Tempoh simptom | Ini adalah gejala demam kelenjar Pfeiffer

Tempoh gejala

Tidak mustahil untuk membuat pernyataan umum mengenai perkara ini. Setiap orang sangat individu sehubungan dengan jangka masa penyakit ini, seperti halnya penyakit lain. Secara umum, bagaimanapun, dapat dikatakan bahawa, dibandingkan dengan penyakit lain, kelenjar Pfeiffer demam bertahan lama.

Walau bagaimanapun, tempoh fasa di mana seseorang benar-benar merasa sakit biasanya tidak berlangsung lebih dari dua minggu. Selama ini, yang ketara demam, radang amandel dan bengkak yang menyakitkan limfa nod berlaku. Walau bagaimanapun, mononukleosis terutama diketahui kerana penyakit ini secara keseluruhan dapat berlangsung beberapa minggu, kerana penyakit ini keletihan atau keletihan orang yang terjejas boleh berlangsung selama beberapa minggu. Ia berlaku sebelum "fasa sebenar penyakit" dan sesudahnya. Pembengkakan pada limpa dan juga peningkatan nilai hati juga terhad pada jangka masa fasa demam penyakit dan biasanya kembali normal selepas itu.

Mengapa pengaktifan semula gejala boleh berlaku?

. Epstein-Barr virus tergolong dalam kumpulan herpes virus. Sama seperti herpes virus, yang menyebabkan "herpes" pada bibir or hidung, Epstein-Barr virus juga dapat bertahan dalam badan mereka yang terjejas. Virus ini bersarang di sel-sel tubuh sendiri dan dengan demikian berjaya menyembunyikan diri dari manusia sistem imun dalam arti kiasan.

Oleh itu, patogen tidak dihapuskan sepenuhnya. Sekiranya sistem imun kini dilemahkan oleh yang lain faktor tekanan, virus mula membiak lagi di dalam badan. Dengan berbuat demikian, mereka merebak ke seluruh badan dan dengan itu menyebabkan pengaktifan semula.

Saya dapat mengetahui bila kambuh berlaku oleh gejala ini

Kambuh atau pengaktifan semula kelenjar bersiul demam biasanya tidak mudah dikenali atau dikenali dengan jelas. Gejalanya sangat berbeza. Pengaktifan semula hanya dapat ditunjukkan dengan jelas dengan pengesanan zarah virus tertentu di darah.

Dari tidak spesifik sakit perut kepada gangguan fungsi jantung or buah pinggang, banyak manifestasi mungkin. Walau bagaimanapun, pengaktifan semula biasanya disertai dengan keletihan kekal. Gejala-gejala ini, yang mungkin menunjukkan pengaktifan semula, dijelaskan di bawah: Topik ini mungkin juga menarik bagi anda: Kesan mononukleosis lewat

  • Sakit kepala, sakit belakang, sakit otot dan demam
  • Edema
  • Sakit perut
  • Peluh malam
  • Kemurungan

Demam, sakit kepala dan otot kesakitan adalah tiga gejala yang dialami oleh kebanyakan orang semasa jangkitan.

Dalam semua kes, bahan utusan yang dihasilkan oleh patogen bertanggungjawab untuk mengaktifkan sistem imun orang yang terjejas. Sekiranya bilangan virus aktif meningkat lagi semasa pengaktifan semula, sistem imun memastikan peningkatan kepekaan terhadap kesakitan sebagai bagian dari reaksi pertahanan dan memastikan bahawa "suhu sasaran badan" dinaikkan di otak. Ini membawa kepada peningkatan demam.

Selain otot kesakitan, yang sering terjadi di kawasan punggung, ia juga boleh terjadi kerana komponen virus tersebut tersimpan di otot. Edema boleh mempunyai asal-usulnya sama ada dalam a jantung or buah pinggang penyakit. Edema adalah pengekalan air dalam tisu badan.

Mereka agak merupakan gejala masalah kardiologi atau nefrologi. Sekiranya kerosakan pada jantung atau ginjal berlaku dalam konteks demam kelenjar Pfeiffer, yang hanya berlaku dalam kes yang jarang berlaku, edema dapat menjadi ekspresi kerosakan organ ini. Dalam kes yang jarang berlaku, Epstein-Barr virus menyerang limpa atau hati sekali lagi apabila diaktifkan semula.

Sekiranya ini berlaku, ini boleh menjadi sebab berlakunya sakit perut. Dengan bantuan seorang ultrasound pemeriksaan, doktor yang merawat pesakit kemudian dapat mendapatkan idea mengenai keadaan organ-organ ini atau kerosakan yang mungkin mereka alami. Seperti yang telah disebutkan beberapa kali, pengaktifan semula dapat terjadi dengan cara yang sangat berbeza.

Oleh itu, tidak dapat dikecualikan bahawa patogen virus juga bertanggung jawab untuk perkembangan pankreatitis atau radang usus. Peluh malam boleh disebabkan oleh dua perkara. Di satu pihak, "suhu yang ditetapkan" yang meningkat oleh komponen patogen dikurangkan lagi pada waktu malam.

Untuk menyejukkan badan, badan mula berpeluh. Penjelasan kedua - tetapi sangat luas - didasarkan pada fakta bahawa virus Epstein-Barr disyaki memainkan peranan penting dalam pengembangan jenis-jenis tertentu kanser. Dalam konteks ini, berkeringat malam adalah petunjuk bahawa perkembangan tumor biasanya sudah maju.

Peluh malam adalah simptom khas penyakit ketumbuhan dan disebut "gejala-B" bersama dengan demam dan penurunan berat badan yang tidak disengajakan. Apa sebenarnya kaitan antara pengembangan kemurungan dan pengaktifan semula mononukleosis belum diperjelaskan. Pencetus kemungkinan besar kemurungan nampaknya keletihan berpanjangan yang timbul kembali dengan pengaktifan semula.

Tidak dapat dikesampingkan bahawa gejala fizikal disebabkan oleh sebab psikologi. Ini bermaksud bahawa keletihan dianggap oleh doktor sebagai manifestasi kemurungan. Ini dia: Tanda-tanda kemurungan