Tempoh sehingga keseluruhan penyakit disembuhkan | Tempoh tendonitis Achilles

Tempoh sehingga keseluruhan penyakit disembuhkan

Dalam kes akut Tendonitis Achilles, proses penyembuhan secara keseluruhan dijangka memakan masa sekitar satu bulan. Selepas itu, radang telah sembuh dan tendon biasanya diperkuat lagi dengan latihan penumpukan yang perlahan sehingga dapat dimuat tanpa masalah. Kronik Tendonitis Achilles, sebaliknya, memerlukan masa yang sangat lama. Bergantung pada seberapa baik terapi yang berbeza, seseorang harus mengharapkan perjalanan penyakit ini berlangsung dari beberapa bulan hingga satu tahun. Terutama jika operasi di Tendon Achilles perlu, masa penyembuhan akan lebih lama.

Berapa lama masa proses penyembuhan?

Berapa lama penyembuhan keseluruhan Tendon Achilles proses keradangan bergantung kepada sama ada ia adalah keradangan akut atau kronik. Akut Tendonitis Achilles biasanya sembuh sepenuhnya selepas beberapa minggu hingga maksimum 2 bulan. Tendonitis Achilles kronik, sebaliknya, dicirikan oleh perjalanan yang berlarutan. Ini biasanya berlanjutan selama beberapa bulan dan masih boleh menyebabkan masalah selepas itu, sehingga ada juga yang harus memperhitungkan jangka masa dari beberapa bulan hingga bertahun-tahun.

Tempoh penebalan tendon Achilles

Penebalan Tendon Achilles biasanya disebabkan oleh tendonitis Achilles kronik. Oleh itu, tendon menebal apabila teriritasi dalam jangka masa yang lebih lama. Penebalan itu sendiri dapat bertahan lama dan sering hanya dapat dirawat dengan terapi berterusan.

Oleh itu, jika penebalan tendon Achilles telah berlaku, proses penyembuhan selama beberapa bulan harus dilakukan. Di atas semua, penting untuk mengurangkan ketegangan secara konsisten. Hanya dengan cara ini badan dapat menerima rangsangan yang diperlukan untuk mengurangkan penebalan tendon.

Pada titik manakah Achilles tendonitis kronik?

Istilah "kronik" merujuk kepada penyakit yang berpanjangan. Sebagai pembezaan keradangan tendon Achilles akut, had untuk keradangan kronik ditetapkan sekitar 4 minggu. Sekiranya gejala tidak meningkat dengan jelas dalam bulan pertama ini, sehingga kemampuan menanggung berat badan dapat dicapai, tendonitis Achilles kronik dapat diasumsikan. Keradangan kronik tendon Achilles juga selalu merangkumi fasa akut. Sebagai contoh, selama bertahun-tahun, seseorang mungkin cenderung mengalami radang pada tendon Achilles yang berlangsung selama kira-kira sebulan selepas latihan fizikal.

Tempoh sehingga kesakitan awal hilang

Awal kesakitan selepas radang tendon Achilles disebabkan oleh fakta bahawa tendon masih agak lemah. Berbeza dengan tendon Achilles yang sihat, oleh itu memerlukan fasa pemanasan yang lebih lama. Apabila keradangan diatasi sehingga sukan boleh dipraktikkan tanpa kesakitan, tendon Achilles mesti dilatih semula. Hanya apabila otot dan tendon sudah terbiasa dengan beban, permulaannya kesakitan hilang sepenuhnya. Selepas keradangan tendon Achilles akut yang sembuh, diperlukan 2 hingga 3 minggu tambahan sehingga sakit awal hilang.