Dysarthria: Penerangan, Gejala

Gambaran ringkas

 • Bila nak jumpa doktor? Dalam kes gangguan pertuturan secara tiba-tiba atau beransur-ansur
 • Punca: strok, trauma kraniocerebral, kerosakan otak awal, ensefalitis, meningitis, tumor otak, multiple sclerosis, penyakit Parkinson, amyotrophic lateral sclerosis, Huntington's chorea
 • Terapi: Rawatan penyakit yang mendasari, terapi pertuturan individu, jika perlu bantuan seperti prostesis lelangit lembut atau penguat suara elektronik

Apa itu dysarthria?

Secara definisi, dysarthria adalah gangguan sistem motor pertuturan. Orang yang terjejas tahu dengan tepat apa dan bagaimana dia ingin mengatakan sesuatu. Walau bagaimanapun, struktur saraf dan otot yang bertanggungjawab untuk pertuturan tidak dapat melaksanakan dengan betul arahan yang sepadan dari korteks serebrum.

Perbezaan dari gangguan pertuturan

Gangguan pertuturan (aphasias) harus dibezakan daripada gangguan pertuturan (dysarthrias): Dalam keadaan ini, individu yang terjejas tidak dapat memahami dan memproses pertuturan dengan betul. Mereka juga menghadapi masalah mencari perkataan yang betul dan membentuk ayat yang betul dan bermakna. Dalam dysarthria, sebaliknya, fungsi otak yang lebih tinggi ini tidak terjejas.

Bagaimanakah dysarthria menampakkan diri?

Disartria spastik (hipertonik).

Dicirikan oleh peningkatan ketegangan otot (hipertonia) otot pertuturan, yang oleh itu hanya boleh digerakkan pada tahap yang terhad. Ini menjejaskan pernafasan, pengeluaran suara dan artikulasi. Suara mampat dan garau adalah tipikal. Orang yang terjejas juga menyatakan hanya berselang-seli dan tidak jelas.

Disartria hipotonik

Disarthria hiperkinetik

Pergerakan pertuturan yang keterlaluan dan meletup adalah tipikal. Kelantangan, pic dan artikulasi sangat berbeza. Kadang-kadang orang yang terjejas juga secara tidak sengaja meringis, menggeliat atau mengklik lidahnya.

(Tegar-)Hypokinetic Dysarthria

Disarthria ataxic

Orang yang mengalami dysarthria ataxic bercakap sangat tidak sekata, bermakna kelantangan, nada dan ketepatan artikulasi berbeza-beza secara meluas; semua pertuturan dicirikan oleh perubahan yang tidak disengajakan, tidak sesuai dalam pernafasan, suara, dan artikulasi.

Disarthria bercampur

Dysarthria: punca dan faktor risiko

Terdapat banyak punca dysarthria. Yang paling biasa ialah:

 • Strok (apoplexy): Dalam strok, otak tiba-tiba tidak lagi dibekalkan dengan darah yang mencukupi dan dengan itu oksigen. Ini biasanya disebabkan oleh bekuan dalam saluran darah, lebih jarang oleh pendarahan serebrum. Strok sangat kerap menyebabkan gangguan pertuturan. Pesakit strok sering juga mengalami afasia.
 • Kerosakan otak awal kanak-kanak: Jika otak kanak-kanak itu rosak antara bulan keenam kehamilan dan penghujung tahun pertama kehidupan, ini juga boleh menyebabkan dysarthria.
 • Keradangan otak (ensefalitis): biasanya virus mencetuskan keradangan berjangkit otak, jarang bakteria. Dysarthria adalah salah satu gejala ensefalitis yang mungkin.
 • Tumor otak: tumor otak adalah kemungkinan pencetus untuk pelbagai bentuk dysarthria bergantung pada lokasi dan saiznya.
 • Multiple sclerosis (MS): Dalam penyakit radang kronik sistem saraf (saraf tunjang dan otak), sistem imun memusnahkan lapisan pelindung di sekeliling serabut saraf (sarung myelin) supaya impuls saraf tidak lagi dihantar tanpa gangguan. Dysarthria adalah akibat yang mungkin.
 • Amyotrophic lateral sclerosis (ALS): penyakit kronik sistem saraf yang jarang berlaku ini menjejaskan fungsi motor, pernafasan, kemahiran komunikasi dan pengambilan makanan. Gangguan pertuturan adalah antara simptom awal ALS yang biasa.
 • Penyakit Huntington: Pada orang dewasa dengan dysarthria hiperkinetik, penyebabnya biasanya penyakit Huntington - gangguan yang jarang diwarisi yang dikaitkan dengan pergerakan tidak sengaja, tiba-tiba, tidak teratur, antara gejala lain.
 • Keracunan (mabuk): Keracunan, contohnya, akibat penyalahgunaan alkohol atau penggunaan dadah, juga merupakan antara kemungkinan penyebab dysarthria.

Dysarthria: Bila hendak berjumpa doktor?

Dysarthria: pemeriksaan dan diagnosis

Dalam kes serangan dysarthria secara tiba-tiba akibat strok atau kecederaan otak traumatik, puncanya adalah jelas. Di sini, tumpuan diberikan kepada penjagaan perubatan awal pesakit.

Ini diikuti dengan pemeriksaan neurologi dengan tujuan untuk menentukan penyakit yang mendasari dysarthria dan lokasi sebenar kerosakan otak.

Pemeriksaan lanjut adalah mungkin, contohnya, pengukuran aktiviti otak elektrik (EEG), prosedur pengimejan seperti tomografi komputer (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI), serta mengambil dan menganalisis sampel cecair serebrospinal (diagnostik CSF).

Dysarthria: Rawatan

Langkah pertama ialah merawat keadaan asas yang membawa kepada dysarthria (seperti strok, ensefalitis, penyakit Parkinson).

Disarthria itu sendiri dirawat terutamanya melalui terapi pertuturan. Matlamat yang paling penting adalah untuk mengekalkan atau memulihkan keupayaan pesakit untuk berkomunikasi secara bebas.

Blok binaan terapi pertuturan

Dalam terapi pertuturan, pesakit belajar cara bercakap dengan lebih jelas dengan postur kepala dan badan yang sedar. Menggunakan latihan khas, ahli terapi menggalakkan interaksi harmoni pernafasan, suara dan artikulasi. Jika ketegangan badan terlalu tinggi (disarthria spastik), senaman relaksasi membantu; jika ketegangan badan terlalu rendah (hypotonic dysarthria), sesi latihan membina ketegangan adalah berguna.

Pesakit yang mempunyai masalah tertentu bercakap dalam situasi tertentu adalah dinasihatkan untuk membincangkan perkara ini secara khusus dengan ahli terapi. Bagaimana untuk menangani situasi kritikal tersebut kemudiannya boleh dipraktikkan, contohnya, dalam main peranan.

Dalam kes dysarthria yang sangat teruk, pesakit menggunakan bentuk komunikasi alternatif bersama-sama dengan ahli terapi. Sebagai contoh, daripada bercakap, mimik muka, gerak badan dan bahasa bertulis boleh digunakan untuk memahami diri sendiri.

Alat bantu komunikasi

Penguat elektronik menyokong suara pesakit dysarthria yang sangat lembut bercakap. Sistem komunikasi alternatif seperti mesin taip elektronik mudah alih direka untuk pesakit dysarthria yang hampir tidak dapat bercakap atau bercakap dengan jelas (contohnya, pada peringkat akhir amyotrophic lateral sclerosis).

Pengurusan penyakit

Apa yang anda boleh buat sendiri

Kedua-dua pesakit dysarthria itu sendiri dan rakan perbualan mereka berpotensi menyumbang banyak kepada komunikasi yang berjaya. Perkara penting ialah:

 • Elakkan tekanan dan keseronokan: Lakukan perbualan tanpa tergesa-gesa dan dalam persekitaran yang tenang. Kedua-dua belah pihak – pesakit dysarthria dan rakan perbualan – sebaiknya ambil masa yang cukup untuk bercakap dan memahami. Sumber hingar di kawasan berhampiran (radio, TV, mesin, dll.) kekal dimatikan buat sementara waktu.
 • Kekalkan hubungan mata: Semasa perbualan, adalah disyorkan bahawa pesakit dysarthria dan orang lain mengekalkan hubungan mata. Ini kerana ekspresi muka dan gerak isyarat yang menyokong memudahkan pesakit untuk memahami dirinya.
 • Bertanya soalan: Jika anda tidak memahami pesakit dysarthria dengan betul, tanya. Komen yang mencela (“Cakap lebih jelas!” atau “Cakap lebih kuat!”) harus dielakkan!
 • Tunjukkan rasa hormat: Gangguan pertuturan bukanlah kecacatan intelektual. Bagi penghidap dysarthria, adalah penting bahawa mereka tidak dibuat berasa rendah diri atau tidak matang dari segi mental.