Dyscalculia: Petunjuk, Terapi, Punca

Gambaran ringkas

  • Simptom: Kesukaran yang teruk dalam matematik (jadual darab, aritmetik asas, masalah teks) dan dalam pemprosesan nombor dan kuantiti, gejala psikologi seperti kebimbangan ujian, kemurungan, aduan somatik, defisit perhatian, tingkah laku agresif.
  • Punca: Setakat ini sebahagian besarnya tidak jelas, dibincangkan ialah gangguan otak dan epilepsi awal kanak-kanak, sebab genetik, kaitan dengan gangguan membaca dan ejaan.
  • Diagnosis: Diagnosis awal adalah penting untuk kejayaan rawatan, perbincangan diagnostik dengan pakar, penilaian perkembangan sekolah, penjelasan melalui ujian khas, pemeriksaan fizikal (seperti ujian penglihatan dan pendengaran, pemeriksaan neurologi).

Apa itu dyscalculia?

Jawapan kepada soalan ini, secara ringkasnya, adalah kesukaran yang mendalam dalam menangani matematik. Sehubungan itu, dyscalculia juga dipanggil dyscalculia. Ia tergolong dalam gangguan pembelajaran yang dipanggil. Kumpulan gangguan perkembangan sekolah ini bukan sahaja menjejaskan aritmetik tetapi juga kemahiran lain seperti membaca atau menulis - ini tidak berkembang "biasa". Latar belakang adalah kegagalan prestasi otak yang ditentukan.

Dalam hampir semua kes, dyscalculia menjadi jelas pada zaman kanak-kanak. Dyscalculia dicirikan oleh percanggahan antara prestasi yang dijangka dan sebenar. Mereka yang terjejas mempunyai masalah besar dengan bilangan dan kuantiti. Akibatnya, mereka mendapati pengiraan yang mudah pun sukar atau mustahil untuk difahami. Akibat diskalkulia, prestasi lemah bukan sahaja dalam matematik, tetapi juga dalam kelas fizik atau kimia.

Dyscalculia tidak berakhir dengan tahun-tahun sekolah, tetapi biasanya membawa kepada masalah dalam pendidikan atau latihan, di universiti, di tempat kerja atau dalam kehidupan peribadi pada masa dewasa.

Gabungan dengan gangguan lain

Kekerapan diskalkulia

Tinjauan terbaru mengenai kekerapan diskalkulia mendapat keputusan yang sama di negara yang berbeza. Di Jerman, sebagai contoh, antara tiga hingga tujuh peratus kanak-kanak, remaja dan dewasa mengalami diskalkulia.

Menariknya, dyscalculia lebih biasa pada kanak-kanak Amerika berbanding di Jerman. Perbezaan dalam sistem sekolah mungkin sebahagiannya bertanggungjawab untuk ini.

Bagaimanakah anda mengenali dyscalculia?

Di samping itu, ingatan kerja visual-spatial terjejas. Ini ditunjukkan, sebagai contoh, dalam fakta bahawa orang yang terjejas mengalami kesukaran mengingati kedudukan nombor dalam matriks (susunan seperti dalam jadual).

Gejala di tadika atau prasekolah

Bukti peningkatan risiko diskalkulia adalah mungkin seawal usia tadika. Walau bagaimanapun, mengiktiraf diskalkulia pada usia ini tidak selalu mudah. Tanda-tanda pertama adalah masalah dengan nisbah dan pengiraan. Permulaan berurusan dengan unit (seperti berat) dan sistem perpuluhan juga menyebabkan kesukaran.

Gejala di sekolah rendah

Mengira jari pada asasnya adalah alat biasa apabila mempelajari strategi aritmetik. Pengiraan jari yang lama, sebaliknya, terutamanya dengan tugas yang mudah dan diamalkan, kadangkala merupakan satu lagi tanda dyscalculia.

Gejala dalam kehidupan seharian

Bagi kanak-kanak diskalkulia, pelbagai kesukaran juga timbul dalam kehidupan seharian. Sebagai contoh, membaca jam serta berurusan dengan wang adalah satu cabaran yang hebat bagi mereka yang terjejas.

Tekanan psikologi

Di satu pihak, kanak-kanak yang terjejas sering menarik diri dan mengalami kebimbangan (peperiksaan), gejala kemurungan dan aduan somatik. Aduan somatik ialah simptom fizikal seperti sakit kepala atau sakit perut yang tiada punca organik dapat ditemui. Sebaliknya, defisit perhatian, delinkuen (= menyimpang daripada norma) dan tingkah laku agresif mungkin berlaku pada kanak-kanak yang terjejas.

Adakah dyscalculia boleh dirawat?

Dyscalculia boleh dirawat, tetapi tidak boleh dirawat. Terapi diskalkulia adalah berdasarkan hampir secara eksklusif pada sokongan individu dan sasaran untuk kanak-kanak yang terjejas. Mereka yang terjejas tidak menerima sebarang langkah perubatan, terutamanya tiada ubat.

  • Latihan Pengiraan
  • Terapi tingkah laku
  • Latihan neuropsikologi

Latihan Numerasi

Latihan aritmetik sama ada berdasarkan kurikulum atau terpisah daripadanya. Baca lebih lanjut mengenai kaedah senaman yang digunakan dalam artikel Dyscalculia Exercises.

Latihan tingkah laku dan neuropsikologi

Matlamat individu

Matlamat terapi untuk dyscalculia adalah untuk kanak-kanak membina pemikiran matematiknya sendiri dan dengan itu mengembangkan perasaan untuk nombor. Ini membolehkan kanak-kanak memahami kemahiran asas matematik untuk mendapat manfaat daripada pelajaran dengan cara yang terbaik.

Persefahaman dan kerjasama ibu bapa

Asas pengendalian dyscalculia yang betul adalah pemahaman yang tepat tentang gangguan itu. Diskalkulia tidak bermakna kemerosotan kecerdasan! Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa saudara mara memahami skop dan akibat diskalkulia. Ini termasuk, sebagai contoh, mengetahui bahawa pelbagai faktor psikologi seperti tekanan dan kekecewaan memainkan peranan dalam diskalkulia.

Walaupun pujian yang selalu disyorkan, adalah penting untuk mengelak daripada mengharapkan terlalu banyak daripada anak. Adalah penting bahawa kanak-kanak memahami perspektif rawatan: terapi menyediakan sokongan jangka panjang dan membantu memperbaiki keadaan untuk masa depan.

Melibatkan pihak sekolah

Terapi untuk remaja dan dewasa

Sehingga kini, program pemulihan tertumpu terutamanya kepada persekitaran prasekolah dan sekolah rendah. Sehubungan itu, hanya terdapat beberapa bahan sokongan yang menarik untuk remaja dan dewasa. Terdapat keperluan untuk penyelidikan untuk menyiasat perjalanan jangka panjang dyscalculia ke peringkat dewasa dan kemungkinan perkembangan gangguan bersamaan, terutamanya matematik dan kebimbangan sekolah.

Tempoh dan kos terapi

Sukar untuk membuat kenyataan tentang tempoh terapi diskalkulia. Dalam kebanyakan kes, terapi berlangsung sekurang-kurangnya satu tahun. Walau bagaimanapun, kemajuan adalah sangat sukar untuk diramalkan dalam kes individu.

Apakah punca dan faktor risiko?

Faktor risiko yang mungkin

Gangguan otak awal kanak-kanak dan epilepsi boleh mencetuskan diskalkulia. Selain itu, faktor psikososial dan pendidikan memainkan peranan yang penting.

Punca genetik

Kajian dengan keluarga dan kembar menunjukkan bahawa diskalkulia sedikit sebanyak boleh diwarisi. Kira-kira 45 peratus daripada mereka yang terjejas mempunyai saudara mara yang mengalami gangguan pembelajaran.

Dyscalculia kadangkala berlaku dalam konteks gangguan genetik seperti sindrom Turner atau fenilketonuria.

Sambungan dengan disleksia?

Bagaimanakah diskalkulia diperiksa dan didiagnosis?

Diagnosis awal dyscalculia adalah penting supaya kanak-kanak yang terjejas mendapat sokongan yang sewajarnya sebagai tambahan kepada pelajaran sekolah. Hanya dengan cara ini jurang dalam pengetahuan boleh ditutup dengan cepat dan kanak-kanak tidak kehilangan sentuhan dengan pelajaran.

Temu bual diagnostik

Pakar dalam masalah pembelajaran ialah pakar psikiatri kanak-kanak dan remaja atau ahli psikoterapi yang sepadan. Untuk memulakan temu bual diagnostik, adalah penting bagi doktor untuk bertanya kepada ibu bapa dan kanak-kanak yang terjejas tentang diskalkulia. Salah faham sering dijelaskan pada ketika ini.

Dia kemudian bercakap dengan ibu bapa secara terperinci tentang gejala diskalkulia kanak-kanak itu. Sebarang gangguan perkembangan bahasa dan motor juga perlu dibincangkan. Mungkin juga terdapat tekanan psikologi yang mengurangkan pemacu kanak-kanak. Akhir sekali, doktor juga akan mempertimbangkan situasi keluarga untuk mengenal pasti sebarang tekanan keluarga. Akhir sekali, persoalan sama ada langkah telah diambil terhadap diskalkulia juga harus dijelaskan.

Asas peperiksaan ialah tinjauan status pembelajaran dan perkembangan sekolah. Ini termasuk laporan daripada pihak sekolah. Laporan ini harus meliputi semua bidang sekolah termasuk motivasi kanak-kanak, kerana kadangkala kemahiran bahasa yang lemah juga dikaitkan dengan diskalkulia. Perubahan kelas dan sekolah yang kerap juga merupakan faktor risiko masalah akademik.

Ujian

Pemeriksaan fizikal

Pemeriksaan fizikal yang menyeluruh adalah penting untuk menentukan sebarang defisit neurologi atau deria seperti defisit perhatian, masalah pertuturan, masalah ingatan, dan kelemahan visual-ruang. Perhatian khusus harus diberikan kepada masalah penglihatan dan pendengaran. Doktor menentukan kebolehan intelek melalui ujian kecerdasan piawai.

Diagnosis "diskalkulia" dibuat apabila kriteria berikut dipenuhi:

  • Dalam ujian aritmetik piawai, keputusan antara sepuluh peratus terburuk dicapai.
  • Kecerdasan kecerdasan lebih daripada 70.
  • Perbezaan antara keputusan ujian aritmetik dan hasil kecerdasan adalah ketara.
  • Dyscalculia telah muncul sebelum darjah enam.

Adalah penting untuk mengecualikan kemungkinan bahawa "kelemahan matematik" wujud hanya disebabkan oleh kekurangan pengajaran, penyakit saraf atau gangguan emosi. Sekiranya ini berlaku, doktor membuat diagnosis dyscalculia, dengan mengambil kira semua kriteria.

Apakah perjalanan penyakit dan prognosis?

Tanpa sokongan individu, walau bagaimanapun, sedikit kemajuan boleh dijangka dalam proses pembelajaran dan peluang pendidikan sangat berkurangan. Secara statistik, mereka yang terjejas meninggalkan sekolah lebih awal dan menghadapi masalah dalam latihan vokasional lanjutan.

Ini menjelaskan bahawa sokongan mesti dimulakan lebih awal untuk mengurangkan kelemahan yang disebabkan oleh "kelemahan matematik" dan untuk membolehkan kemajuan pembelajaran normal.