Ebola: Risiko Jangkitan, Gejala

Ebola: Penerangan

Ebola (demam Ebola) adalah jangkitan virus yang teruk yang tergolong dalam apa yang dipanggil demam berdarah. Ini adalah penyakit berjangkit yang dikaitkan dengan demam dan peningkatan kecenderungan pendarahan (termasuk pendarahan dalaman). Kawasan berisiko adalah terutamanya Afrika khatulistiwa, di mana rawatan perubatan selalunya tidak mencukupi.

Jangkitan pertama dengan virus Ebola telah diterangkan pada tahun 1970-an di Sudan dan Congo. Sejak itu, terdapat wabak Ebola berulang. Pada masa lalu, penyakit ini kebanyakannya boleh dibendung dengan pengasingan ketat orang yang dijangkiti, yang menghalang wabak yang lebih besar. Di samping itu, kadar kematian yang tinggi juga mengehadkan penyebarannya. Kematian sering berlaku selepas beberapa hari sahaja. Sehingga kini, tiada piawaian seragam untuk rawatan Ebola.

Kerana bahaya besar yang ditimbulkan oleh Ebola, patogen sedang dibincangkan sebagai agen peperangan yang mungkin. Bagaimanapun, setakat ini tiada tanda-tanda penggunaan sedemikian. Percubaan oleh mazhab Aum Jepun untuk menggunakan virus Ebola untuk serangan pengganas di Jepun gagal.

Patogen yang hampir sama dengan virus Ebola ialah virus Marburg, juga demam berdarah. Kedua-dua virus tergolong dalam keluarga filovirus. Mereka menyebabkan penyakit dengan kursus yang sama yang tidak dapat dibezakan dengan jelas antara satu sama lain.

Ebola boleh dimaklumkan

Ebola: Gejala

Ia mengambil masa 2 hingga 21 hari (purata lapan hingga sembilan hari) antara jangkitan dan wabak Ebola. Gejala termasuk:

  • sakit kepala dan sakit anggota badan
  • demam tinggi (mungkin mereda dalam masa yang sama, tetapi penyakit itu sering mengambil kursus yang lebih teruk kemudian)
  • konjunktivitis
  • loya
  • ruam kulit

Di samping itu, fungsi buah pinggang dan hati mungkin terganggu.

Sudah beberapa hari selepas wabak penyakit, pendarahan dalaman dan luaran yang teruk mungkin berlaku, terutamanya berasal dari membran mukus. Selain mata dan saluran gastrousus, organ lain juga mungkin terjejas.

Apabila Ebola berkembang, pelbagai organ sering gagal. Keradangan otak (ensefalitis) juga boleh berlaku, memburukkan lagi prognosis. Kes-kes yang teruk penyakit ini serupa dengan kejutan septik dan boleh membawa maut. Punca kematian selalunya adalah kegagalan jantung.

Perjalanan penyakit yang diterangkan tidak khusus untuk Ebola! Demam, pendarahan dan kerosakan organ juga berlaku dalam jangkitan teruk lain. Ini menyukarkan doktor membuat diagnosis yang tepat pada mulanya.

Ebola: Punca dan faktor risiko

Penyakit ini disebabkan oleh virus Ebola, yang mana lima strain diketahui. Setakat ini, tiga daripada strain virus ini telah menyebabkan wabak penyakit yang besar pada manusia.

Jangkitan dari haiwan kepada manusia

Atas sebab ini, haiwan yang berpenyakit harus dikuarantin secepat mungkin. Bangkai haiwan yang mati hendaklah dibuang dengan berhati-hati. Daging mentah daripada haiwan ini tidak boleh dimakan.

Tidak seperti kebanyakan jangkitan tropika lain, penularan virus Ebola melalui gigitan nyamuk tidak diketahui sehingga kini.

Jangkitan dari seorang ke seorang

Jangkitan Ebola dari orang ke orang biasanya berlaku hanya melalui hubungan rapat. Dalam kes yang jarang berlaku, virus Ebola juga boleh disebarkan melalui batuk (jangkitan titisan).

Orang yang dijangkiti adalah berjangkit selagi gejala penyakit berterusan. Jangkitan semasa tempoh inkubasi (= fasa antara jangkitan dan wabak simptom pertama) belum dilaporkan setakat ini.

Khususnya, saudara-mara dan penjaga pesakit Ebola berisiko tinggi untuk dijangkiti juga. Semasa wabak di Uganda pada tahun 2000, 60 peratus daripada kakitangan kejururawatan telah dijangkiti virus itu. Oleh itu, pesakit Ebola mesti diasingkan dengan ketat. Semua sentuhan fizikal dan perkongsian barangan seperti kutleri harus dielakkan.

Orang yang telah melakukan hubungan fizikal yang sangat rapat dengan pesakit (cth, pasangan hidup, kanak-kanak) juga boleh diasingkan. Walau apa pun, suhu badan setiap orang yang dihubungi perlu diperiksa dengan kerap.

Risiko jangkitan apabila melakukan perjalanan ke kawasan Ebola

Menurut pakar, biasanya tiada peningkatan risiko jangkitan bagi pelancong ke kawasan di mana Ebola berlaku (terutamanya hutan hujan tropika di Afrika Tengah). Hanya mereka yang mempunyai hubungan rapat dengan orang yang dijangkiti berisiko tinggi. Namun begitu, semua pelancong perlu memaklumkan diri mereka tentang keadaan kesihatan semasa di kawasan destinasi sebelum memulakan perjalanan mereka.

Ebola boleh dimaklumkan

Sistem amaran awal untuk Ebola adalah penting untuk mencegah atau membendung wabak besar. Di Jerman, Austria dan Switzerland, walaupun disyaki kes jangkitan Ebola mesti dilaporkan oleh pakar perubatan kepada pihak berkuasa kesihatan yang bertanggungjawab, dengan menyatakan nama pesakit.

Ebola: pemeriksaan dan diagnosis

Terutama pada fasa awal penyakit ini, sukar untuk membezakan antara demam Ebola dan penyakit lain seperti demam kuning, demam Lassa, demam denggi atau juga malaria. Dalam kes yang disyaki, pesakit mesti diasingkan lebih awal. Sampel diambil dan diperiksa untuk virus Ebola. Patogen boleh dikesan terutamanya dalam darah, tetapi juga dalam kulit. Antibodi terhadap virus biasanya hanya terbentuk kemudian dalam perjalanan penyakit.

Hanya makmal khusus dengan tahap keselamatan tertinggi dibenarkan bekerja dengan virus Ebola dan memeriksa bahan sampel daripada pesakit yang disyaki menghidap Ebola.

Ebola: Rawatan

Sehingga kini, tiada rawatan khusus untuk Ebola, itulah sebabnya kematian adalah sangat tinggi. Begitu juga, tiada cadangan rawatan standard. Terapi dengan ubat antivirus boleh dipertimbangkan, tetapi setakat ini - tidak seperti penyakit virus yang serupa - hampir tidak berjaya.

Walau bagaimanapun, kajian terbaru dengan dua persediaan antibodi baharu terhadap Ebola memberi harapan: menurut keputusan semasa, mereka nampaknya boleh menyembuhkan sehingga 90 peratus pesakit jika diberikan awal. Di AS, mereka telah pun diluluskan sebagai ubat melawan Ebola (masing-masing pada bulan Oktober dan Disember 2020). Tiada kelulusan (belum) untuk Eropah.

Di sini, jangkitan Ebola setakat ini hanya boleh dirawat secara simptomatik. Pesakit diberi rawatan perubatan yang intensif jika boleh. Pengambilan cecair yang mencukupi dengan elektrolit amat penting. Sekiranya berlaku kegagalan organ (yang akan berlaku), prosedur penggantian organ mesti dimulakan dengan cepat, seperti dialisis untuk kegagalan buah pinggang.

Dalam sesetengah kes, pesakit Ebola juga diberikan antibiotik untuk memerangi jangkitan bakteria sekunder yang lebih mudah menjejaskan badan yang berpenyakit. Sedatif juga boleh menjadi penting untuk melegakan kebimbangan pesakit. Di samping itu, adalah penting untuk mengawal pembekuan darah.

Ebola: perjalanan penyakit dan prognosis

Prognosis penyakit yang umumnya buruk juga disebabkan oleh sistem penjagaan kesihatan yang kurang maju di kawasan di mana virus Ebola merebak. Gejala dan kegagalan organ sering memerlukan kaedah rawatan yang mahal dan moden, yang biasanya tidak terdapat di negara tersebut.

Atas sebab ini, Ebola membawa kepada kematian dalam 25 hingga 90 peratus kes. Mereka yang dijangkiti selalunya mati dalam beberapa hari dari permulaan penyakit. Mereka yang terselamat daripada jangkitan Ebola selalunya terpaksa berhadapan dengan akibat jangka panjang seperti psikosis dan keradangan hati (hepatitis).

Ebola: Pencegahan

Dua vaksin terhadap Ebola telah diluluskan setakat ini di EU dan beberapa negara lain:

Yang pertama mendapat kelulusannya pada 2019, iaitu vaksin hidup yang boleh diberikan kepada orang dewasa sebagai suntikan ke dalam otot (tiada kelulusan untuk kanak-kanak). Dalam kes ini, satu dos vaksin adalah mencukupi. Ini nampaknya melindungi dengan sangat berkesan daripada jangkitan. Malah orang yang telah mempunyai hubungan dengan virus Ebola, vaksinasi masih menawarkan perlindungan tertentu. Mereka yang dijangkiti Ebola walaupun vaksinasi biasanya mengalami perjalanan penyakit yang lebih ringan. Ia masih belum diketahui berapa lama kesan vaksin hidup akan bertahan.