Tempoh abses | Abses hidung

Tempoh abses

Tempoh rawatan abses sangat bergantung pada seberapa besar abses itu dan adakah ia mudah diakses. Kecil abses boleh sembuh sepenuhnya dalam masa satu hingga dua minggu dengan bantuan mengeluarkan salap sahaja. Lebih besar abses, sebaliknya, mesti selalu dikeluarkan oleh doktor.

Luka yang dihasilkan kemudiannya sembuh perlahan. Penting untuk selalu menjaga kebersihan luka dan, jika memungkinkan, membersihkannya dengan pembasmi kuman selaput lendir, kerana jangkitan pada luka berpanjangan sehingga penyembuhan dan juga menyebabkan komplikasi. Abses di hidung pada amnya agak sukar untuk dirawat daripada pada bahagian badan, kerana penjagaan khusus mesti diambil untuk mencegah penyebaran kuman kepada otak. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengambil antibiotik yang ditetapkan selama doktor anda menetapkannya, walaupun selepas gejala-gejala itu reda. Walaupun luka memerlukan sedikit masa untuk sembuh setelah abses dikeluarkan melalui pembedahan, terapi jenis ini selalu disarankan, kerana dapat mengurangkan kemungkinan abses lain terjadi di laman web ini.

Seberapa berbahaya abses di hidung?

Pada prinsipnya, abses tidak berbahaya dan sembuh dengan cepat dan tanpa akibat jika dirawat dengan betul. Walau bagaimanapun nanah rongga menjadi berbahaya apabila bakteria merebak ke otak melalui darah kapal. Dalam kes ini boleh menyebabkan a trombosis daripada darah kapal yang mengumpul dan mengalirkan darah dari otak.

Ini dipanggil resdung vena trombosis. Sejak dalam kes ini darah tidak dapat mengalir keluar dari otak seperti biasa, pendarahan boleh berlaku di otak kerana kesesakan. Tanda amaran adalah sakit kepala atau sawan epilepsi yang baru berlaku.

sinus vena trombosis biasanya dapat dirawat dengan baik jika dikesan tepat pada waktunya. Namun, kemajuan yang teruk juga dapat terjadi, yang boleh mengakibatkan kematian. Oleh itu, sangat berhati-hati jika berlaku abses di kawasan hidung. Abses harus selalu dirawat secara kebersihan dan doktor harus mendapatkan nasihat terapi.