Tempoh penyembuhan abses punggung | Abses di bahagian belakang - Anda mesti tahu itu

Tempoh penyembuhan abses punggung

Berapa lama masa yang diperlukan untuk abses di bahagian belakang untuk sembuh bergantung terutamanya pada ukuran dan lokasi abses. Pembedahan pembedahan oleh doktor adalah satu-satunya cara untuk abses untuk sembuh secara kekal. Selepas operasi, luka tetap terbuka dan mesti dibersihkan secara berkala oleh pesakit. Bergantung pada ukuran abses, mungkin diperlukan beberapa hari atau minggu sebelum luka ditutup sepenuhnya.

Abses leher

Abses yang menyakitkan sering terbentuk di leher. Dalam kebanyakan kes penyebab abses di leher adalah radang folikel rambut (folikulitis). The rambut folikulitis disebabkan oleh bakteria, dalam kebanyakan kes Staphylococcus aureus.

Melalui pengeluaran sebum kulit yang berpeluh berat atau berlebihan, folikel rambut boleh menutup dan bakteria membiak. The bakteria berhijrah di sepanjang rambut masuk ke lapisan kulit yang dalam dan menyebabkan keradangan tisu dan nanah pembentukan. Di dalam leher, folikulitis sering dipromosikan dengan penggunaan rambut perapi.

Sisa kondisioner menyumbat liang di bahagian belakang dan mendorong perkembangan kekotoran kulit dari mana abses dapat berkembang. Abses yang dihasilkan berwarna merah, bengkak dan dipenuhi nanah. Dalam banyak kes nanah mengosongkan secara spontan dan abses menyembuhkan. Sekiranya terdapat keradangan yang berterusan atau sangat besar dan menyakitkan di leher, doktor harus berunding.