Tempoh pemanjangan ligamen

Definisi Pemanjangan jalur regangan

Ligamen adalah helai dari tisu penghubung yang menghubungkan bahagian kerangka manusia yang bergerak. Mereka banyak dijumpai di kawasan sendi. Mereka berfungsi untuk menyekat pergerakan dan pergerakan ke tahap yang diinginkan oleh badan.

Mereka juga mempunyai kesan penstabilan dan pengukuhan. Susunan serat bergelombang mereka membolehkan mereka meredam dan mengurangkan daya yang bertindak ke atasnya. Sekiranya ligamen diregangkan, julat pergerakan normal ligamen dilebihi.

Ia adalah kecederaan ligamen peringkat pertama dan mewakili peringkat awal untuk a ligamen koyak. Penyebabnya biasanya adalah pergerakan yang tidak disengajakan atau tidak betul, seperti yang sering terjadi pada kecederaan sukan. Acara khas yang membawa kepada ligamen regangan adalah memusingkan kaki.

Tempoh pemanjangan ligamen

Tempoh ligamen regangan bergantung kepada keparahan regangan, jenis ligamen yang terjejas dan ketegangan yang berlaku semasa proses penyakit. Contohnya, alat ligamen lutut dan buku lali terdedah secara kekal kepada berat badan dan pergerakan berterusan dan lebih sukar disembuhkan daripada, misalnya, ligamen regangan pada jari. Selain itu, ligamen berlebihan hanya mempunyai kapasiti terhad untuk pertumbuhan semula.

Apa yang disebut "penyembuhan cacat" ligamen berlaku, yang mengakibatkan pembaikan tisu yang cedera tidak lengkap atau berlebihan. Ini boleh menyebabkan kehilangan fungsi pada sendi yang terjejas dengan ketidakselesaan kekal atau pergerakan terhad. Ligamen yang terjejas sering terdedah kepada peregangan ligamen yang baru.

Rawatan asas peregangan ligamen, tidak kira di mana sendi, adalah pengurangan beban kekal. Sebagai peraturan, peregangan ligamen yang tidak rumit sembuh setelah dua minggu. Walau bagaimanapun, jangka masa berbeza bergantung pada sendi yang terjejas.

Dalam beberapa kes, diperlukan beberapa minggu hingga berbulan-bulan sebelum alat ligamen dapat dimuat semula hingga tahap tertentu. Atlet harus menahan diri dari bersukan selama beberapa minggu dan, jika keluhannya berkurang, perlahan-lahan kembalikan sendi yang terjejas. Sekiranya tidak dirawat dan dikenakan pemuatan awal, peregangan ligamen boleh menyebabkan ketidakstabilan, salah letak, kronik kesakitan, pengerasan regangan sendi dan ligamen yang diperbaharui. The kesakitan biasanya lebih kuat dari sebelumnya.

Ketegangan ligamen di lutut

Apabila ligamen lutut diregangkan, ligamen di lutut tegang. Ini biasanya mempengaruhi apa yang disebut ligamen cruciate atau ligamen dalaman, yang disambungkan ke meniskus - berbentuk bulan sabit rawan sistem - lutut. Ligamen luar, sebaliknya, kurang kerap dipengaruhi oleh regangan kerana kebebasannya dari meniskus.

Secara klasik, kecederaan berlaku pada pemain ski dan pemain bola sepak. Semasa berlakunya kemalangan, permukaan sendi meluncur sebentar dari kedudukan normalnya dan dengan itu melebihi jarak gerakannya dengan memutar atau melengkung. Bergantung pada tahap peregangan ligamen sendi lutut, langkah-langkah terapi yang berbeza berlaku.

Sekiranya terdapat sedikit pemanjangan ligamen, imobilisasi selama kira-kira dua hingga enam minggu, penggunaan tambahan pek sejuk dan salap penghilang rasa sakit sudah mencukupi. Ketegangan teruk sendi lutut harus dirawat dengan peregangan peregangan atau pembalut untuk menyekat ligamen dalam pergerakannya. Imobilisasi dilakukan selama kira-kira empat hingga enam minggu.

Khas di sini adalah kepekaan dari sendi lutut kepada kesakitan, yang boleh dilanjutkan selama tiga hingga empat bulan. Kemungkinan untuk menyambung semula muatan penuh setelah maksimum empat bulan. Sekiranya terdapat sekatan pergerakan atau kesakitan yang berterusan, anda mesti berjumpa doktor!