Makan selepas Cabut Gigi Bungsu: Apakah yang Dibenarkan?

Makan selepas pembedahan gigi bungsu: Maklumat am

Makan dan minum selepas pembedahan gigi kebijaksanaan memerlukan berhati-hati: kebanyakan ubat bius terus memberi kesan untuk beberapa lama. Oleh itu, tunggu sebentar sebelum makan dan juga elakkan minuman panas. Walau bagaimanapun, anda boleh minum minuman sejuk dalam teguk kecil.

Apabila kesan anestetik telah hilang, anda boleh minum makanan hangat dan makan makanan lembut semula. Makanan tulen dan sup suam adalah sesuai, begitu juga dengan sayur-sayuran, daging dan ikan yang dimasak lembut, atau "makanan bayi."

Makanan tidak boleh keras, panas atau pedas. Ini akan merengsakan luka dan boleh menyebabkan keradangan, kesakitan dan pendarahan. Selepas makan, anda perlu menggosok gigi dengan berhati-hati dan menggunakan ubat kumur. Sebaik luka sudah sembuh dan jahitan telah ditanggalkan, anda boleh makan apa yang anda suka lagi.

Makan selepas pembedahan gigi bungsu: Alkohol

Di samping itu, alkohol boleh memberi kesan negatif terhadap pembekuan darah, yang meningkatkan risiko pendarahan.

Akhir sekali, gula dan bahan lain yang terkandung dalam alkohol menggalakkan pertumbuhan bakteria dan dengan itu meningkatkan risiko jangkitan luka.

Makan selepas pembedahan gigi kebijaksanaan: produk tenusu

Anda harus menahan diri daripada makan susu dan produk tenusu seperti yogurt dan keju secara langsung selepas pembedahan gigi bungsu, kerana bakteria asid laktik yang terkandung dalam produk boleh menembusi luka dan menyebabkan keradangan. Selain itu, bakteria asid laktik boleh melarutkan kudis luka yang telah terbentuk sebelum waktunya, menyebabkan luka terus berdarah. Di samping itu, terdapat risiko interaksi dengan ubat-ubatan.