Tempoh penurunan alkohol | Pengurangan alkohol

Tempoh penurunan alkohol

Berapa lama masa yang diperlukan untuk memecah semua alkohol yang anda makan bergantung kepada pelbagai faktor. Pertama sekali, jumlah alkohol yang dimakan. Dapat diandaikan bahawa semakin banyak alkohol yang dikonsumsi, semakin lama diperlukan untuk menyahtoksin alkohol tersebut.

Tubuh secara amnya pecah antara 0.1 dan 0.2 per seribu per jam. Ini bermaksud bahawa mabuk boleh dipecahkan dalam sekelip mata. Alkohol dalam sebotol bir atau dua gelas anggur, sebaliknya, hanya memakan masa sekitar 2-3 jam.

Perkara lain mengenai seberapa pantas detoksifikasi proses yang berlaku adalah fizikal keadaan. Orang yang hanya minum alkohol jarang mempunyai jalan pemecahan yang lebih lama daripada penagih alkohol. Di samping itu, kadar kerosakan juga bergantung pada jantina dan berat badan.

Wanita memecah alkohol lebih perlahan daripada lelaki. Orang kuat memecah lebih cepat daripada orang yang sangat kurus. Fakta bahawa alkohol lebih ketara pada tempat kosong perut daripada pada perut tepu tidak banyak kerana kelajuan detoksifikasi, tetapi lebih kepada kesan alkohol yang sebenarnya. Penyerapan ke dalam aliran darah secara penuh perut tidak berlaku secepat itu, jadi ia juga kurang ketara. Pada kosong perut, alkohol diserap ke dalam darah lebih pantas dan dengan itu memberi kesan yang lebih intensif.

Formula untuk penurunan alkohol

Formula kimia alkohol ialah C2H6O. Rumus untuk mengira penurunan alkohol dan kadar penurunannya adalah untuk wanita: Bagi lelaki, formula adalah: Berat badan adalah dalam kilogram, tinggi adalah dalam sentimeter. Hasil formula ini adalah faktor pengurangan yang disebut.

Ini boleh digunakan dalam formula lain untuk menentukan kepekatan alkohol dalam darah (dalam satu mil):

  • 0.31233 - 0.006446 - berat badan + 0.004466 - panjang badan. - 0.31608 - 0.004821 - berat badan + 0.004432 - panjang badan. - Kuantiti alkohol / (berat badan - faktor pengurangan)

Alkohol dalam susu ibu

Alkohol masuk ke dalam susu ibu wanita menyusu. Ini bermaksud bahawa alkohol yang diminum oleh ibu boleh masuk ke dalam bayi. Atas sebab ini, alkohol tidak boleh diminum semasa ibu masih menyusu.

Sekiranya dia masih mahu minum alkohol, susu ibu boleh dipam keluar sebelum minum dan kemudian diberi makan kepada bayi. Selepas pengambilan alkohol yang sederhana, ibu harus menunggu beberapa jam sebelum menyusukan bayi lagi. Walau bagaimanapun, pengambilan alkohol seharusnya menjadi pengecualian semasa tempoh penyusuan agar tidak membahayakan bayi kesihatan.

Larangan alkohol sepenuhnya berlaku di seluruh kawasan mengandung. Sesiapa yang tidak mematuhi peraturan ini semasa menyusu berisiko menyebabkan gangguan neurologi dan juga gangguan perkembangan pada bayi yang mungkin berlaku kemudian.