Disfonia: Definisi, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Penerangan: Gangguan pembentukan suara disebabkan oleh sebab organik atau berfungsi; dalam kes yang melampau, kehilangan suara sepenuhnya (tanpa suara).
 • Punca: cth keradangan, kecederaan, lumpuh, tumor pada lipatan vokal atau laring, beban suara yang berlebihan, teknik pertuturan yang salah, sebab psikologi, ubat-ubatan, perubahan hormon
 • Diagnosis: Sejarah perubatan; pemeriksaan fizikal, laringoskopi, pemeriksaan lanjut (seperti ultrasound) jika perlu.
 • Rawatan: Bergantung kepada punca – rawatan punca fizikal, terapi suara.
 • Pencegahan: Melawan beban berlebihan, antara lain, latihan memanaskan badan alat vokal; rehat rehat; latihan suara.

Apa itu dysphonia?

Disfonia bukanlah penyakit dengan sendirinya, tetapi gejala dengan pelbagai punca asas. Kadang-kadang ini adalah penyakit fizikal (punca organik). Dalam kes lain, gangguan fungsi laring (penyebab fungsional) adalah punca disfonia.

Untuk memahami cara pengeluaran suara boleh terganggu, ia membantu untuk mengetahui bagaimana dan dari mana suara itu berasal dari mulanya.

Bagaimana suara berkembang

 1. Paru-paru menghasilkan aliran udara (aliran fonasi) yang diperlukan untuk penghasilan bunyi.
 2. Laring dengan otot, tulang rawan dan terutamanya lipatan vokal (“pita suara”) menghasilkan bunyi primer.
 3. Farinks, mulut dan rongga hidung (yang dipanggil tiub embouchure) memodulasi bunyi utama untuk menghasilkan bunyi pertuturan.

Pada dasarnya, gangguan pada ketiga-tiga peringkat boleh menyebabkan disfonia.

Disfonia: Punca dan kemungkinan gangguan

Di samping itu, terdapat bentuk "normal" disfonia (seperti semasa akil baligh atau usia tua). Di samping itu, gangguan pengeluaran suara boleh menjadi kesan sampingan ubat.

Gangguan suara organik (disfonia organik)

Untuk pengeluaran suara "biasa", lipatan vokal ("pita suara") dalam laring mesti bergetar dengan bebas. Pelbagai gangguan fizikal boleh menghalang getaran bebas ini - hasil disfonia.

Sarat suara: Orang yang banyak bercakap atau menyanyi atas sebab profesional sering mengalami gejala beban berlebihan pada lipatan vokal. Akibat daripada ketegangan kekal pada lipatan vokal adalah nodul penyanyi yang dipanggil (granuloma lipatan vokal akibat beban berlebihan, granuloma kontak).

Ciri utama gangguan suara ini ialah suara serak. Kerana pada zaman dahulu pendakwah sering menjadi antara mereka yang terjejas, bentuk gangguan pembentukan suara ini juga membawa nama "Dysphonia clericorum" dalam kesusasteraan lama.

Disfonia juga boleh berlaku jika jus gastrik berasid kerap mengalir kembali ke trakea, merosakkan selaput lendir laring dan tekak (laryngitis gastrica).

Kecederaan pada laring: Kecederaan sedemikian, seperti yang disebabkan oleh intubasi, kemalangan atau pembedahan, sering mencetuskan disfonia.

Jika hanya satu daripada dua pita suara yang lumpuh (lumpuh unilateral), orang yang terjejas biasanya masih boleh bercakap hampir normal. Jika, sebaliknya, kedua-dua lipatan vokal terjejas (lumpuh dua hala), terdapat sesak nafas dan bentuk disfonia yang paling teruk - tidak bersuara sepenuhnya (afonia).

Disfonia Spasmodik (kekejangan pertuturan, kekejangan laring, dystonia laring): Dalam kes ini, gangguan suara berpunca daripada kekejangan otot yang tidak disengajakan dalam laring yang berpanjangan. Ini adalah gangguan neurologi yang tergolong dalam dystonias (gangguan pergerakan).

Tumor benigna lain termasuk papilloma, sista (rongga berisi cecair) dan polip (pertumbuhan mukosa), yang terletak terus pada atau dalam lipatan vokal. Sebagai halangan mekanikal, ia mengganggu getaran bebas dan penutupan lipatan vokal yang betul - mereka yang terjejas mengalami dysphonia.

Edema Reinke terutamanya memberi kesan kepada wanita berumur antara 40 dan 60 tahun. Suara kedengaran kasar dan serak. Dalam kes yang teruk, disfonia membawa kepada ketidaksuaraan sepenuhnya (afonia).

Kanser laring (karsinoma laring): Tumor laring ganas kurang kerap menjadi punca disfonia. Gejala utamanya ialah suara serak yang berpanjangan dan mungkin sesak nafas.

Kecacatan kongenital pada lipatan vokal atau laring: Ini juga merupakan punca gangguan pengeluaran suara. Sebagai peraturan, mereka sudah kelihatan pada zaman kanak-kanak.

Jika dysphonia berterusan untuk masa yang lama, ini adalah tanda penggera dalam apa jua keadaan. Kemudian dapatkan sebabnya dijelaskan oleh doktor!

Gangguan suara berfungsi (disfonia berfungsi)

Mereka yang terjejas melaporkan suara serak yang berterusan, peningkatan keletihan vokal dan kadangkala rasa menekan atau terbakar di kawasan tekak. Walau bagaimanapun, penemuan organik dalam laringoskopi hampir tidak dapat dilihat.

Dalam dysphonia berfungsi, pakar perubatan membezakan antara varian hiperfungsi dan hipofungsi. Selalunya, bagaimanapun, bentuk campuran juga ditemui.

Kumpulan otot bersebelahan di kawasan muka, leher dan tekak juga sering tegang.

Disfonia hiperfungsi biasanya memanifestasikan dirinya pada orang yang secara kekal menggunakan suara mereka secara berlebihan.

Ini biasanya disebabkan oleh keadaan sakit atau keletihan dengan kelemahan umum prestasi badan. Tekanan psikologi seperti kebimbangan atau kesedihan juga boleh menyebabkan disfonia hipofungsi.

Disfonia biasa, ponogenik dan psikogenik.

Gangguan suara fungsional juga boleh diterangkan dengan lebih khusus bergantung pada puncanya. Oleh itu, disfonia kebiasaan hadir apabila tabiat pertuturan yang merosakkan suara menjadi punca gangguan pembentukan suara - contohnya, kerap menjerit, teknik yang salah semasa menyanyi, pertuturan yang sentiasa ditekan atau terlalu ditekankan.

Dalam sesetengah orang, punca psikologi atau psikosomatik menampakkan diri dalam dysphonia hipofungsi (berbisik, bernafas, suara tidak berdaya). Ini dirujuk sebagai disfonia psikogenik.

Disfonia lain

Di samping itu, sesetengah ubat menyebabkan dysphonia sebagai kesan sampingan yang tidak diingini. Ini termasuk, sebagai contoh, neuroleptik (antipsikotik, ubat psikotropik) dan beberapa semburan asma.

Disfonia: Bila hendak berjumpa doktor?

Selain itu, jika anda perasan bahawa suara anda berbunyi ditekan, berderit atau bernafas, atau anda mengalami kesakitan semasa bercakap, anda harus mendapatkan nasihat doktor.

Pakar dalam gangguan suara ialah pakar dalam foniatrik. Pakar dalam perubatan telinga, hidung dan tekak (ENT) dan perubatan am juga mungkin menjadi kontak untuk disfonia.

Disfonia: pemeriksaan dan diagnosis

Sejarah perubatan

Untuk mengambil sejarah perubatan anda, doktor akan bertanya kepada anda soalan seperti:

 • Berapa lama anda mengalami gangguan suara ini?
 • Adakah anda memberi banyak tekanan pada suara anda sebelum bermulanya disfonia?
 • Adakah anda mempunyai sebarang keadaan pernafasan atau paru-paru yang diketahui?
 • Adakah anda menjalani pembedahan, contohnya di kawasan dada atau leher, sejurus sebelum gangguan suara berlaku?
 • Adakah anda merokok? Jika ya, berapa banyak dan berapa lama?
 • Adakah awak minum alkohol? Jika ya, berapa banyak?
 • Pernahkah anda perasan sebarang pengerasan, bengkak atau rasa tekanan di kawasan leher?
 • Apakah ubat yang sedang anda ambil?

Pemeriksaan fizikal

Beberapa pemeriksaan membantu profesional perubatan menjelaskan disfonia.

 • mendengar dengan stetoskop (auskultasi)
 • pemeriksaan kerongkong dengan lampu suluh dan penekan lidah
 • palpasi laring dan tekak untuk mencari kemungkinan bengkak atau indurasi

Mengulang bunyi atau ayat

Sudah semasa anamnesis, doktor memberi perhatian kepada bagaimana suara anda berbunyi - contohnya, tidak berdaya, sangat serak atau ditekan. Ini sering memberikan petunjuk kepada sebab yang mungkin.

Laringoskopi

Laryngoscopy membolehkan melihat dengan teliti pada laring. Doktor memeriksa tekak anda dengan bantuan cermin atau kamera khas: ini membolehkan pandangan langsung lipatan vokal dan laring.

Prosedur ini sangat membantu dalam menjelaskan disfonia. Walaupun idea untuk melihat tekak anda dengan begitu mendalam menakutkan ramai orang, pemeriksaan itu tidak berbahaya.

Kadang-kadang pemeriksaan lanjut diperlukan untuk menentukan punca dysphonia. Ini biasanya berlaku, sebagai contoh, jika gangguan suara telah lama wujud atau sangat ketara. Juga, jika aduan tambahan seperti sesak nafas, batuk darah atau kesukaran menelan berlaku, pemeriksaan lanjut selalunya berguna.

Peperiksaan sedemikian boleh:

 • Ultrasound (sonografi) kelenjar tiroid
 • X-ray dada (X-ray toraks)
 • Pensampelan tisu (biopsi) daripada membran mukus laring atau bronkus
 • Computed tomography (CT) atau pengimejan resonans magnetik (MRI) leher, dada atau otak

Disfonia: Rawatan

Berikut ialah contoh bagaimana pelbagai jenis disfonia dirawat:

Selsema sebagai punca disfonia organik boleh dirawat secara simptomatik, seperti dengan meminum banyak cecair (cth, teh), menyedut, dan mengambil mudah. Sebaik sahaja selsema berakhir, suara biasanya kembali dengan cepat.

Dalam kes lumpuh laryngeal (lumpuh pita suara), doktor merawat punca kerosakan saraf (cth, penyakit Parkinson, ALS, strok) jika boleh. Dalam kes lumpuh pita suara unilateral, latihan suara sering membantu, di mana lipatan vokal kedua yang tidak lumpuh dilatih secara khusus.

Dalam kes edema Reinke, amat penting bagi perokok untuk menahan diri daripada merokok pada masa hadapan. Pilihan rawatan lain yang mungkin termasuk pembedahan membuang pengumpulan cecair dan terapi suara.

Tumor ganas dalam laring biasanya dibuang melalui pembedahan oleh pakar perubatan. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, pengeluaran suara masih terganggu selepas pembedahan.

Tumpuan khas terapi suara adalah pada teknik pernafasan yang baik, kerana ini penting untuk pembangunan suara yang cekap. Terapi selesai apabila orang yang terjejas menggunakan tingkah laku suaranya yang baru dipelajari dalam kehidupan seharian.

Dalam kes disfonia psikogenik, rawatan psikoterapi biasanya dinasihatkan.

Disfonia: Pencegahan

Juga, cuba lakukan ketegangan badan anda. Ini kerana suara dipengaruhi oleh keseluruhan postur badan. Latihan melonggarkan dan relaksasi, sebagai contoh, sangat membantu. Untuk mengendurkan otot secara kekal, interaksi pergerakan dan kelonggaran yang teratur diperlukan.

Tempoh rehat untuk suara dan lembapan membran mukus yang baik (cth, melalui pengambilan cecair yang mencukupi dan iklim bilik yang betul) adalah langkah selanjutnya yang boleh mencegah disfonia yang disebabkan oleh penggunaan berlebihan. Perkara yang sama berlaku untuk (sebahagian besarnya) menahan diri daripada merokok dan alkohol.