Disleksia: Definisi, Terapi, Gejala

Gambaran ringkas

  • Rawatan: Pemulihan yang disasarkan, pelepasan sekolah (tekanan gred), dan pemahaman.
  • Simptom: Antara lain, memusing, mencampur atau menghilangkan huruf, membaca perlahan, kesukaran menggunakan huruf besar dan kecil. Mungkin juga masalah psikologi akibat disleksia.
  • Punca dan faktor risiko: Mungkin genetik.
  • Diagnosis: Di doktor (pediatrik) melalui soalan khusus, pendengaran/penglihatan dan ujian membaca/menulis.

Apa itu disleksia?

Disleksia (juga: gangguan membaca-menulis atau gangguan ejaan membaca, LRS atau disleksia khusus) ialah gangguan pembelajaran khusus.

Penghidap disleksia mempunyai kebolehan membaca dan menulis yang berkurangan. Namun, ini tidak bermakna penghidap disleksia kurang bijak. Penghidap disleksia sukar untuk menukar bahasa pertuturan kepada bahasa bertulis dan begitu juga sebaliknya. Kanak-kanak lelaki lebih kerap terjejas daripada kanak-kanak perempuan.

Kes khas: Disleksia

Disleksia ialah gangguan membaca yang sering berlaku dalam konteks disleksia. Ia berbeza dalam keterukan di kalangan individu yang terjejas dan digemari oleh faktor genetik.

Walau bagaimanapun, lebih biasa daripada disleksia kongenital sedemikian, disleksia diperoleh: dalam kes ini, kawasan otak yang bertanggungjawab untuk membaca telah rosak akibat kemalangan atau strok.

Seorang doktor mendiagnosis disleksia melalui pelbagai pemeriksaan dan ujian khas. Dengan banyak pemahaman, sokongan khas dan penilaian prestasi yang disesuaikan di sekolah, kanak-kanak yang terjejas boleh dibantu dengan berkesan.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini dalam artikel Disleksia.

Bagaimana disleksia dirawat?

Perkara yang paling penting ialah ibu bapa dan guru menunjukkan kepada kanak-kanak yang terjejas dengan banyak pemahaman dan kesabaran. Tekanan untuk membuat persembahan di rumah dan di sekolah boleh memburukkan lagi disleksia. Perkara yang sama berlaku untuk kritikan daripada rakan sekelas.

Reaksi persekitaran yang tidak baik sedemikian terhadap gangguan pembelajaran juga meningkatkan risiko bahawa orang disleksia akan menjadi sakit mental. Kanak-kanak itu harus dikeluarkan dari lingkaran setan ini secepat mungkin.

Selalunya, kanak-kanak memerlukan sokongan psikoterapi sebagai tambahan kepada sokongan yang mereka terima. Ini benar terutamanya jika penyakit mental (seperti kemurungan) juga berlaku. Kemurungan boleh menghalang keupayaan membaca dan menulis kanak-kanak daripada bertambah baik.

Walaupun ini boleh membawa kepada stigmatisasi, selalunya kanak-kanak yang terjejas (dan keluarga) gembira mendapat diagnosis disleksia dan membina keyakinan diri serta harga diri berkat perlindungan gred.

Pampasan keburukan ditentukan di setiap negeri persekutuan oleh Kementerian Pendidikan masing-masing. Jika doktor telah mendiagnosis gangguan pembelajaran melalui ujian disleksia, adalah mungkin untuk memohon pampasan tersebut.

Apakah tanda-tanda?

Oleh itu disleksia tidak mengecualikan bakat (tinggi) dalam bidang lain. Dalam disleksia, sebagai contoh, prestasi akademik lain biasanya berada dalam julat normal. Kajian menunjukkan bahawa hanya bahagian otak yang bertanggungjawab untuk membaca dan/atau menulis terjejas.

Sebaliknya, kanak-kanak pada mulanya menghadapi masalah membaca abjad, contohnya, mereka mencampurkan huruf apabila menulis atau memutar bahagian perkataan atau huruf apabila membaca dengan kuat. Pada sesetengah kanak-kanak, perhatian juga terganggu atau terdapat gangguan dalam tingkah laku sosial.

Kebanyakan mereka yang terjejas mempunyai gangguan membaca dan ejaan. Namun begitu, terdapat juga penghidap disleksia yang hanya mengalami satu daripada dua gangguan tersebut.

Gejala gangguan ejaan: Mereka yang terjejas sering menulis perkataan seperti yang mereka dengar. Oleh itu, mereka sering mengelirukan huruf yang berbunyi serupa (seperti b dengan p, c dengan k atau p dengan q). Kadang-kadang mereka meninggalkan huruf sama sekali (contohnya, kebenaran tanpa "h") atau memasukkannya dalam susunan yang salah. Mereka juga sering meletakkan tanda sempang dengan tidak betul dan menghadapi masalah dengan huruf besar dan kecil.

Bersama-sama dengan gangguan membaca dan/atau ejaan, kadangkala pengurangan keupayaan untuk mengira (dyscalculia) juga berlaku.

Jangan keliru dengan kelemahan membaca dan mengeja!

Disleksia berbeza daripada kelemahan membaca dan ejaan "biasa". Yang terakhir mungkin berlaku buat sementara waktu, contohnya apabila kanak-kanak terdedah kepada faktor psikososial yang tidak menguntungkan seperti pertukaran tempat tinggal atau perceraian ibu bapa.

Oleh itu, ketidakupayaan membaca dan mengeja hanya dirujuk sebagai disleksia jika ia ditentukan secara genetik atau keturunan.

Apakah punca disleksia?

Punca disleksia masih belum difahami dengan jelas. Walau bagaimanapun, kini diandaikan bahawa faktor genetik memainkan peranan utama dalam perkembangan gangguan pembelajaran. Disleksia selalunya memberi kesan kepada beberapa ahli keluarga.

Nampaknya, bayi yang baru lahir dengan disleksia sudah menerima isyarat akustik secara berbeza dan memprosesnya secara berbeza. Di samping itu, kawasan otak yang bertanggungjawab untuk pemprosesan bahasa kelihatan kurang berfungsi secara serentak dan kurang berkaitan dengan disleksia. Individu yang terjejas selalunya sukar untuk menumpukan perhatian semasa membaca.

Di samping itu, ada kemungkinan faktor berikut menggalakkan atau mengiringi disleksia:

Faktor psikososial: Disleksia terdapat dalam semua kelas sosial. Walau bagaimanapun, persekitaran sosial yang tidak menguntungkan dianggap sebagai faktor risiko untuk perkembangan kelemahan bacaan dan ejaan tertentu. Ini kerana jika tahap pendidikan ibu bapa tinggi, mereka sering menyokong anak secara emosi dan praktikal dalam pembelajaran dan membuat kerja rumah. Ini nampaknya mengatasi masalah membaca dan ejaan.

Kesedaran fonologi yang lemah: Kesedaran fonologi memastikan perkataan dinyahkod dan difahami semasa membaca. Ia lemah pada penghidap disleksia.

Bagaimanakah disleksia boleh didiagnosis?

Jika anda mengesyaki anak anda menghidap disleksia, adalah penting untuk berjumpa pakar pediatrik seawal mungkin. Doktor terlebih dahulu akan bercakap dengan anda secara terperinci untuk mengumpul maklumat penting untuk diagnosis disleksia. Soalan yang boleh ditanya ialah:

  • Bilakah anak anda mula bercakap?
  • Bagaimanakah anak anda menghadapi kerja rumah?
  • Adakah anak anda seronok pergi ke sekolah?
  • Adakah ahli keluarga sudah mengalami disleksia?

Ini diikuti dengan pelbagai ujian untuk menolak kemungkinan punca lain untuk masalah membaca dan/atau ejaan. Untuk melakukan ini, doktor memeriksa pelbagai perkara seperti:

Keadaan struktur otak: Pengukuran gelombang otak (electroencephalography, EEG), sebagai contoh, memberikan tanda-tanda kerosakan pada struktur otak.

Keupayaan membaca dan mengeja: Doktor menguji kedua-duanya dengan menyuruh kanak-kanak membaca dengan kuat atau menulis teks pendek.

Ujian kecerdasan: Ini boleh digunakan untuk menentukan sama ada prestasi kanak-kanak itu lebih lemah kerana kecerdasan yang lebih rendah berbanding rakan sebaya (dan bukan disebabkan oleh gangguan pembelajaran). Ia juga menentukan sejauh mana perbezaan antara kecerdasan dan prestasi ejaan.

Apakah prognosis untuk disleksia?

Disleksia tidak boleh dicegah. Namun, ia boleh dirawat dengan baik melalui pelbagai langkah terapeutik. Lebih cepat doktor mendiagnosis dan merawat gangguan pembelajaran, lebih baik prognosis. Gangguan membaca selalunya bertambah baik dengan lebih cepat daripada gangguan ejaan.

Akibat lain yang mungkin termasuk perasaan kemurungan dan aduan psikosomatik seperti sakit perut atau gangguan tidur. Walau bagaimanapun, jika disleksia tertentu diiktiraf dan dirawat pada peringkat awal, komplikasi seperti itu selalunya boleh dicegah.