Tempoh abses di rahang bawah | Abses rahang bawah

Tempoh abses di rahang bawah

An abses boleh berkembang selama beberapa minggu dan dapat bertahan selama berbulan-bulan tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, bergantung kepada sejauh mana abses, komplikasi seperti darah keracunan mungkin berlaku semasa penyakit, jadi tidak dianjurkan untuk menunggu sehingga abses berkembang secara semula jadi. Seorang abses tidak sembuh dengan sendirinya.

Mungkin ada kurang atau tidak kesakitan sementara itu, tetapi ini tidak bermaksud bahawa abses telah hilang di Rahang bawah. Rawatan perubatan selalu diperlukan. Abses di Rahang bawah boleh berkembang pada kelajuan yang berbeza dan bertahan lebih lama atau lebih pendek bergantung pada seberapa cepat ia dirawat. Kambuhan, iaitu berulang abses setelah rawatan berjaya, juga mungkin.

Diagnosis abses rahang bawah

Abses sering didiagnosis oleh penampilannya. Ini mungkin berlaku sekiranya lokasinya agak dangkal. Teknik pengimejan juga dapat digunakan untuk diagnosis yang lebih tepat.

Dengan bantuan diagnosis lanjut ini, sejauh mana abses dapat dinilai dengan baik. Alat diagnostik yang penting adalah ultrasound dan CT (tomografi komputer) atau MRT (pengimejan resonans magnetik). .

Terutama di Rahang bawah, mudah untuk menentukan sama ada abses hanya mempengaruhi tisu lembut atau juga tulang dan sejauh mana ia meluas ke tisu. Sekiranya perlu, smear tambahan boleh diambil dan ujian kimia makmal dilakukan. Di dalam darah ujian, peningkatan nilai keradangan sangat ketara.