Palam Earwax

Gejala

An telinga palam boleh menyebabkan pendengaran yang tidak selesa, tekanan perasaan, kenyang, telinga kesakitan, gatal, berdering di telinga, dan pening. Walau bagaimanapun, gejala tidak semestinya berlaku. Kerana ia menghalang pandangan, the telinga plug menjadikan diagnosis perubatan lebih sukar, contohnya, jika terdapat pertengahan yang disyaki jangkitan telinga.

Punca

Lilin telinga (cerumen) sebahagiannya terdiri daripada rembesan yang dihasilkan oleh kelenjar lilin telinga dan sebahagian dari sel epitelium yang terlepas. Ia bersifat antibakteria, mempunyai sifat penyayang dan fungsi pembersihan dan pelindung yang penting untuk luaran terusan pendengaran. Disokong oleh pergerakan rahang, ia terus dibawa ke luar. Komponennya merangkumi keratin yang tinggi, asid lemak, alkohol, squalene dan kolesterol. Palam lilin telinga terbentuk di bahagian luar terusan pendengaran oleh pengumpulan dan penebalan cairan telinga yang tidak dapat dikeluarkan dengan betul. Hasilnya adalah penyumbatan sebahagian atau keseluruhan saluran telinga. Faktor risiko merangkumi:

 • Predisposisi, sebagai contoh, anatomi saluran telinga tertentu.
 • Membersihkan dengan penyapu kapas
 • Umur: kanak-kanak, warga tua
 • Kecacatan, gangguan kognitif
 • Penggunaan pendengaran bantuan dan palam perlindungan pendengaran.
 • Komponen individu dari lilin telinga

Diagnosa

Diagnosis dibuat dalam rawatan perubatan berdasarkan gejala, sejarah pesakit dan dengan a pemeriksaan fizikal. Ini melibatkan pemeriksaan luaran terusan pendengaran dengan otoskop atau alat lain yang sesuai. Gejala serupa juga disebabkan, misalnya, oleh keradangan saluran pendengaran luaran, a sejuk, katarrh tubal, badan asing, a hilang pendengaran, Atau otitis media.

Rawatan

Penantian pemerhatian (“penantian berjaga-jaga”) mungkin disarankan sebelum campur tangan. Dalam beberapa kes, masalah itu dapat diselesaikan sendiri. Terapi perubatan:

 • Di bawah rawatan perubatan, gumpalan dapat dikeluarkan dengan pelbagai kaedah seperti penyedut, pengairan, atau secara manual dengan alat khas seperti kuret, sudu, atau tang. Campur tangan pembedahan jarang diperlukan.
 • Kerana saluran pendengaran luaran dilindungi oleh saraf vagus, rangsangan oleh cairan telinga atau usaha membersihkannya boleh menyebabkan batuk dan, jarang, jantung kemurungan dan kehilangan kesedaran. Komplikasi penyingkiran lain yang mungkin berlaku termasuk perforasi membran timpani, kecederaan, kesakitan, jangkitan, dan keradangan saluran telinga.

Cerumenolitik:

 • Cerumenolitik yang disebut adalah persediaan cecair untuk aplikasi tempatan, yang melembutkan atau melarutkan palamnya. Ini biasanya diikuti dengan pengairan telinga. Banyak bahan yang berbeza digunakan. Ini termasuk, sebagai contoh, hidrogen peroksida 3%, sangat cair asid asetik, minyak zaitun, minyak badam, larutan masin, natrium larutan bikarbonat, natrium docusate, dan air. Cerumenolytics tidak boleh digunakan untuk perforasi membran timpani. The asid dan agen pengoksidaan terhad untuk kanak-kanak kerana boleh menyebabkan a membakar sensasi. Dalam kes berterusan, permohonan selama beberapa hari mungkin ditunjukkan.

Bilas telinga:

 • Pengairan telinga juga dapat dilakukan oleh pesakit sendiri, misalnya, dengan jarum suntikan telinga (pir jarum sari) atau pancuran telinga dan suam-suam kuku air. Tidak perlu terlalu banyak tekanan.

Ubatan alternatif:

 • Lilin telinga tidak digalakkan dalam literatur ilmiah untuk menanggalkan penutup telinga. Walau bagaimanapun, mereka popular di kalangan pelanggan.

pencegahan

Untuk penyingkiran kotoran telinga tidak boleh menggunakan penyapu kapas atau alat lain, kerana mereka mempromosikan pembentukan penutup telinga. Mereka mendorong lilin telinga ke arah gegendang telinga. Sebaliknya, telinga luar boleh dibersihkan dengan kain lap atau suam air, sebagai contoh. Untuk pencegahan, berkhasiat titis telinga dan membersihkan semburan telinga boleh disyorkan untuk faktor-faktor risiko.