Tempoh | Fisioterapi dengan Triad Tidak Puas

Tempoh

Kira-kira 4-6 minggu setelah operasi Triad Tidak Puas, sebahagian berat badan harus dijaga, yang biasanya kaki hanya boleh dimuat sehingga lebih kurang. 20 kg. Bergantung pada tuntutan pekerjaan, ada kemungkinan untuk kembali bekerja beberapa minggu selepas operasi.

Dengan beban penuh, aktiviti seperti berbasikal, berjalan tanpa tongkat dan senaman ringan dapat disambung semula. Kira-kira 3-4 bulan selepas operasi, ringan berjoging juga boleh dilakukan lagi. Walau bagaimanapun, penyambungan semula aktiviti sukan yang biasa dilakukan dengan sukan bola, seni mempertahankan diri atau yang serupa hanya akan berlaku setelah kira-kira 9 bulan.

Ringkasan

Triad Tidak Puas adalah kecederaan gabungan dari sendi lutut, dengan lesi anterior ligamen cruciate, ligamen dalaman dan meniskus dalaman. Ia disebabkan oleh putaran lutut di bawah beban mampatan dan dicirikan oleh kesakitan, ketidakstabilan sendi dan pembengkakan teruk. Dalam kebanyakan kes, Triad Tidak Puas dirawat secara pembedahan, di mana anterior ligamen cruciate diganti dan bahagian-bahagian yang terkoyak meniskus dikeluarkan. Selepas kira-kira 6 minggu senaman penekanan berat badan, latihan pengukuhan dan kestabilan dapat dimulakan, tetapi aktiviti sukan biasa hanya boleh disambung semula setelah kira-kira 9 bulan.