Tempoh fasa penyembuhan | Latihan sekiranya pecah / pemanjangan ligamen

Tempoh fasa penyembuhan

Tempoh kecederaan ligamen selalu bergantung pada sama ada ligamen terlentang, terkoyak atau terkoyak sepenuhnya dan sama ada struktur lain juga terjejas. Ia juga memainkan peranan penting dalam sejauh mana pesakit mematuhi arahan doktor dan ahli fisioterapi dan sama ada rawatan itu konservatif atau pembedahan. Selain itu, lokasi kecederaan juga penting.

An buku lali kecederaan ligamen boleh berlangsung antara 2-12 minggu. Dengan kecederaan lutut, ia memerlukan lebih lama, sehingga terkoyak ligamen cruciate boleh bermaksud rehat antara 6-12 bulan. Kecederaan ligamen pada bahu biasanya sembuh antara 4-12 minggu. Semua angka ini memerlukan proses penyembuhan yang tidak rumit dan mungkin berlarutan jika timbul komplikasi.

Gejala ligamen / regangan koyak

Gejala kecederaan ligamen biasanya kesakitan di sendi tepat selepas kemalangan, yang biasanya membuat pelaksanaan pergerakan tidak mungkin dilakukan. Sendi tidak lagi dapat menanggung beban berat dan menunjukkan lebih kurang jelas kesakitan simptom. Dalam kebanyakan kes, pembengkakan sendi sendi berlaku sejurus selepas kecederaan. Trauma juga boleh menyebabkan keradangan, yang dapat dilihat dari luar kerana kemerahan dan pembengkakan berterusan. Orang-orang yang terjejas dihalang oleh pergerakan mereka kerana kecederaan.

Ringkasan

Untuk semua jenis kecederaan ligamen, tanpa mengira sendi, adalah mustahak pesakit mematuhi fasa rehat dan kelegaan selepas kecederaan seperti yang ditetapkan oleh doktor dan ahli terapi mereka, sehingga ligamen mempunyai masa untuk sembuh. Latihan pasif tepat pada awal terapi dapat membantu mengembalikan kekuatan, mobiliti, kestabilan dan penyelarasan sendi secepat mungkin. Di bawah pengawasan profesional ahli terapi yang berpengalaman, pesakit juga dapat melakukan latihan yang dipelajari dalam fisioterapi di rumah untuk mencapai hasil pemulihan yang terbaik tanpa risiko kesan terlambat semasa kecederaan.