Bunyi telinga melalui tulang belakang serviks | Kesakitan disebabkan oleh tulang belakang serviks

Bunyi telinga melalui tulang belakang serviks

Penyebab deringan di telinga, yang disebabkan oleh tulang belakang serviks, sangat serupa dengan penyebab pening. Inti di dalam kita otak, mereka yang bertanggungjawab untuk mengimbangi dan mereka yang bertanggungjawab untuk mendengar, berkait rapat secara fungsional dan anatomi. Inti ini juga menerima maklumat dari sensor di serviks atas dan bahu-leher otot, dan inti ini juga dibekalkan oleh arteri vertebra (arteri yang mengalir melalui tulang belakang serviks).

Deringan kronik di telinga, seperti a tinnitus atau gumaman berterusan, menunjukkan perubahan degeneratif (gangguan peredaran darah) atau kedudukan serviks atas yang salah sendi. Bunyi yang dipicu oleh pergerakan tertentu (misalnya putaran) dapat menunjukkan arteri vertebra sindrom, atau mungkin mempunyai sebab otot. Dalam kes ini juga, diagnosis yang tepat mesti dibuat.

Pemeriksaan rahang juga harus disertakan. Rahang itu sendiri boleh menjadi penyebab kebisingan di telinga, atau boleh mempengaruhi fungsi tulang belakang serviks. Orang yang menggerakkan gigi atau menekan (bruxism) sering menderita di telinga. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih menarik mengenai topik ini di Bunyi di telinga - disebabkan oleh tulang belakang serviks

Gangguan visual melalui tulang belakang serviks

Masalah penglihatan juga boleh disebabkan oleh tulang belakang serviks. Kursus arteri vertebra juga bertanggungjawab untuk ini. Gangguan visual yang disebabkan oleh tulang belakang serviks berlaku terutamanya semasa pergerakan putaran akhir (pergerakan putaran maksimum).

Dalam kes ini, Foramina transversaria ("lubang" di mana vertebra arteri disatukan secara maksimum. Perubahan degeneratif pada tulang belakang serviks atau anatomi Foramina transversaria yang sudah kecil boleh menyebabkan penyempitan jangka pendek arteri dan akibatnya pengurangan bekalan ke otak. Pusat visual kami terletak di lobus oksipital serebrum (lobus oksipital) dan dibekalkan oleh cawangan A. vertebralis. Pengurangan jangka pendek dalam darah aliran boleh menyebabkan kehilangan bidang visual atau gangguan visual yang lain. Sudah tentu, ini juga berlaku di sini: Tidak semua gangguan visual disebabkan oleh tulang belakang serviks, diagnosis perubatan penting untuk mengecualikan sebab-sebab lain dan memulakan rawatan yang sesuai.