Tempoh abses di usus | Abses usus

Tempoh abses di usus

An abses dalam usus adalah kejadian akut. Walau bagaimanapun, penyakit yang mana abses telah berkembang sudah boleh wujud untuk jangka masa yang panjang. The abses kemudian terbentuk di bahagian bawah keradangan yang sudah ada.

Keradangan boleh berlaku selama berminggu-minggu atau telah berkembang dengan teruk. Oleh kerana abses boleh pecah terbuka dalam beberapa hari atau jam, ia mesti dirawat dengan segera. Penyakit Crohn ialah penyakit radang usus yang kronik yang biasanya menyebabkan simptom pertama berusia antara 15 hingga 35 tahun.

Punca penyakit ini tidak jelas. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa nikotin penggunaan adalah faktor risiko untuk pengembangan Penyakit Crohn. Selain itu, kecenderungan keluarga untuk penyakit ini juga diketahui.

Penyakit ini disifatkan oleh aktiviti keradangan yang tinggi pada usus dan juga di bahagian badan yang lain, seperti sendi, kulit atau mata. Pesakit dengan Penyakit Crohn biasanya menderita cirit-birit tanpa darah yang kronik. Orang dengan penyakit Crohn disertai dengan kesan sampingan yang tidak menyenangkan seperti fistula dubur, penyempitan usus atau bahkan abses usus dan abses dubur.

Penyakit Crohn dapat diubati dengan ubat-ubatan yang menekan sistem imun dan glucocorticoids untuk memerangi serangan di mana gejala berlaku. Komplikasi, seperti abses, juga dicegah dengan cara ini. Sekiranya abses berkembang, ia mesti dikendalikan dan dikeluarkan.

Dalam kes yang teruk, bahagian usus juga mesti dikeluarkan. Selepas operasi untuk penyakit Crohn, terapi ubat pasca operasi biasanya diteruskan. Ini bertujuan untuk mencegah kekambuhan penyakit dan berlakunya komplikasi seperti abses.

Terapi yang berlangsung selama beberapa bulan merangkumi penggunaan ubat-ubatan yang menurunkan peraturan sistem imun, Seperti azathioprine, Perencat 6-mercaptopurine atau TNF-alpha. Ini adalah ubat yang sangat berkesan, tetapi selalunya mempunyai banyak kesan sampingan. Abses boleh terbentuk bukan sahaja di usus, tetapi juga di perut bebas.

Dalam kes ini seseorang bercakap tentang abses intra-perut. Walau bagaimanapun, abses seperti itu tidak boleh dikelirukan dengan abses yang benar-benar berkembang di tisu usus. Dalam kebanyakan kes, abses berkembang di rongga perut sebagai akibat atau komplikasi operasi atau penyakit organ. Perut ulser atau keradangan pundi hempedu yang teruk boleh menyebabkan abses di perut sebagai komplikasi. Abses perut berpotensi mengancam nyawa dan mesti selalu dirawat.

Apa yang anda lakukan sekiranya abses pecah?

Abses usus berkembang di mana terdapat aktiviti keradangan. Abses mencairkan tisu dan seterusnya membina rongga badannya sendiri. Malangnya, ini dapat dengan mudah terbuka dan kandungan abses dikosongkan.

Ini adalah komplikasi yang berpotensi mengancam nyawa. Abses yang pecah di dalam usus mesti dikendalikan dan dikeluarkan dengan segera untuk mengelakkan komplikasi seperti peritonitis atau sepsis. Tanda kemungkinan abses pecah adalah ketiadaan gejala secara tiba-tiba. Teruk sakit perut dan ketidakselesaan harus dijelaskan, terutama dalam kes penyakit sebelumnya seperti penyakit Crohn atau diverticulosis, walaupun semestinya ada peningkatan.