Tempoh abses | Abses bibir

Tempoh abses

Biasanya abses kecil sembuh dengan sendirinya dalam masa seminggu. Terutama di tempat seperti bibir, yang sering terdedah kepada gesekan dan benda asing seperti makanan, ia boleh memakan masa sedikit lebih lama. Sekiranya masih belum ada peningkatan setelah satu minggu, doktor harus berunding supaya abses boleh dikeluarkan melalui pembedahan jika perlu sebelum boleh merebak ke tisu sekitarnya. Abses yang lebih besar boleh memakan masa beberapa minggu untuk sembuh sepenuhnya, walaupun selepas rawatan pembedahan.

Diagnosa

Biasanya sebuah abses boleh didiagnosis dengan mata kasar. Kawasan yang terjejas jelas disebabkan oleh kemerahan, bengkak, peningkatan suhu dan peningkatan kepekaan terhadap tekanan dan kesakitan. Sekiranya bisul kelihatan dan / atau teraba, ia juga boleh dicucuk oleh doktor untuk memeriksa nanah bagi bakteria menyebabkannya. Di samping itu, adalah mungkin untuk memeriksa darah untuk nilai keradangan, yang merupakan komponen darah yang terdapat dalam jumlah yang meningkat apabila reaksi keradangan berlaku di dalam badan. Walau bagaimanapun, ini sering tidak diperlukan.

Rawatan abses di bibir

Walaupun kadang-kadang sukar, tekanan sesedikit mungkin harus dikenakan pada abses. Sebarang tekanan yang dikenakan membawa risiko bahawa nanah, dan dengan itu keradangan, akan merebak dari abses ke tisu sekitarnya. Penjagaan khas harus diambil dengan abses di bahagian atas bibir, kerana dari sini nanah boleh sampai ke otak dengan cepat dan menyebabkan a abses otak.

Bagi rawatan abses, salap daya tarikan yang disebut boleh didapati di farmasi. Kesannya didasarkan pada fakta bahawa mereka menyebabkan peningkatan reaksi keradangan dengan merengsakan kulit. Ini menjadikan sistem imun bekerja lebih kuat dan abses semakin cepat matang.

Ketika matang, iaitu ketika rongga tisu benar-benar penuh dengan nanah, biasanya rongga terbuka ke luar dengan sendirinya dan nanah mengalir keluar. Setelah itu, bukaan yang dihasilkan harus dibasmi kuman dan semua permukaan yang bersentuhan dengan nanah harus dibersihkan dengan sempurna. Sebagai ganti salap, haba juga dapat mendorong proses keradangan ke depan, misalnya dalam bentuk kompres dengan air suam.

Ini boleh ditambah sebagai ubat rumah tangga dengan ekstrak camomile untuk kesakitan atau dengan bawang putih dengan sedikit kesan antibiotik. Sekiranya abses menjadi lebih besar dan lebih besar atau berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, atau jika gejala seperti demam atau keletihan berlaku, doktor harus berunding. Doktor ini dapat menghilangkan abses dalam operasi kecil.

Ini melibatkan tempatan anestesia dan sayatan kecil dengan pisau bedah, sehingga nanah biasanya kering dengan sendirinya. Rongga tisu kemudian dibilas dan dibasmi kuman. Dalam kes yang teruk, antibiotik juga ditetapkan untuk membunuh bakteria yang sudah terlepas dari abses. .