Asap Bumi: Manfaat Kesihatan, Kegunaan Perubatan, Kesan Sampingan

Ground asap tumbuh terutamanya di sepanjang tepi jalan dan berasal dari Eropah, wilayah Mediterranean, dan sejauh timur seperti Timur Tengah. Di Amerika Utara dan Selatan, tanaman ini telah dinormalisasi sebagai rumpai. Import dadah berasal dari koleksi liar di Eropah Timur.

Ubat herba menggunakan bahagian kering di atas tanah yang dikumpulkan semasa musim berbunga (Fumariae herba).

Bumi fumitory: ciri khas

Bumi asap adalah ramuan tahunan, memanjat atau menjalar yang tingginya hingga 30 sentimeter. Daunnya berwarna kelabu-hijau, sedikit pruinosa, dan sangat celah.

Nama genus tumbuhan berasal dari bahasa Latin fumus (= asap), kerana warna daun kelabu-hijau menjadikannya tampak seolah-olah merokok.

Bunga merah jambu khas dengan hujung merah gelap disusun dalam kelompok. Selanjutnya, tanaman ini menghasilkan buah sfera kecil dengan hanya satu biji. Pada masa lalu, asap tanaman dianggap sebagai keluarga yang terpisah, tetapi hari ini mereka adalah sebahagian daripada keluarga poppy (Papaveraceae).

Apakah ubat itu terdiri daripada?

Dadah keseluruhan biru-hijau hingga kelabu-hijau terdiri daripada sebilangan besar serpihan dan kepingan batang berongga. Selanjutnya, ia mengandungi ciri bunga terang hingga ungu gelap dengan bintik gelap di hujungnya dan buah-buahan sfera dengan biji coklat kecil.

Bau dan rasa fumitory bumi

Kilang ini tidak mengeluarkan bau khas. Dari segi rasa, asap bumi sedikit pahit dan sedikit masin.