Tempoh rawatan | Bersenam dengan siku pemain golf

Tempoh rawatan

Tempoh penyembuhan siku pemain golf bergantung pada terapi dan keparahan penyakit. Setelah penyebabnya dijelaskan dengan jelas, rawatan dapat dimulakan dengan sewajarnya. Sekiranya terdapat beban berlebihan, ini harus dikurangkan.

Selain itu, otot yang tegang dapat dilepaskan dengan teknik tisu lembut dan teknik kulit otot (teknik fascia). Ketidakseimbangan otot dilatih dengan latihan yang sesuai. Sekiranya aduan tidak diperbaiki dengan terapi konservatif, ubat anti-radang boleh disuntik atau diresepkan dalam bentuk tablet.

Berapa lama keradangan tidak dapat ditentukan dengan tepat. Namun, jika tindakan langsung diambil pada gejala pertama, fasa penyembuhan akan dipendekkan dengan sangat besar. Semakin lama menunggu, semakin besar kemungkinan keradangan berkembang secara kronik (tahan lama). dan peranan fascia.

Gejala

Gejala siku pemain golf berbeza. Kesakitan pada lampiran tendon semasa menggerakkan lengan atau membengkokkan jari adalah tanda pertama. Sekiranya kesakitan berlaku pada waktu rehat, siku hanya dalam fasa radang akut

Di kawasan itu lengan, terdapat peningkatan nada yang ketara di kawasan fleksor dengan titik pencetus yang ada. Sejak saraf ulnar (nervus ulnaris) berjalan tepat di sebelah titik lekatan tendon di kawasan kumpulan fleksor, ini juga boleh menyebabkan kerengsaan. Akibatnya, pesakit merasakan peningkatan sensasi kesemutan di kawasan cincin dan indeks jari. Ini mungkin menarik bagi anda: Latihan untuk tendosynovitis dan fisioterapi untuk sindrom karpal

Ringkasan

Siku pemain golf diciptakan oleh aktiviti satu sisi jangka panjang. Ketidakseimbangan dan kepincangan otot juga boleh menjadi penyebab siku pemain golf. Kesakitan, pergerakan terhad dan ketegangan otot adalah gejala klasik.

Latihan khas untuk menguatkan dan menggerakkan seluruh kompleks bahu-bahu dapat memperbaiki simptom. Di samping itu, fisioterapi khas harus dilakukan pada otot-otot fleksor lengan depan. Teknik tisu lembut, teknik fasial dan urutan adalah sebahagian daripada kaedah terapi. Pita sokongan dan pembalut mengurangkan keluhan dalam kehidupan seharian. Sekiranya semua langkah konservatif tidak berfungsi, operasi dapat dilakukan untuk melonggarkan lampiran tendon.