Tempoh abses | Abses di bahagian dalam paha

Tempoh abses

Tempoh penyembuhan a abses di bahagian dalam paha bergantung kepada pelbagai faktor. Semakin besar pengumpulan nanah, semakin lama proses penyembuhan diperlukan. Tambahan pula, jangka masa sangat dipengaruhi oleh badan sendiri sistem imun.

Selain itu, bagus penyembuhan luka berdasarkan rawatan luka yang baik. Sekiranya ia kecil paha abses yang tidak memerlukan pembedahan, ia dapat disembuhkan setelah beberapa hari. Sekiranya campur tangan pembedahan harus dilakukan, proses penyembuhan memerlukan lebih lama. The penyembuhan luka kemudian boleh mengambil masa beberapa minggu hingga bulan. Dalam beberapa kes, baru abses mungkin terbentuk dan pembedahan mungkin perlu diulang.

Penyebaran abses ke kawasan kemaluan

Kawasan intim sebagai kawasan badan berbulu yang lembap dan hangat menyokong pengembangan atau penyebaran abses di kawasan ini. Di samping itu, faktor-faktor tertentu boleh menyumbang kepada risiko merebak ke kawasan genital. Faktor risiko ini merangkumi: Punca dan simptom abses di kawasan kemaluan sesuai dengan gejala a paha abses, tetapi kesakitan boleh menjadi lebih teruk.

Berjalan dan duduk sering menyeksa orang yang terkena, dan kesakitan meningkat sangat besar apabila disentuh dan ditekan. Di samping itu, wanita itu boleh mengalami keradangan pada kelenjar atrium faraj yang besar. Sekiranya abses di bahagian dalam paha telah merebak ke kawasan intim, adalah mustahak untuk berjumpa pakar sakit puan atau pakar urologi.

Keputusan dan kaedah rawatan serupa dengan abses di bahagian dalam paha. Sekiranya abses berlaku lebih kerap di kawasan intim, adalah mustahak untuk membuat a diagnosis pembezaan untuk mengecualikan jerawat inversa. - Kurang kebersihan intim

  • merokok
  • Berat badan yang berlebihan
  • Kencing manis
  • Sistem imun yang lemah
  • Pelbagai penyakit kulit
  • Seluar dalam yang ketat dan kasar

Abses femoral semasa kehamilan

Sekiranya abses berkembang di bahagian dalam paha atau di kawasan kemaluan semasa mengandung, pakar sakit puan harus dimaklumkan seawal mungkin. Mengikut nisbah manfaat-manfaat, keputusan individu dibuat mengenai kaedah rawatan yang sesuai.