Tempoh penyembuhan abses leher | Abses leher

Tempoh penyembuhan abses leher

Tempoh a leher abses bergantung pada ukuran furuncle dan penyebaran keradangan. Kadang-kadang abses terbuka dengan sendirinya semasa penyakit dan nanah boleh longkang. Sekiranya terdapat abses yang sangat besar atau dalam, pengumpulan nanah mesti dibuka oleh doktor. Selepas nanah telah kering dengan bakteria, luka sembuh tanpa komplikasi dalam beberapa hari.

Punca abses leher

Punca dari abses dalam leher dalam kebanyakan kes adalah keradangan a folikel rambut. Patogen khas abses adalah bakteria Staphylococcus aureus, yang berlaku pada flora kulit semula jadi badan. Melalui rambut batang, yang bakteria sampai ke lapisan kulit yang dalam dan menyebabkan reaksi keradangan di sana.

Jangkitan itu menyebabkan tisu yang meradang mencair dan rongga yang dipenuhi nanah - abses - berkembang. The bakteria masuk ke tisu dengan lebih mudah jika kulit sudah rosak akibat kecederaan ringan atau tekanan mekanikal, seperti menggosok kolar atau rantai. Perkembangan abses juga didorong oleh kelemahan sistem imun dan orang yang mengalami gangguan imun, seperti pesakit kencing manis yang kurang disesuaikan, kanser pesakit atau orang yang mengalami pemindahan, sering kali mudah mengalami abses. Tambahan pula, kekurangan kebersihan diri mendorong pembentukan abses.

Diagnosis abses di leher

Doktor hanya membuat diagnosis abses dangkal di leher melalui diagnosis pandangan berdasarkan tipikal perubahan kulit. Benjolan yang menyakitkan dengan ciri nanah kekuningan kepala di tengah khas abses. Dalam kes abses yang mendalam, doktor dapat menentukan ukuran dan penyebaran keradangan dengan cara ultrasound pemeriksaan. Dengan kaedah a darah menguji nilai keradangan (leukosit, CRP) dalam badan dapat ditentukan.

Penyetempatan lain

Abses boleh berlaku bukan sahaja di leher, tetapi juga, misalnya, di kawasan leher lateral. Abses di kawasan leher biasanya terletak di leher, tetapi kadang-kadang furuncle juga dapat terbentuk di sisi leher. Seorang abses di leher boleh mempunyai banyak sebab.

Selalunya lelaki mempunyai kecil jerawat dan rambut yang tumbuh ke belakang setelah bercukur, yang kemudian dapat berkembang menjadi abses. Tetapi juga sudah mengalami keradangan di kepala kawasan, seperti purulen radang amandel or telinga tengah keradangan, boleh merebak ke tisu leher dan menyebabkan pembentukan abses. Leher adalah kawasan sensitif, sama pentingnya kapal dan saluran saraf, seperti arteri karotid dan urat jugular, mengalir di antara kepala dan badan di kawasan ini.

Oleh itu, sebuah abses di leher biasanya memerlukan rawatan. Bergantung pada lokasinya, doktor memotong gumpalan terbuka di bawah tempatan atau umum anestesia dan kemudian menetapkan terapi antibiotik.