Makan Sihat Di Pasar Krismas

Musim Advent dan Krismas hampir tiba - dan dengan itu, makanan manis menanti kita lagi di setiap masa: Kerana kuki, domino, stollen dan Co. hanya termasuk dalam musim Krismas. Dan di pasar Krismas, anda tidak suka kehilangan secawan minuman keras atau beg yang dipanggang badam. Sayangnya, makanan manis ini mengandungi banyak kalori. Dan hidangan yang enak seperti bratwurst atau pancake kentang juga tidak begitu kurus. Agar anda masih dapat melihat timbangannya selepas cuti tanpa rasa bersalah, kami memberikan alternatif yang sihat untuk bom kalori terbesar.

Ham Burgundy bukannya bratwurst

Bratwurst adalah salah satu makanan biasa di pasar Krismas. Sesekali, makanan ringan itu dibenarkan, tetapi mereka yang sering mengakses mesti menjangkakan kesan negatif bagi gambar: Kerana bratwursts mengandungi banyak lemak dan kalori. Sekiranya anda membuat pesanan sos tomat, Kentang goreng atau mayonis selain sosej, makanan seperti itu dapat dengan cepat menambah sekitar 1,000 kalori. Sekiranya anda berminat untuk sesuatu yang menggembirakan, mengapa tidak mencuba gulungan dengan Burgundy ham dan bukannya bratwurst? 100 gram ham sedap ini hanya mengandungi sekitar 280 kalori. Sebagai tambahan, ham Burgundy mengandungi sedikit lemak berbanding bratwurst - tetapi rasanya sekurang-kurangnya enak.

Schupfnudeln dengan sauerkraut dan bukannya pancake kentang

Lempeng kentang yang baru digoreng adalah salah satu godaan paling sedap di pasar Krismas. Sayangnya, bagaimanapun, mereka juga antara bom kalori terbesar: sebahagian pancake kentang (3 keping) dengan saus epal boleh mengandungi hingga 700 kalori. Lempeng yang enak penuh dengan lemak. Daripada penkek kentang, mengapa tidak mencuba sebahagian Schupfnudeln dengan sauerkraut? Ini bukan sahaja dapat menjimatkan kalori, tetapi juga dapat memenuhi keperluan anda sistem imun ada yang bagus, kerana sauerkraut mengandungi yang berharga kalium dan besi. 100 gram Schupfnudeln menjadikannya kira-kira 100 kalori, ditambah 25 kalori untuk jumlah sauerkraut yang sama. Sebagai alternatif, anda juga boleh mendapatkan jagung pada tongkol atau sebahagian cendawan. Asin jagung pada tong mengandungi lebih dari 100 kalori, jadi anda boleh menikmati ramuan ramuan mentega jika kamu suka. Cendawan juga rendah kalori, walaupun sering dijual dalam sos krim di pasar Krismas. Satu hidangan kemudian menjadikannya sekitar 290 kalori.

Epal panggang dan bukannya epal kaca

Epal berkaca - juga disebut epal syurga - menyinari kita dari semua pihak di pasar Krismas. Epal dalam diri mereka sihat, tetapi merah gula sayu di sekitar epal menjadikan kandungan kalorinya meroket: Sebagai contoh, epal kaca membawanya kepada kira-kira 200 kalori, bergantung pada saiznya. Alternatif yang lebih sihat tetapi tidak kurang enak adalah epal bakar. Epal itu sendiri membawanya bergantung pada ukuran sekitar 70-80 kalori. Sekiranya sedikit sos vanila ditambahkan, pencuci mulut mengandungi lebih dari 100 kalori. Namun, jika epal yang dibakar diisi dengan jem, kacang, kismis atau marzipan, kandungan kalori dapat meningkat dengan cepat hingga 200 kalori. Oleh itu, lebih baik berkongsi epal, jadi anda tidak perlu melepaskan apa-apa dan masih menyimpan sedikit kalori.

Berangan panas lebih suka kacang almond panggang

Panggang badam atau panggang macadamia kacang menarik perhatian kami setiap tahun di pasar Krismas lagi dengan menggoda mereka bau. Badam dan kacang dalam diri mereka sihat, tetapi juga tinggi kalori. Dan yang tebal gula kerak di sekitar almond tidak menjadikan makanan itu lebih sihat: beg 100 gram badam panggang, misalnya, menjadikannya kira-kira 500 kalori. Oleh itu, bukannya almond panggang, dapatkan sebungkus buah berangan panas. Mereka rasa sama sedap dan juga mengandungi banyak yang sihat asid lemak. Walau bagaimanapun, buah berangan lebih rendah lemak dan kalori: jadi anda menjimatkan kira-kira 300 kalori berbanding dengan beg badam panggang.

Pudar bukan taburkan

Kuki hanyalah sebahagian daripada musim Advent dan Krismas, tetapi makanan manisnya ada dalam diri mereka: kebanyakannya mengandungi banyak gula dan lemak. Spritzgebäck, macaroons dan Co. anda boleh membiarkan diri anda diam-diam sekarang dan kemudian, tetapi hanya dengan sederhana. Alternatif yang lebih sihat adalah kacang lada, yang hanya mengandungi kira-kira 25 kalori setiap bahagian. Anda juga harus makan roti jahe dari semasa ke semasa. Contohnya, hati roti jahe yang dijual di pasar Krismas mungkin kelihatan cantik, tetapi juga mengandungi banyak kalori: Roti jahe 200 gram jantung jam sekitar 600 hingga 800 kalori, bergantung pada hiasan.

Sari apel yang lebih baik daripada wain mulled dengan tembakan

Secawan panas minuman keras pastinya merupakan sebahagian daripada lawatan pasar Krismas bagi kebanyakan orang dewasa. Tetapi berhati-hatilah: minuman keras adalah bom kalori sebenar! Oleh kerana gula dalam wain banyak, secawan wain mulled mengandungi sekitar 250 kalori. Sekiranya anggur yang dihidangkan dihidangkan dengan suntikan, ia lebih kurang 300 kalori. Secawan wain epal panas adalah dosa yang jauh lebih kecil. Anggur manis sama sekali tidak kalah dengan wain mull rasa, tetapi hanya mengandungi sekitar 50 kalori. Oleh itu, anda boleh minum cawan kedua tanpa rasa bersalah. Alternatif lain yang disyorkan ialah segelas jus oren panas (kira-kira 80 kalori) atau panas elderberry jus (kira-kira 80 kalori).

Perlakukan diri sendiri

Pada musim Advent dan Krismas, anda seharusnya sekali-kali tidak melihat kandungan kalori makanan ringan yang lebih kecil atau lebih besar, tetapi secara senyap-senyap memperlakukan diri sendiri: Sekiranya bratwurst atau sebahagian pancake kentang menggoda anda di pasar Krismas, teruskan dan ambil . Tetapi lakukan tanpa pencuci mulut atau sekurang-kurangnya pilih alternatif yang sihat. Keesokan harinya, tambahkan sedikit buah dan sayur ke menu - yang penting jangan sampai kehilangan hak mengimbangi antara pemakanan sihat dan kenduri. Juga pastikan anda cukup bersenam semasa Advent: Contohnya, setelah mengunjungi pasar Krismas, berjalan-jalan pendek atau melakukan sukan tambahan pada hujung minggu. Dengan cara ini, anda dapat menguraikan kalori tambahan yang anda ambil dengan cepat.