regangan harus dimulakan dengan perlahan sehingga penambah tidak segera tertekan 100% lagi. Walau bagaimanapun, ketegangan adductor yang teruk mungkin memerlukan rehat sukan selama beberapa minggu. Bergantung pada seberapa baik mereka yang terjejas mematuhi langkah-langkah terapeutik yang ditentukan dan bagaimana proses penyembuhan berkembang dengan sewajarnya, kemungkinan berhenti dari sukan hingga satu bulan.

Secara amnya, tanpa mengira keperitan kesakitan, rehat sukan mesti dilakukan sehingga rasa sakit itu hilang sepenuhnya. Kembali ke sukan hanya disyorkan apabila kesakitan hilang sepenuhnya. Latihan awal meningkatkan risiko ketegangan penambah baru dan lebih serius.

Terdapat juga risiko kronik aduan. Sebaliknya, ini bermaksud bahawa cuti dari sukan hingga enam bulan diperlukan untuk memberi masa yang cukup kepada penambah untuk pemulihan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, akhirnya, spesifikasi masa yang tepat adalah mengikut budi bicara doktor yang merawat atau ahli fisioterapi dan atas tanggungjawab peribadi orang yang berkenaan.