ECG jangka panjang

Apakah ia?

ECG jangka panjang adalah rakaman kekal sebuah elektrokardiogram, biasanya berlangsung 24 jam. ECG mengukur potensi elektrik melalui elektrod yang melekat pada kulit pada pelbagai titik di badan. Pengukuran melalui elektrod membawa ke perakam seperti kaset yang digantung di sekitar leher dengan pita.

Pengukuran dilakukan secara kekal tanpa pesakit menyedari apa-apa. Berbeza dengan jangka masa panjang darah tekanan, tidak ada manset yang melambung dan pengukurannya tidak dapat dilihat. Ini bermakna bahawa tidur malam tidak terganggu oleh perakam atau elektrod.

Selama 24 jam, pesakit menyimpan catatan aktiviti yang dilakukan pada waktu tertentu. Atas dasar ini, doktor dapat menilai situasi sehari-hari mana yang mempengaruhi jantung aktiviti. Pengukuran biasanya bermula pada awal pagi dalam latihan kardiologi.

Kira-kira 24 jam kemudian, peranti dihantar ke latihan. Selepas itu diperlukan beberapa hari hingga beberapa minggu sehingga doktor telah menilai hasilnya dan membuat diagnosis. Atas dasar ini, pemeriksaan atau terapi selanjutnya dapat dibincangkan.

Setiap degupan jantung melalui jantung sel otot dipicu oleh impuls elektrik. Untuk tujuan ini, jantung mempunyai sistem pengaliran pengujaan yang terdiri daripada banyak sel saraf yang bergerak dari atrium kiri melalui seluruh hati. Oleh kerana sistem pengujaannya sendiri, jantung berfungsi secara bebas dan tidak memerlukan pemanduan tetap dari otak.

Ia hanya dapat dipengaruhi oleh kekuatan, kepantasan dan keseronokan. Di antara kawasan jantung yang teruja dan tidak bersemangat terdapat perubahan voltan elektrik yang dapat diukur pada permukaan kulit. Oleh itu, sekurang-kurangnya dua elektrod diperlukan untuk mengukur isyarat.

Bergantung pada perubahan voltan, adalah mungkin untuk mengesan bagaimana pengujaan elektrik menyebar di jantung. Dengan menggunakan hingga enam elektrod, kedudukan dan penyebaran pengujaan dapat dinilai dengan lebih tepat. Berbeza dengan rutin klinikal, rakaman EKG jangka panjang dibuat lebih dari 24 jam untuk dapat memeriksa pengujaan jantung dalam pelbagai fasa kehidupan seharian di luar latihan.