Tempoh proses penyembuhan | Tarik molar

Tempoh proses penyembuhan

Kompartemen di tulang di mana gigi sebelum ini berada sekarang mesti diisi dengan tisu lagi. Ini dilakukan oleh badan sendiri darah pembekuan. Luka biasanya dijahit oleh doktor gigi.

Selepas kira-kira seminggu jahitan harus dikeluarkan. Perlu sedikit masa sehingga luka sembuh sepenuhnya. The kesakitan Berkaitan dengan penyembuhan luka biasanya reda selepas beberapa hari.

Pengambilan gigi semasa mengandung

Sekiranya boleh, pengekstrakan harus ditunggu sehingga selepas itu mengandung. Tetapi walaupun anda hamil, biasanya tidak ada masalah untuk mengeluarkan a molar. Hanya beberapa langkah berjaga-jaga yang perlu diambil.

Rawatan pergigian adalah yang paling mudah pada trimester ke-2 (4-7 bulan mengandung). Selama ini, anak yang belum lahir agak kurang sensitif terhadap tekanan rawatan pergigian. Ubat Felypressin tidak boleh digunakan di bawah anestesia, kerana boleh mencetuskan pengecutan.

Pada prinsipnya, hanya ubat yang tidak dapat melewati apa yang disebut penghalang plasenta yang harus digunakan. Dari bulan ke-6 dan seterusnya terdapat risiko tambahan yang disebut vena kava sindrom mampatan. Dalam sindrom ini, yang vena kava, iaitu yang hebat vena kava, dijepit dari uterus sementara wanita hamil itu terlentang dan darah terkumpul.

Ia kemudian tidak dapat mengalir kembali ke jantung. Ini boleh menyebabkan berpeluh, sesak nafas atau pening. Kedudukan lateral menghalang fenomena ini. Ia juga mungkin untuk ditadbir antibiotik jika antibiotik digunakan yang mungkin digunakan semasa mengandung. Jika tidak, prosedur pengekstrakan adalah sama seperti untuk wanita yang tidak hamil.

Kos pengambilan gigi

Semasa mengeluarkan a molar gigi, pesakit tidak menanggung kos pada mulanya. Ini hanya berlaku ketika melakukan rawatan lebih lanjut mengenai jurang yang dihasilkan. Kemungkinan untuk ini adalah pembuatan jambatan, jika gigi celah yang berdekatan sudah musnah atau sudah dinobatkan, atau penempatan implan gigi.

Sekiranya prostesis (separa) sudah ada, mungkin untuk melanjutkannya dalam keadaan tertentu. Kadang-kadang ia mesti diperbaharui, terutamanya jika gigi yang diekstrak adalah gigi sauh. Kos bermula dari sekitar 400 € untuk jambatan, tetapi boleh lebih dari 1000 € untuk prostesis dan implan.

Mereka bergantung terutamanya pada jenis dan kualiti bahan dan kepakaran doktor gigi. Biasanya tidak ada had atas. Sebagai peraturan, kesihatan syarikat insurans menanggung kos penjagaan standard masing-masing. Manfaat lebih lanjut dapat ditambah jika pesakit dapat menunjukkan buku kecil bonus yang dikendalikan secara berterusan selama 5 atau 10 tahun. Selebihnya mesti dibayar oleh pesakit.

Tempoh cuti sakit

Tidak boleh dikatakan secara umum sama ada dan berapa lama nota sakit diperlukan setelah dicabut gigi pipi. Ini diputuskan oleh doktor gigi yang merawat. Biasanya nota sakit selepas pengambilan sederhana tidak diperlukan.

Ini bermaksud bahawa jika hanya satu gigi yang diekstrak, seseorang dapat bekerja tanpa masalah, tetapi dalam beberapa hari akan datang seseorang hanya akan melakukan aktiviti yang sunyi. Walau bagaimanapun, jika beberapa gigi diekstrak pada masa yang sama, doktor gigi memutuskan berapa lama nota sakit diperlukan. Ia kemudian memainkan peranan di mana gigi yang diekstraksi dan berapa banyak usaha yang harus dilakukan dalam kerja pesakit dan apa penyakit lain yang sudah ada.

Gigi kebijaksanaan, iaitu geraham besar terakhir, adalah pengecualian. Kerana risiko jangkitan yang tinggi atau kerana sudah ada radang, nota sakit sering dikeluarkan selama beberapa hari hingga seminggu.