Latihan Dyscalculia: Jenis, Struktur dan Matlamat

Apakah senaman yang membantu dengan dyscalculia?

Terdapat pelbagai tawaran untuk latihan dyscalculia di pasaran. Ia berdasarkan pelbagai sistem pembelajaran, seperti kad imbas, kotak dan perisian. Biarkan pakar yang bertanggungjawab menasihati anda tentang pemilihan latihan dyscalculia yang sesuai!

Struktur latihan

Setelah dikuasai, operasi aritmetik biasanya difahami secara kekal, tetapi pengulangan adalah sebahagian daripada konsep latihan.

Dalam konteks latihan diskalkulia, langkah aritmetik individu dituturkan berulang kali. Jika orang yang terjejas tidak mengalami kesukaran untuk menerangkan proses aritmetik secara lisan, dia telah memahaminya. Peranti mnemonik tidak disyorkan sebagai peraturan, kerana ia tidak menyelesaikan kesukaran tetapi melangkaunya.

Isi kandungan latihan

Satu latihan penting, sebagai contoh, adalah meletakkan nombor pada garis nombor. Dengan latihan ini, orang yang berkenaan harus merasakan ruang nombor. Dia juga mempelajari strategi operasi untuk menangani cabaran matematik.

Penilaian latihan

Program perisian pelengkap

Selalunya membantu mereka yang terjejas untuk menggunakan program perisian pembelajaran yang sesuai sebagai tambahan kepada latihan daripada terapi. Mereka menawarkan kanak-kanak khususnya pendekatan suka bermain untuk belajar. Walau bagaimanapun, penggunaan perisian pembelajaran dan program pembelajaran berbantukan komputer sama sekali tidak menggantikan terapi profesional.

Pilihan program berdasarkan penemuan garis panduan perubatan dan diuji secara saintifik boleh didapati, sebagai contoh, di laman web BundesverbandLegasthenie und Dyskalkulie eV (Persatuan Jerman untuk Disleksia dan Dyscalculia).

Adakah pencegahan melalui senaman mungkin?

Apakah matlamat latihan diskalkulia?

Penyelia membincangkan matlamat latihan diskalkulia secara terperinci dan mentakrifkannya bersama-sama dengan orang yang berkenaan. Ini sangat penting, terutamanya untuk kanak-kanak, untuk memberi mereka perspektif yang jelas dan realistik. Pemilihan bahan senaman dibuat secara rundingan rapat dengan semua pembantu yang terlibat. Latihan dyscalculia secara khusus mempromosikan sub-kawasan di mana orang yang terjejas menunjukkan kelemahan.

Matlamat latihan dyscalculia dengan kanak-kanak adalah untuk dia mengejar pengajaran matematik di dalam kelasnya dan memperoleh tahap pemahaman matematik yang diperlukan untuk kehidupan seharian.

Bagi orang dewasa, kadangkala mereka telah membangunkan taktik selama ini untuk mengelakkan masalah matematik tertentu. Mereka kini mesti menghadapi strategi ini. Latihan membantu memecahkan corak yang telah dipelajari secara salah dan mempelajari langkah-langkah aritmetik secara baharu dan betul.