Tempoh tindak balas alahan | Alergi melalui amoksisilin

Tempoh tindak balas alahan

Tempoh reaksi alahan terhadap bahan aktif amoksisilin bergantung kepada keparahannya, pada pesakit itu sendiri dan seberapa cepat ubat yang menyebabkan reaksi alergi dikeluarkan dari badan atau tidak lagi dibekalkan kepadanya. Ruam kulit yang lebih kecil, yang juga diperhatikan lebih awal, sering hilang pada hari yang sama. Gejala lain, seperti gatal-gatal, pustula, ekzema, keluhan dan ketidakselesaan gastrousus juga dapat bertahan selama beberapa hari.

Peningkatan mereka kemudian dapat dilakukan secara khusus dengan rawatan. Dalam kes yang paling teruk, alahan kejutan boleh berlaku, yang juga boleh menjadi keadaan kecemasan yang mengancam nyawa. The kejutan boleh bertahan sehingga beberapa hari dan dalam beberapa kes rawatan perubatan intensif selama beberapa hari mungkin diperlukan.

Apakah alternatif untuk amoksisilin?

Amoxicillin tergolong dalam kumpulan penisilin. Sejak alergi terhadap Amoxicillin juga alergi terhadap penisilin yang lain, ini juga tidak boleh diberikan, walaupun mempunyai spektrum aktiviti yang serupa. Tambahan pula, alahan terhadap penisilin juga boleh menjadi alergi terhadap cephalosporins.

Bergantung pada penyakit bakteria, antibiotik yang berbeza mesti digunakan. Selalunya ini adalah antibiotik dari kumpulan fluoroquinolones or makrolida. Dalam kes radang paru-paru, fluoroquinolones (contohnya

levofloxacin) atau makrolida (contohnya clarithromycin) digunakan sebagai alternatif. Untuk radang amandel, makrolida contohnya eritromisin atau klindamisin diberikan. Amoxiciline juga sering digunakan untuk membasmi Helicobacter pylori.

. Helicobacter pylori adalah bakteria yang berkaitan dengan perut bisul. Metronidazole digunakan sebagai ganti amoksisilin. Dalam kes Lyme penyakit, yang disebarkan melalui kutu, Doxycyclin digunakan sebagai alternatif.

Selain petunjuk amoksisilin ini, terdapat banyak penyakit lain yang amoksisilin digunakan. Dalam beberapa kes, ujian smear digunakan untuk menentukan mana antibiotik boleh digunakan melawan bakteria. Kelas antibiotik cephalosporins juga tergolong dalam beta-laktam dan oleh itu mengandungi komponen serupa yang mana antibodi penghidap alergi amoksisilin dapat diarahkan. Oleh itu, terdapat kemungkinan alergi empat kali ganda lebih tinggi terhadap cephalosporins sekiranya terdapat amoksisilin yang sudah ada atau penisilin alahan. Walau bagaimanapun, adalah berguna untuk melaksanakan ujian alergi, kerana cephalosporins adalah penting antibiotik dalam rawatan bronkitis, telinga tengah jangkitan, radang paru-paru dan dalam profilaksis jangkitan semasa operasi.

Bolehkah penisilin lain juga menyebabkan alergi?

. antibiotik dari kumpulan penisilin adalah antara yang paling kerap digunakan dalam rawatan banyak penyakit. Oleh itu, mereka juga memainkan peranan utama dalam pengembangan alergi. Kerana terdapat banyak penisilin yang berbeza, seperti semula jadi penisilin G dan V, aminopenicillins atau penisilin tahan penisilin, tindak balas alahan terhadap bahan aktif juga berbeza.

Penisilin semula jadi biasanya mencetuskan reaksi segera. Ini menampakkan dirinya sebagai urtikaria ruam kulit dengan ikan paus, ekzema, angioedema atau bahkan mengancam nyawa kejutan anaphylactic dengan masalah pernafasan dan peredaran darah. Di sini, rawatan segera diperlukan.

Aminopenicillins, sebaliknya, sering mencetuskan reaksi hanya selepas beberapa hari selepas rawatan dengan ubat tersebut. Alergi onset yang lewat sering menampakkan diri dalam bentuk exanthema. Oleh kerana penisilin yang berbeza sangat serupa dalam struktur kimianya, adalah mungkin untuk bertindak balas yang serupa dengan antibiotik lain dari kumpulan ini jika pesakit mengalami alergi. Oleh itu, kumpulan ini harus dielakkan secara besar-besaran dan persediaan antibiotik lain harus digunakan untuk rawatan. .